eugenia 08.05.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Przepraszam, jesli to pytanie okaze się glupie, ale cóż.... wole dmuchać na zimne. Kupiłam projekt gotowy archetonu - Figa Neo. Powiedziałam architektowi, że w terenie przyszłego budynku nie ma gazu i potrzebuję większej kotłowni na paliwo stałe. Powiedział mi, że ten projekt ma wprawdzie kotłownie na piec gazowy, ale łatwo można ją przystosowac do kołtowni na paliwo stałe, poprzez wykorzystanie miejsca pod schodami. Ale do rzeczy Naczytałam się, że kominy dla kotłów na paliwo stałe muszą być szersze niż na kotły gazowe bo nie ma potem cugu itp. i niektórzy się o tym poorientowali dopiero w trakcie budowy kiedy była dupa blada. I teraz nie wiem, czy muszę adaptować swój projekt pod tym kątem ? A zwłaszcza, czy ma to już wpływ na fundament ? Przeczytałam dokładnie cały projekt i pisze tam tylko, że przekrój komina przystosować do wymagań kotła, zgodnie z instalacją c.o. PRzeczytałam opis instalacji c.o. tam same ogólniki, i pisze tylko że przekrój nie mniej niż 14 mm x 14mm. Czyli tak jakby projekt jest w tym zakresie "elastyczny" ?? Nie widzę nigdzie wymiarów w mm dla przekroju komina. Przypuszczam, że do domu o powierzechni użytkowej 108,8 będzie potrzebny jakiś piec na eko groszek, o przekroju nieco większym niż minimum 14mmx14mm. Czyli np. 14x20mm ? Wszystkich zorientowanych proszę o pomoc. Czy mam się martwić i robić specjalnie adaptację (a problem mam straszny z architektami. ogólnie jakby trudno ich skłonic do robienia adaptacji projektów gotowych. z tego co na razie zauważyłam - wszystko o co ich nie zapytałam, to twierdzą, że można załatwić na etapie budowy). Czy rzeczywiście to się rozwiąze na etapie budowy poprzez wymurowanie z cegły szerszego komina, a fundamenty są w projekcie wykreślone na wszystkie możliwe wersje. To się zapytałam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.05.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Ech pokrecilas jednostki nie mm a cm. Wymiar komina "typowy' to 14cm x 14cm. To spora róznica do tego co piszesz. Co do zmiany wymiaów ławy , może byc konieczna ale nie w sensie szerokości a dlugości [poszerzenia] ławy. Sprawdz sobie jaki będziesz maila kociol przynajmniej wstepnie , np 2 - 3 typy dobierz komin z tego wyjdzie Ci ława. Tego faktycznie nie musie znaczyc architket na pozwolneiu, może poźniej kierownik. Ale może architekt, zmiana jednego wymiaru na czerwono nie jest jakąś filozfią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 08.05.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Spojrzałem w Twój projekt. Masz w nim dwakominy systemowe ceramiczne. Jeden do kominka a drugi do kotła na paliwo stałe.Możesz kupić oba takie same o średnicyfi 200. To zamieszanie z kominem do gazuwynika z tego, że ceramiczne kominy nadająsię także do odprowadzania spalin z kotłówgazowych. Ale zwykle w nie wstawia się dlagazu rurę koncentryczną. Na stronach CJ Blok, Zapel, Jawar,Leier,Schiedel możesztakie kominy systemowe zobaczyć.Gdybyś się jednak nierozsądnie uparła na kominz cegły to najlepiej, żeby jego wymiary były27x27. Wymiary takie wynikają z wymiarów cegieł.Jeżeli nie wierzysz w to co piszę to pytaj sięnie swoich architektów adaptujących a dzwońz pytaniami do archetonu.Ja uważam, że kotłownia Twoja ma wymiarywystarczające i nic nie trzeba zmieniać.Twój projekt oglądałem na stroniehttp://www.tooba.pl/projekt-domu-Figa-Neo/a,s_pd,idp,10950.html Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 08.05.2010 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Spojrzałem w Twój projekt. Masz w nim dwa kominy systemowe ceramiczne. Jeden do kominka a drugi do kotła na paliwo stałe. Możesz kupić oba takie same o średnicy fi 200. To zamieszanie z kominem do gazu wynika z tego, że ceramiczne kominy nadają się także do odprowadzania spalin z kotłów gazowych. Ale zwykle w nie wstawia się dla gazu rurę koncentryczną. Na stronach CJ Blok, Zapel, Jawar,Leier,Schiedel możesz takie kominy systemowe zobaczyć. Gdybyś się jednak nierozsądnie uparła na komin z cegły to najlepiej, żeby jego wymiary były 27x27. Wymiary takie wynikają z wymiarów cegieł. Jeżeli nie wierzysz w to co piszę to pytaj się nie swoich architektów adaptujących a dzwoń z pytaniami do archetonu. Ja uważam, że kotłownia Twoja ma wymiary wystarczające i nic nie trzeba zmieniać. Twój projekt oglądałem na stronie http://www.tooba.pl/projekt-domu-Figa-Neo/a,s_pd,idp,10950.html Łączę pozdrowienia Skąd Ty możesz z internetu wiedzieć jaki ja mam komin (ze systemowy i ceramiczny) ? Skoro ja tego nawet nie widzę w projekcie ? Wyrazy podziwu. Czy to nie jest przypadkiem reklama droższych kominów systemowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 08.05.