Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U?ytkownicy Junkers Eurostar

Recommended Posts

Wątek "Ogrzewanie gazem ziemnym" zszedł na Vailanta - proponuję wątek o temacie jw. - może wymiana informacji i doświadczeń? Instrukcja firmowa jest nędzna, za bardzo nie wiem, co można w tym kotle ustawić i jaki będzie to miało wpływ na zużycie gazu. Może jakiś bardziej doświadczony użytkownik - grzeję dopiero miesiąc i niestety finansowo to czuję...

pozdrawiam

Grzegorz

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja w swoim piecyku obniżam temperaturę. Staraj się utrzymać komfort cieplny przy jak najniższej temp. zasilania i jak najżadszych wyłączeniach pieca. Jezeli twój piec zbyt często załącza się i wyłącza w pozycji słoneczko i przy obniżonym parametrze zasilania to możesz spróbowac mniejszyć jego moc. Szczegóły dot. zmiany mocy są w instrukcji.

Grzegorz, rozumiem, że masz zasobnik innej firmy, niż kocioł. Takie rozwiązanie biorę pod uwagę, tylko nie wiem, czy każdy pasuje? Dodam, że kocioł będę mieć ten sam, co Ty. Czym się kierowałeś, wybierając markę zasobnika? Ja planuję (4 osoby, 3 łazienki + kuchnia) 120 -150l, mniej bałabym się.

Gościu, czyli sterujesz tak, żeby płomień był jak najmniejszy, a czas palenia - jak najdłuższy? A jak to się ma do efektywności - podobno (no właśnie - jak to jest dla Eurostara?) max jest gdzieś w środku przedziału. Aktualnie moja regulacja polega na obniżaniu temperatury (malarze płaczą, że zimno - to podkręcę, potem obniżę - to znów płaczą itd...)

Joskul, popularne jest stosowanie zasobników "niemarkowych" - czyli tańszych. Szczerze powiem, że nie wiem, czym się kierować przy wyborze zasobnika, tutaj też, w zależności od konkretnego rozwiązania, efektywność wymiany ciepła jest różna. Szukałem trochę w Internecie, ale nic konkretnego nie znalazłem.

Zdecydowany byłem na Galmet (najpopularniejszy?), majster zachwalał mi Pomex (droższy, ale podobno lepszy - i taki mieli zainstalować) - a mam tego Biazeta (bo taki był, albo był najtańszy???). No i miało być 140 litrów, a jest 125, mam nadzieję , że wystarczy - na 2 facetów i 2 kobiety (??). Sam jestem ciekaw, jak będzie sprawdzał się ten Biazet...

pozdrawiam

Grzegorz

PS. bo najlepsze jest to, co już mamy... :wink:

Kocioł może dostarczać mocy w zakresie 8 - 24 kWh (Eurostar ma chyba cos takiego?). Z reguły (maja tak wszystkie urządzenia techniczne) optymalna wydajność jest gdzieś w środku przedziału ( w kotłach podobno bliżej końca?). Czyli jak grzejesz na minimum, to efektywność jest też mniejsza. Ale jak jest dokładnie - to nie wiem. A chciałbym się dowiedzieć...

Grzegorz

Witam wszystkich użytkowników Junkersów!

Mam JU ZS 23 KE, czyli atmosferyczny. Jego zaletą jest prostota, dzięki czemu nie muszę się zastanawiać nad jakimiś krzywymi grzewczymi czy pogodówką. Niestety, ta prostota powoduje też, że tak naprawdę chyba my wszyscy nie za bardzo wiemy jak to wszystko działa, a i na forum jak słusznie ktoś zauważył, króluje Wajlant ;)

Ja mam ustawione pokrętło temp. c.o. na godz. 9, zaraz jak tylko zaczyna się linia ciągła na skali. Zapala się tylko a piec włącza się i wyłącza często. Jak to się ma do zużycia gazu? Od miesiąca prowadzę statystyki i niedługo je podsumuje, to się podzielę.

Zauwazyłem, że teraz (ciepło) piec chyba wiecej gazu zużywa na podgrzewanie cwu i kuchnię niż c.o.

Pzdr, Andrzej

W moim przypadku korzystniejsza jest sytuacja, w której piec chodzi dłużej. Wynika to z tego iz pomieszczenie w którym zainstalowano regulator rozgrzewa się stosunkowo szybko natomiast są pomieszczenia w których przy krótkich cyklach załączeń i włączeń było wyraźnie chłodniej. POza tym mam dość dużą pojemność instalacji (ok150-180l). Masz racje Andrzej, Junkers to bardzo proste urządzenie dzięki czemu bardzo trudno radykalnie zwiększyć bądź zmniejszyć jego ekonomiczność:-)

Gość Tomeczek
Ja mam Eurostara z 1999roku (wyświetlacz na czerwonych diodach) z zasobnikiem 160l i tym najlepszym pokojowym sterowaniem i od 4 lat go używam. Nic się nie zepsuło choć w zeszłym roku zimą myślałem że się tak stało. Włączał się i zaraz potem wyłączał i tak z godzinę. Przyczyna okazała się prosta – zakamieniony zasobnik (gdybyście zobaczyli nagrzewnicę w jego wnętrzu – tragedia) i nagrzewnica nie oddawała ciepła. Sam to odkamieniałem (2 dni – 3 razy zalewałem) i po tym bez problemu. To przy twardej wodzie trzeba chyba robić zgodnie z instrukcją co rok. Servisant czyścił mi także tego roku po raz pierwszy palnik. Patrzyłem i następnym razem sam to zrobię – banalne. Był trochę brudny, ale coroczne czyszczenie uznał za bezsensowne - dobrze że szczery. Tyle się mogę podzielić. Mam natomiast pytanie do innych użytkowników. Nie wiem o co może chodzić, ale zauważyłem, że czasami zadana temperatura na sterowaniu jest 22 stopnie, wskaźnik pokazuje 21, woda się nie grzeje a kaloryfery wcale nie są gorące. Wg mnie powinny grzać na fula jak rano po nocnej przerwie aż do czasu gdy zadana temperatura nie jest osiągnięta. Nie wiem o co może chodzić, ale pomaga wciśnięcie tego szarego przycisku na regulatorze „ciągłe grzanie dzienne”. Często żona po prostu podkręcała na np. 25 stopni, ale nic to nie dawało i mówiłem jej o tym, że nie w tym rzecz. Blokadę delta temp. kotła mam teraz ustawioną na 18 stopni, piec ustawiłem na max. moc choć poddasze mam jeszcze nie wykończone i odizolowane. Servisant powiedział, że zmniejszanie mocy nic nie da poza spadkiem sprawności kotła. Może wiecie o co może biegać z tym grzaniem nie na full ? Nie jest tak że to problem bo w domu jest jak ma być, ale wydaje mi się, że grzanie to powinno działać na zasadzie 0-1kowej. Czyli temp. niższa grzeje na maxa do zaplanowanej. Dzięki za sugestie.

No właśnie - grzać na full z dłuższymi przerwami, czy delikatnie, ale często i długo (tu pewnie istotna jest ta "delta t" - jak mozna to ustawić? - jest w instrukcji?). Trzeba byłoby też, chyba, wziąć pod uwagę pojemność cieplną budynku - ale jak?

Grzegorz

PS. ponad 500 m3 w 1 miesiącu grzania... :( :(