radis2 08.05.2010 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Zajmuję parterowe mieszkanie spółdzielcze w bloku z tzw. „dużej płyty”, w którym trzy pomieszczenia tj. pokój, kuchnia i łazienka graniczą ze ścianą szczytową. Z tą z kolei sąsiaduje szczyt kolejnego bloku. Odstęp pomiędzy jednym szczytem a drugim wynosi około 30-40cm. Obydwa bloki zostały docieplone parę lat temu. Z uwagi na ograniczony dostęp ściany szczytowe pominięto.. W okresie zimowym w moim mieszkaniu ściany te są lodowate.. Czy istnieją jakieś wskaźniki, normy, jakim powinna odpowiadać temperatura ścian w części przyziemia i sufitowej? Dodam, że mieszkanie ogrzewam grzejnikami z podzielnikami, nie jestem osobą która przesadnie oszczędza, mimo to w mieszkaniu jest bardzo zimno a koszty ogrzewania są bardzo wysokie (notoryczne dopłaty po corocznym rozliczeniu podzielników). Spółdzielnia nie widzi możliwości zmiany sytuacji.. Komisja badająca temperaturę ściany specjalnym urządzeniem stwierdziła wskazanie 4 st. w części przyziemnej oraz 18 st. w części sufitowej (przy temp. na zewnątrz ok. -5st) Czy takie wskazania odbiegają od normy i czy mam podstawę do ubiegania się o skorygowanie współczynnika naliczania opłaty za ogrzewanie, bądź pokrycie przez spółdzielnię kosztów docieplenia ściany od wewnątrz? Proszę o pomoc. Krystyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cynamonka 02.09.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 szkoda, że nikt nie odpisałja mam podobną sytuację tyle, że ściana jest wewnątrz bloku (pokój graniczy z korytarzem, szybem windy, zsypem i śmietnikiem zewnętrznym)blok jest niestety nieocieplonykaloryfer grał na max - parzył, a w pokoju było 14stC i lodowata ścianateż się zastanawiałam czy są jakieś normy lub przepisy normujące takie sytuacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cynamonka 02.09.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 znalazłam Polskie Normy http://student.agh.edu.pl/~barsznic/barszczu/Normy/Normy%20na%20wp%B3yw%20%9Crodowiska/PN-82-B-02402-Ogrzewnictwo.Temperatury%20ogrzewanych%20pomieszcz.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts