Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Minkipinki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Minka

Sprawa domu jest sprzed 12 lat. Dom kupili w stanie surowym otwartym - do zakupu "podchodzili dwa razy". Za pierwszym razem jak przyszło do konkretnych negocjacji - to okazało się, że była to samowola budowlana - więc do transakcji nie doszło. Facet odezwał się do nich po roku z uregulowanym stanem prawnym - i wówczas kupili ten dom. Jak to zrobił ,że udało mu się zalegalizować samowolkę to nie wiadomo. Moja przyjaciółka ma też podciągnięty gaz ziemny - co w tamtej okolicy jest rzadkością.

pzdr.

Dominka zauwazyłas podobieństwo w naszych nickach :)

Na tych terenach jest dużo samowoli budowlanych. Nam urzędnicy tez sugerowali, ze możemy zbudować to co chcemy, a później zalegalizować ;) Na legalizację samowolki jest cennik - kosztuje to ok. 50 tyś. :) Jesli działka jest leśna, jak nasza, to jeszcze karę dowalą Lasy Państwowe. Z tego co wiem, to w Wawrze na terenach leśnych trudno było uzyskać warunki zabudowy i bardzo duzo domów wybudowano bez pozwoleń. I żadnego podobno nie kazali rozebrać :)

U nas nie byłoby problemu z doprowadzeniem gazu gdyby nie jedna działka po drodze, która nie ma właściciela :(.

pozdrawiam :)

Bardzo podoba mi się pomysł z lustrem w drzwiach w garderobie :)

Tylko u nas nie bardzo się sprawdzi :(

A inspiracje....... - dech zapiera - niestety my jesteśmy na tym etapie, że obok inspiracji widzę oczyma wyobraźni ile to wszystko kosztuje ;)

Wybudowanie domu to połowa kosztów - drugie tyle albo i więcej to wykończenie :(

ech etap budowy był zdecydowanie przyjemniejszy ................................

kiedy zaczynacie?

A ja wam trochę zazdroszczę tego wykończenia wykańczaniem ;)

Glowac planujemy zacząć dopiero na wiosnę w przyszłym roku. Musimy zrobić nowy projekt.

Przed rozpoczęciem budowy chcę mieć dokładnie zaplanowane wnętrza, żeby później zminimalizować problemy.

Cieszę się, ze mamy doświadczonych sąsiadów, będę korzystać z namiarów:), np.ten pan od V&B bardzo mnie zainteresował.

A jeśli chodzi o inspiracje i wykończenie, chcę sobie postawić wysoko poprzeczkę, żebym później mogła ją obniżyć :D:D:D

Kiedy planujecie przeprowadzkę???? Bardzo podoba mi się wasza kuchnia, ale nie mogę się doczekać kiedy zobaczę ją z blatami.

Witam!

Chciałam powiedzieć, że najlepszym projektowaniem domu jest jego zaplanowanie wnętrz i połączenie w całosć. Wtedy kuchnia nie będzie za mała a kominek widoczny z jadalni. Super, że zaczęłaś od tej stron. Zorganizować przestrzeń a później ubrać ją w pomieszczenia. Bedę kibicować, bo podoba mi się taka prostota.

malgos2 na które regały się zdecydowałaś?

Po bolach a cierpieniach zdecydowalam sie na billy, ale 40-stki. Mysle, ze nie powinny sie wygiac. Oczywiscie chce biale. Myslalam tez o expedicie ale w Krakowie najwyzsze biale maja zaledwie 149 cm... W planach byl tez bialy Hemnes, ale... w Krakowie go nie ma. Tak wiec stanelo na waskim billym - chce zestawic razem 11 regalow + nadstawki, tak, zeby calosc miala 237 cm wysokosci, 440 szerokosci... Bez zadnych drzwiczek bron Boze.

Po bolach a cierpieniach zdecydowalam sie na billy, ale 40-stki. Mysle, ze nie powinny sie wygiac. Oczywiscie chce biale. Myslalam tez o expedicie ale w Krakowie najwyzsze biale maja zaledwie 149 cm... W planach byl tez bialy Hemnes, ale... w Krakowie go nie ma. Tak wiec stanelo na waskim billym - chce zestawic razem 11 regalow + nadstawki, tak, zeby calosc miala 237 cm wysokosci, 440 szerokosci... Bez zadnych drzwiczek bron Boze.

Billy będą dobrze wyglądać. Niezła ścianka - 4,4m. Ja tez zawsze dodaje, ze oczywiście białe :D.

Bardziej podobają mi się regały lekkie, ale za względów praktycznych zaczynam zastanawiać się nad czymś częściowo zakrytym, mamy trochę segregatorów i papierów, które trzeba gdzieś schować. Dobrze, ze na decyzję mam jeszcze czas :)

Billy będą dobrze wyglądać. Niezła ścianka - 4,4m. Ja tez zawsze dodaje, ze oczywiście białe :D.

Bardziej podobają mi się regały lekkie, ale za względów praktycznych zaczynam zastanawiać się nad czymś częściowo zakrytym, mamy trochę segregatorów i papierów, które trzeba gdzieś schować. Dobrze, ze na decyzję mam jeszcze czas :)

Czas to wazny element urzadzania. Wiem co mowie, bo robie to juz ponad 3 lata. ;) Noooo moze po jakims czasie to juz zaczyna czlowiekowi troche doskwierac, ale praktyczne pomysly przychodza do glowy dopiero jak sie juz zamieszka. No to Cie pocieszylam, nie? :p