miklamer 08.05.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Witam szanownych kolegow, zwracam sie z prosba o porade. otrzymalem pozwolenie na budowe przez co trwaja prace 'wznoszenia budynku'. jest to budynek stanowiacy czesc calosci (blizniak) stawiany w granicy dzialki. jak przewiduje projekt dach tego budynku powinien zostac wysuniety na dzialke o innym numerze ktorej wlascicielem jest rodzina. od niej mam tez pozwolenie na wyciagniecie/wysuniecie tego dachu (ok 50cm) jednak w dniu dzisiejszym otrzymalem pismo z nadzoru budowlanego iz dach ten powinien byz 'sciety' do muru stanowiacego granice. Moje pytanie jest nastepujace- czy posiadajac pozwolenie wlasciciela dzialki sasiedniej moge wysunac taki dach? dodam rowniez ze z racji roznicy wysokosci i uksztaltowaniu terenu druga czesc budynku musi zostac sporo obnizona. w sytuacji takiej dach aktualnie wznoszonego budynku znajdowal by sie nad dachem budynku ktory powstanie w odleglej przyszlosci badz nigdy. Czy wobec w/w i co najwazniejsze ZGODY WLASCICIELA nadzor moze miec pretensje o to ze dzialam na szkode osob trzecich jak poinformowal mnie w pismie? Nie rozumiem dlaczego ktos moze decydowac za mnie 'wlasciciela' co moze znajdowac sie na mojej posesji a co nie. chyba ze chodzi o ladunki wybuchowe Z gory dziekuje za informacje. pozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.05.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 był podobny watek o dachu bliźniaka. Dzialka sasiednia może być sprzedana a nowy wlaściciel może nie chcieć miec nad glowa Twojego dachu. Nie może nic wystawac. Zgoda wg prawa budowanego nic nie wnosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miklamer 08.05.2010 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Podobny watek byl prowadzony wlasnie przeze mnie Sprawe z nadzorem zalatwilem bez problemu jesli chodzi o mur ogniowy. Pozostala jednak czesc wystajaca dachu. Czy mozna zalatwic takie cos w inny sposob? np wpis do ksiegi wieczystej o tym ze dach wystaje? Osoba ktora nawet kupila by (choc i tak nie ma opcji sprzedania tej dzialki i nigdy nie bedzie) bedzie wiedziala ze kupuje dzialke nad ktora 'wisi dach'. Co wiecej, gdyby budowala 2ga czesc blizniaka uksztaltowanie terenu wymusi azeby budynek znalazl sie 'nizej' wobec czego nie kolidowalo by to w zaden sposob z wystajacym dachem. Chodzi mi glownie o ozdobe budynku. Kiedy skroce ten dach calosc straci wiele na wygladzie. pzd Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.05.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 A co mówi projekt? Jaki dach przewiduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miklamer 09.05.2010 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 przewiduje wypuszczony dach. http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/wi/widok_1_15.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.05.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 przewiduje wypuszczony dach. http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/wi/widok_1_15.jpg Ale to mi nie wygląda na projekt bliźniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 11.05.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Otrzymałeś pozwolenie na budowę na działce x czy też pozwolenie na budowę na działce x i y. Jeśli tylko na działce x to nie masz prawa nic budować na działce y choćby to był tylko dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts