Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściany działowe z silikatów-dom z ceramiki

Recommended Posts

Na pewno lepiej sie w silikatach wierci i mocuje kołki niż w porothermie

Czy ja wiem ...

Mam doświadczenie tylko z silikatami i też trzeba się nakombinować jaki kołek wsadzić.

Przecież one są też drążone (no chyba, że ktoś robi z pełnych).

Na pewno lepiej sie w silikatach wierci i mocuje kołki niż w porothermie

Czy ja wiem ...

Mam doświadczenie tylko z silikatami i też trzeba się nakombinować jaki kołek wsadzić.

Przecież one są też drążone (no chyba, że ktoś robi z pełnych).

Mamy cały dom z Silki w stanie surowym zamkniętym. Z wierceniem nie ma problemu, wiartarka udarowa i po problemie. Gorzej z wbiciem gwoździa :D

Moim zdaniem ściana wewnętrzna 8 cm to jakaś pomyłka, jesli już to 12 cm. Mój sąsiad budował z porothermu a ściany wewnętrzne właśnie z Silki. Myślę, że to dobre rozwiązanie. Jak ma coś popękać to i tak popęka bez względu na to z czego będą ściany.

Jak ma coś popękać to i tak popęka bez względu na to z czego będą ściany.

No takim stwierdzeniem to już robimy "zabobony".

Oczywiste jest chyba dla kazdego że połączenie takich samych materiałów jest mniej narażone na spękania niż różnych - z oczywistych i intuicyjnych powodów.

Swoją drogą czy naprawdę w porotermie 12 jest taki problem z montażem na ścianach (od obrazków po meble wiszące), czy to jedynie kwestia doboru "technologi wieszania"?