magangs 08.05.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Czy jest możliwość zainstalowania na zewnątrz domu lampy z czujką jednak z opcją zapalania jej na stałe włącznikiem np. wewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 08.05.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Mam tak wszystkie 6-ć na zewnątrz i trzywewnątrz. Kluczem jest użycie łącznikaświecznikowego i przewodu 4x1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 08.05.2010 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 mógłbyś opisać to łopatologicznie jak dla nie-elektryka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 08.05.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 http://images44.fotosik.pl/292/ebd2880e774205f0med.jpgStaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 08.05.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Nie żebym był złośliwy ale autor nie pytał raczej jak wygląda łącznik świecowy tylko jak to podłączyć, ale co ja tam wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 08.05.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 samm opisał co jest potrzebne+ podłaczenie pod czujką faza z wyłącznika przed i za czujkąStaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 08.05.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Mogę.Przełącznik jak u mariola6. Fazę L w nim podłączamytam gdzie w nim pisze, żeby ją podłączyć. Z tego przełącznika wychodzą dwa przewody L1 i L2. L1 prowadzimy na wejście czujki. L2 na wyjścieczujki. Z tego wyjścia czujki prowadzimy już jedenprzewód do żarówki. A z żarówki prowadzimy do przewodu N. Należy jeszcze nie zapomnieć o doprowadzeniu do żarówki przewodu PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 09.05.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Żeby to zrealizować potrzebujesz lampy bez czujników ruchu* i czujniki ruchu osobno montowane na elewacji/ścieżkach/itdPrzydałby się też czujnik zmierzchowy. Sterownia (skrót myślowy) to miejsce skąd chcesz załączać te lampy.Sygnały z czujek ruchu doprowadzasz do sterowni.Ze sterowni wyprowadzasz zasilanie do lamp. I teraz masz możliwość zrobienia takich bajerów:1) Zapada zmrok, lampy przy ścieżce włączają się z obniżoną mocą np: 30% mocy świecenia.2) Ktoś wchodzi na ścieżkę, lampy zapalają się z pełną mocą.3) Po jakimś czasie np. 2min lampy przygasają do 60% mocy świecenia, po kolejnych 2min do 30% mocy.4) Podczas Twojej nieobecności załączył się alarm w domu, lampy na zewnątrz zapalają się niezależnie od tego czy czujki ruchu jeszcze coś wykrywają czy już zostały zniszczone....5) Krok dalej... możesz wymyślić jakąś symulację obecności, czy to losowo wybrane, czy też programowo (dni robocze, święta, zmierzch, świt....)6) I wreszcie możesz załączyć lampy z ustawioną mocą na stałe, żeby przy grillu w ogródku nie czuć się jak na dyskotece, a jednocześnie mieć jakieś tam oświetlenie nastrojowe. Kluczem jest sprowadzenie kabelków do wspólnego miejsca (sterowni) i przewidzenie trochę wolnego miejsca na komponenty. * Możesz wykorzystać lampy z wbudowanym czujnikiem ruchu, ale jest to wiejski hardcore którego nie polecam z różnych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 03.11.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Witam Odgrzebię kotleta bo mam pytanie odnośnie lampy i jej włącznia. Chcę żeby lampa była non stop podpięta pod czujkę ruchu oraz żebym w razie potrzeby mógł ją podpiąć pod włacznik on/off. Instalacja mniej więcej wygląda tak że czujka ruchu (CR) ma swoje zasilanie i z niej wychodzą dwa przewody -niebieski i faza na lampę. Włącznik on/off też ma swoje zasilanie i z niego na lampę puszczam faze. I teraz jak CR nie jest wzbudzona a lampę włącze włącznikiem to CR dostanie prąd od "drugiej strony". Czy takie podłączenie nie spali CR? Za pomoc dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts