Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

przed nami trudna decyzja wyboru okien dachowych. Kompletnie nie wiem, co wybrać, wiem tylko, że nie stać mnie na najwyższą półkę. Do kupienia są 4 okna o wymiarach 78x118. Problem, jaką wybrać firmę, i czy zdecydować się na plastik czy drewno. Dach ma 45st. pochyłu. PS. Teść upiera się, żeby wybrać firmę 4look, ale nie jestem przekonany, zwłaszcza, że o ich oknach praktycznie nie ma żadnych opinii. Pomożecie? :)

Firma 4Look jest dość młoda na rynku dlatego mało opinii. Czytając opis i parametry techniczne, wygląda na dobry produkt,szczególnie gwarancja 20 lat robi wrażenie. Ważne by szyba była hartowana. Tu uważaj, gdyż z tańszych okien,nie wszyscy producenci takie mają, a w przypadku gradu może zdarzyć się niemiła niespodzianka.

Choć patrząc na cennik 4look, to taniej kupiłem Fakro.

Ja osobiście wybrałem Fakro,model podstawowy z nawiewnikiem, ale tylko dlatego, że chciałem okna drewniane. Rozglądając się w necie,można znaleźć tanio i Veluxy i Fakro i koniecznie trzeba się potargować :)

Monti2008- firma 4look posiada za równo okna z szyba hartowaną, jak również ze zwykłą.

Okno 4look:

Szyba hartowana zewnętrzna, nawiewnik V7- 974,78 + kołnierz 242,78 = 1217,56

Szyba zwykła okno bez nawiewnika- 913,78 + kołnierz 242,78 = 1156,56

Taniej kupiłeś Fakro, ale drewno a nie plastik, a to jest zasadnicza różnica.

uuki przy zakupie 6 okien transport jest gratis jak się nic nie zmieniło, jeszcze skontaktuj się z biurem, bo mieli taką opcje niedawno.

Jareko, a czy czasem masz może również solary z tej firmy? Zastanawiamy się również nad oknami na dach i skłaniam się ku opcji zintegrowania okienek z solarami - z tego co się orientowałem takie układy ma właśnie Roto czy Velux.

Będę wdzięczny za jakieś opinie na ten temat - czy warto wchodzić w taki system czy zamontować normalnie solar na dachówce?

chałupa którą budowałem dla siebie pod koniec lat 80-tych jest zacofana technologicznie pod każdym względem z perspektywy dzisiejszych rozwiązań. A, że pozostawiłem ją swojej byłej zonie to nie zamierzam w nią inwestować

Nie ma solarów :( i tylko z nowinek z tamtych lat ma podlogówkę - to jest rewelacja :)))

Zas dom w którym teraz mieszkam nie jest moja własnością i... podobnie aż tak w niego nie inwestuje. wymieniłem tylko dach i... odeszła mi ochota na jakiekolwiek w nim prace