Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CENY STYROPIANU - drożeje ????

Recommended Posts

nie wiem czy masz rację z tymi podwyżkami, na allegro cały czas te same ceny, średnio 130-140zł, co oczywiście nijak ma się do cen w lokalnych hurtowniach, ja styropian swój kupowałem w pewnej hurtowni z odległej stolycy, na maila i telefon, kupiłem od razy na elewację, ścianę i sufit w garażu, podłogi, policzyłem i wyszło powyżej minimum logistycznego czyli transport w cenie, cenę tez trochę potargowałem i ok, oczywiście zamówiłem ciut mniej niż wychodziło z wyliczeń, na elewację dokupiłem potem dwie paczki, na podłogi 4-5, sukcesywnie jak czegoś brakowało, dziś ostatnie dwie brakujące i cena w lokalnej hurtowni to oczywiście nie allegrowe 130 zł ale już 160 zł (155-165zł to ceny na teraz z okolicznych hurtowni przy małych zakupach, paczkowych, przy większej ilości rzecz jasna jest taniej)

heheh... a ja sie z kims zakladalem na forum :) o whiskacza o ile dobrze pamietam, tylko nie pamietam w ktorym watku, ciekawe czy sie znajdzie forumowicz ktory przegral... wlasnie o cenki styro... ale swoja droga cos drogawo.... po 145 brutto podloga jeszcze chodzi

• 3 weeks później...
Ceny styropianu podobno idą w górę bo fabryki mają teraz faktycznie robić taki styropian jak pisze na opakowaniu od niego. Znaczy sie jest EPS 100 to EPS 100, a nie nie EPS 70 :) Tak się dowiedziałem w skladzie gdzie kupiłem ostatnie paczki styro na podłogi po starych cenach. Dziś dowiedziałem sie, że styropian na ścianę kosztuje 177 pln/m3 :/ Ale szczerze mówiąc nie sprawdzałem ile kosztowal wcześniej..

Powiem wam tak ostatnio ważyłem styropian Austroterm eps 70 którego kubik powinien ważyć 15kg, a faktycznie waży 12kg, ważyłem również styropian firmy Polstyr i on waży jeszcze mniej bo 10kg. Nieźle nas wprowadzają w błąd producenci styropianu. Ważyłem również styropian eps 100 Polstyru i waży 13kg m3 normalnie tragedia bo ważyć powinien 20kg!!! Wiec zarówno szanujący się producent jak i firma krzak oszczędzają jak mogą! Wątpię że coś się zmieni cena styropianu teraz jest taka a nie inna bo jest sezon na jesień styropian znowu zacznie tanieć .

Austroterm eps 70 ...powinien ważyć 15kg, a faktycznie waży 12kg, ...Polstyr i on waży ... 10kg. ... eps 100 Polstyru waży 13kg m3 normalnie..ważyć powinien 20kg!!.

No to może dajcie jakiś przykład jak dochodzić własnych praw bo w takim razie mamy do czynienia z materiałem, który nie spełnia wymogów..

Zacząłem wątek o podwyżce, ale teraz już mnie ona nie tyczy bo całośc materiału mam na placu :)

FS12 / FS15 / Fs20 to byla dobra nomenklatura....

FS12 - 12kg 15-15kg itd itd EPS70 wcale nie oznacza ze 1m3 ma wazyc 15 kg !

A wszystkie, sciany, podlogi, parkingi, wylewki, fasady silver, super, platinium gold to mocne utrudnienie i zamotanie na rynku :)

A kolejna podwyzka jest nieunikniona. dzisiaj 2 czolowych producentow na rynku przyslalo pisma o podwyzkach.

Gdzie ta osoba co sie z nia zalozylem o whisky?

wick zastanowiles sie nad tym? nawet jezeli istnieje zmowa i dostana je : to z czego zaplaca te kary? z tego co dotychczas zarobili, powinno wystarczyc i troche jeszcze zostac.... no a straty trzeba odrobic w kolejnych latach....

waga tu nie ma znaczenia, raczej objetosc, pelny ladunek to 100m3 transport spedycja pelnego ladunku to ok. 3zl/km czyli z kazdym przejechanym kilometrem styropian drozeje o 0,03 zł