Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U?ytkownicy Junkers Eurostar

Recommended Posts

Spalił równo w ciągu 24 godzin 10,33 metra. Piec rusza o 5.30 jednocześnie grzeje wodę i ogrzewa. Ogrzewanie jest wyłączone dwa razy w ciągu dnia raz od 11 do 13 i od 16 do 17, a kończy prace o 22, Wczoraj temperatura była chyba -2 do +3. W domu jest 19,5 a w nocy 17.

Czesc! A u mnie jajo :) Od niedzieli wieczorem do poniedziałku wieczorem spalił 22 m3, przy od 0 do +2 na zewnatrz. Ale za to od poniedziałku wieczorem do wtorku wieczorem, czyli do wczoraj spalił.... 5,5 m3. Temperatura zewnętrzna od 1 do +3. Ależ byłem zaskoczony! Ale dziś takiego wyniku nie będzie ;) - od wtorku od 17.00 do dzis (sroda) do 7.00 na liczniku już 9m3. Takie sam okres, ale dobę wcześniej było 1,4 m3. Dziś do północy było powyżej zera, dopiero po północy przyszedł mróz rzędu -2 stopnie do rana.

Czy mrozik rzędu -2 stopnie ma wpływ na tak duże różnice zużycia gazu? Może jakby to był np. dom z blachy...

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam dostałem rachunek za gaz od 19.11.2007 do 09.01.2008 zużyłem 643 m to razem z złodziejskimi opłatami 955,14 zł przy temp w dzień 20 a w nocy 18. Jeżeli masz porównanie odpisz bastek

Czesc,

nie mam jeszcze rachunku, bede mial dopiero w lutym. Ostatni odczyt przez gazownie mialem 12 grudnia, u nas czyta sie co dwa miesiace. Ale dalej walcze z tym kotlem, - bo nawet jak bylo cieplo zarł prawie 10 metrów3 na dobę... Teraz starsznei glosno chodzi jak podgrzewa wode uzytkową, gwarancja sie mi konczy niebawem wiec chyba podejme radykalne kroki i kaze go dokladnie obadac...

Cześć,

Wprawdzie mam dopiero stan surowy zamknięty, ale skorzystałem z jednej z promocji io zakupiłem Kocioł gazowy Jumkers Eurostar i zasobnik 125 l Biawar za 4000 zł. Tak więc stałem się posiadaczem przedmiotu opisanego w tym wątku forum.

Napiszcie proszę, czy jesteście zadowoleni z działania Waszych kotłów i czy dokonałem dorego wybory, czy też raczej powinienem iść za głosem doradców i wybrać np vaillanta.

Pozdrawiam,

vaillanta nie znam więc nie mogę porównać. U mnie kocioł pracuje czwarty sezon i nigdy nie było problemów, zdecydowałem się na niego ponieważ jakość przemawiała w rozsądnej cenie. Teraz też bym kupił junkers tyle że kondensacyjny dziwie się że tego nie uczyniłeś? W moim przypadku największym problemem było ustawienie sterowania ale jak pewnie przeczytałeś wcześniej jest to opisane. Po zastosowaniu się do opisu wyżej działa wszystko ok. Jeżeli masz zamiar stosować instalację mieszaną czyli podłoga + kaloryfery zwróć na to szczególną uwagę w tym kotle wymaga to naprawdę poświęcenia uwagi( wydaje mi się że nie zalecane jest przy tym junkersie)

Cześć,

Wprawdzie mam dopiero stan surowy zamknięty, ale skorzystałem z jednej z promocji io zakupiłem Kocioł gazowy Jumkers Eurostar i zasobnik 125 l Biawar za 4000 zł. Tak więc stałem się posiadaczem przedmiotu opisanego w tym wątku forum.

Napiszcie proszę, czy jesteście zadowoleni z działania Waszych kotłów i czy dokonałem dorego wybory, czy też raczej powinienem iść za głosem doradców i wybrać np vaillanta.

Pozdrawiam,

Ja bym dolozyl kilka setek i kupil - podobie jak agiles - Junkersa, chyba Cerapur jest kondensatem. Za okolo 6 tys. mozna kupic go z pelna pogodowka bodajze. Takei kotly powoli staja sie norma, wiec po co kupwoac starsze modele ?? Zastanow sie...

Cześć,

Dzięki Wam za odpowiedzi. :)

Co do podłogówki - to u mnie takiego sposobu ogrzewania nie będzie.

Co do kondensacyjnego - wydaje się, że nie byłaby to wielka rewelacja, koszty są wyższe, a oszczędności w trakcie użytkowania często znikome... zresztą jest to tak naprawdę temat na inną dyskusję i zdaje się, że taki wątek na forum muratora istnieje.

Co do "kliku stówek więcej" - wiecie w dobie szybko rosnących cen na materiały budowlane i jeszcze szybciej rosnących cen robocizny, takie myślenie niesie ze sobą wiele zagrożeń ponieważ:

- a może pompa ciepła (kilka stówek więcej), może instalacja w miedzi, może więcej różnicówek i lepszą tabilicę, może parkiet zamiast paneli, (wszytko o klila stówek więcej) i w ten sposób mamy kiladziesiąt tysięcy złotych więcej, a takie przykłady można mnożyć. Oczywiście nie polecam rezygnacji ze średnich standardów wykończenia na rzecz niższych, jednakże nie każdy ma nieograniczone środki finansowe na dom, i często trzeba jednak koszty kontrolować. Dlatego kupując może starszy model kotła, ale oczywiście na gwarancji i oszczędzając w ten sposób jakieś 2000 zł, to ja jednak jestem zadowolony. :)

Pozdrawiam,

• 9 months później...