Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Minkipinki

Recommended Posts

Dobry wieczór, witam i gratuluję gustu. Też lubię prostotę i gdyby nie ograniczenia finansowe na pewno zamówiłabym takie drzwi:) Przepiękna działka, nasze sosny będą takie za jakieś hmmm... 20 lat?

Czy będziecie budować gdzieś w okolicach Warszawy? Kiedy planujecie zacząć? Trzymam kciuki, żeby wyszło lekko, prosto i pięknie.

Będę tu wpadać i zapraszam do mnie.

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

anula Wasza działka też jest bardzo ładna, a sosny wcale nie takie małe :)

Działki szukaliśmy ponad dwa lata, a jak juz kupiliśmy to okazało sie, ze z działką leśną jest wiele problemów.

Nad projektem na razie pracuję ja ;) i powoli rozglądam się za architektem. Wcześniejszy indywidualny projekt zrobiony zgodnie z warunkami zagospodarowania nie zmieścił się na działce :( Moj mąż nie mógł tego przeżyć, ze będziemy musieli wydać pieniądze na kolejny projekt. Jedno wiem nie skorzystam już z architekta, który robił pierwszy projekt.

to nie wina architektów, a urzędników. Wydano decyzję o warunkach zabudowy na 25% działki nie uwzględniając decyzji wojewody o przeznaczeniu na cele budowlane tylko 20%. Nie wiedzieliśmy o tych rozbieżnościach, powiedziano nam, ze projekt robimy w oparciu o warunki zabudowy :(

Projekt był robiony na styk, dom okazał sie za duzy.

Nie chce zmniejszać powierzchni parteru, dlatego zdecydowaliśmy się zrobić piwnicę i garaz będzie w piwnicy.

oj to trzeba od razu kupić pompę - widziałaś co się działo po ostatnich opadach w Międzylesiu?

U nas woda stała ok. 5cm przed wejsciem do garażu - wszyscy sąsiedzi mający garaż na poziomie piwnicy - zalani.

Taka mała pompa - to dobra inwestycja - no i masa dysperbitu pójdzie przy izolacji fundamentów!

No i masz problem w zimie wjazdu i wyjazdu z garażu.... I niech tak Ci spadnie z dachu śnieg w podjazd garażu... Masakra. Wujek tak ma z kosza i dwuch połaci dachu spaduje mu śnieg w podjazd garażu i ma machanie łopatą przez 5-8 godzin... I śpiesz się wtedy... Nie mówiąc , że może być oblodzone, no i woda w ulewy. Przemyśl ten wjazd. Dlatego ja robiłam garaż taki, aby wjazd był na wprost i dach na boki garażu, żeby mi nic na podjazd nie zleciało.

Niestety nie mamy wyjścia , juz trochę oswoiłam się z tą myślą, choć nie było to łatwe.

O wodzie w Międzylesiu wiem tylko z TV. Mam nadzieję, ze takie opady nie zdarzają się często.

Dasz radę z tym wjazdem, może podgrzewany zrobisz?:)

Dziecko na koloniach, a tu żadnych nowych inspiracji ani kolejnych wersji kuchni?!

Minko,

oo, to ekonomiczna jest, jedna para i spokój:)

Nie, garaż dwustanowiskowy w bryle mamy na poziomie parteru.

Piwnica pojawiła się nagle i niespodziewanie - dopiero przy kopaniu fundamentów okazało się, że ściany fundamentów będą b. wysokie i szkoda je zasypywać, bo to też sporo kosztuje.

Faktycznie piwnica to dobre rozwiązanie, bo jak obliczyliśmy, co trzeba GDZIEŚ schować na zimę (rowery, kosiarka, opony, drewno kominkowe, cały osprzęt ogrodowo – tarasowy, typu: krzesła, stół) to rozwiązaniem jest albo piwnica, albo budynek gospodarczy/ wiata.

Budujemy dość klasyczny dom z poddaszem użytkowym, dach wielospadowy - Tobie by się nie podobał, widząc Twoje zamiłowanie do prostoty:)

Edytowane przez Anjazzielonego

Helloł, widzę, że choć dom w założeniu inny, to zarówno podejście do minimalistycznego kształtowania przestrzeni, jak i pomysł na schody mamy bardzo podobny. My też cały czas chodzimy wokół koncepcji takich schodów - salonowego mebla, który musi być lekki i stylowy. Jesteśmy już blisko ostatecznej koncepcji, choć z tymi ostatecznymi to bywa tak, że wydaje się, że już, a potem się zmienia. Zobaczymy. Nasze będą zabiegowe, więc to też determinuje pomysły. Ale trzymamy kciuki za realizację całości... Wawer to fajne miejsce - mamy tam przyjaciół, do których, jak już się przeniesiemy na wieś, zrobi nam się tak z 60 kilometrów... To się zgrabnie nazywa bliskie okolice stolicy :)

0)

Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni

Gdy nie ma w domu dzieci, to jestesmy niegrzeczni

Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni

Gdy nie ma w domu dzieci - to jestesmy niegrzeczni

Jeszcze kilka dni i nocy, i wszystko wroci do normy

Bedziemy zorganizowani i powazni, uczesani i przezorni