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Gdybym Tobie podał jednego producenta tobyć może bym coś reklamował. Zadzwoń do archeon i spytaj jaki tam jest komin.Wszystkie te firmy takie aktualnie projektują,dlatego z prawdopodobieństwem dużym, każdykto troszeczkę się interesuje może to stwierdzić.Ja uważam wręcz przeciwnie, że systemowy będzie tańszy. No i oprócz tego nie będziesz za kilka lat wsadzać do niego rury stalowej. No ale widzę, że trochę Ciebie zdenerwowałem,więc rób jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 08.05.2010 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 (edytowane) Hej, dlaczego ten temat został zamknięty. CHciałam podziekować sammowi i jeszcze trochę go popytać. A może jednak nie zamkniety. No więc masz rację. z kosztorysu wynika że:elementy podstawowe komina izolowanego jednociągowego z wentylacją z przewietrzeniem Schiedel RONDO PLUS o średnicy przewodów 20cm+W, h=8,55m kpl 1 (cena 5 170,00)41 Elementy podstawowe komina izolowanego jednociągowego z wentylacją z przewietrzeniem Schiedel RONDO PLUS o średnicy przewodów 20cm+W, h=7,95m kpl 1 (cena 4 876,00) Ok, czyli rozumiem, że pomimo, iż w projekcie przewidziano kocioł na gaz, mogę mieć również kotłownie na paliwo stałe ? A czy wg Ciebie zmieści się tam to paliwo ? czy powinnam dobudować jakieś pomieszczenie gospodarcze. Dzięki wielkie Edytowane 8 Maja 2010 przez eugenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 08.05.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Kominy CJ Blok i Zapel powinny byćpo około 2 tyś. Na ich stronach są chybacenniki. Na tym forum są wątki w którychsię o ich jakości pisze. Nie znajdziesznic złego.Jeżeli chodzi o skład paliwa to jak sobiekojarzę, ale mogę się mylić, do pewnejmocy kotła może być paliwo w kotłowni.Podejrzewam, że Ty nie będziesz miałakotła uniemożliwiającego składowaniepaliwa.Ale ja bym się zastanowił czy nie wartotrochę poszerzyć garaż i wtedy będzieszmiała miejsce nie tylko na paliwo.Ale to już teraz architekt adaptujący musiTobie wrysować. Bo to jest istotna zmianaprojektu. Taka zmiana to niedużo powinna kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 10.05.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Mam w sumie dom podobny do twojego. Błąd który popełniłem to kocioł 22kw (tak mi doradzili "fachowcy")- spokojnie wystarczyłby 15kw a nawet mniej (CO + baniak). Jakbym załadował cały ten kocił 22kw to mi się by woda zagotowała bo grzejniki nie potrzebują tyle ciepła- a tak muszę podkładać co kilka godzin. Do tego komin EFFE2 DOMUS o średnicy 19cm + 1 kanał wentylacyjny (jakikolwiek) (zobacz sobie http://www.effe2.pl. Jam mam DOMUS 22cm i chodzi fajnie ale do 15 kw wystarczyłby 19cm. Wymiary zewnętrzne takiego komina to 26x26cm a waga ok. 40 kg na mb - jest to jeden z najlżejszych kominów. Nie trzeba niczego przerabiać w projekcie ani zmieniać fundamentów.Pomieszczenie podziel na dwie części - w jednej kocioł a w drugiej spokojnie zmieścisz 4 tony węgla (ok. 2,5m3 na 2m2 powierzchni) na całą zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalpiotrkow 21.05.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Przede wszystkim najpierw musisz zaplanować jaki kocioł będziesz chciała zakupić.Według nowych przepisów każdy producent kotła musi podać informację jaki komin będzie odpowiedni.Większość kotłów na paliwa stałe do 25 kW wymaga komina minimum 280cm2.Czyli wystarczy komin 19cm średnicy-jeśli chodzi o przekrój okrągły.Druga sprawa to komin 14x14cm to rozmiar minimalnego przekroju kanału wentylacyjnego.Jak obliczyć powierzchnię przekroju: Pole przekroju= 3,14 * promień koła do drugiej potęgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 24.05.2010 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 ostatnio doszłam do wnioku, że kupię jednak kocioł na pellety. Naczytałam się o problemach z sadzą przy paleniu ekogroszkiem no i o dzwiganiu. Także ponoć lepiej zainwestowac w dobre ocieplenie a potem palić pelletami. Przy kotłach na pellet ponoc w ogóle nie jest potrzebny komin jako taki (wystarczy rura odprowadzająca spaliny). No ale skoro w projekcie już jest komin systemowy, to sobie go zostawię gdybym w przyszłosci zmieniła zdanie i chciała przejść na gaz płynny (bo ziemnego to ponoć nigdy nie dociągną tam) lub ekogroszek. Ok, czyli 19 cm wystarczy ? Rozumiem też, że kategorie grzewcze KW odnosza się również do kotłów na pellety ? Czyli w moim domu wystarczy kocioł do 15 KW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts