Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe a tradycyjne grzejnikami

arecki1338

Recommended Posts

Ja mam podłogówkę na całości.

Polecam ze względu na komfort cieplny !

Warto to jednak przeliczyć i zaprojektować pod te obliczenia.

Co by niespodzianek nie było ,,,

I nie trzeba dawać grzejnika tam gdzie chcemy mieć cieplej, niesie to za sobą skomplikowanie systemu !

• 3 weeks później...

też sie kiedyś śmiałem, i garaż miał być na pewno bez ogrzewania, wyklejony jest styro od strony domu

no i właśnie skończyłem podłogówkę, i wiesz co? pod posadzką wsadziłem rurki do ew. grzejnika, wieszać go wcale nie muszę, 10 metrów rurki nie boli (tym bardziej ze to z resztki z 200m szpuli i tak walałoby się po budowie)

a po układaniu podłogówki zostało mi 35mb rury, no i takim sposobem pod posadzka w garażu (właściwie to w jego części, tam gdzie auto raczej stać nie będzie) mam też podłogówkę ;)

też sie kiedyś śmiałem, i garaż miał być na pewno bez ogrzewania, wyklejony jest styro od strony domu

no i właśnie skończyłem podłogówkę, i wiesz co? pod posadzką wsadziłem rurki do ew. grzejnika, wieszać go wcale nie muszę, 10 metrów rurki nie boli (tym bardziej ze to z resztki z 200m szpuli i tak walałoby się po budowie)

a po układaniu podłogówki zostało mi 35mb rury, no i takim sposobem pod posadzka w garażu (właściwie to w jego części, tam gdzie auto raczej stać nie będzie) mam też podłogówkę ;)

Masz ogrzewanie kombinowane (podłogówka/grzejniki) czy po prostu masz zamiar puścić wodę o niskiej temperaturze do grzejników (w garażu)?

Mam obawy w kwestii instalacji grzewczych w garażu, istnieje spora szansa spadku temperatury poniżej 0 st. C, wtedy spuszczać wodę?

Może założyć, że w garażu może być zimno.

Andrzej

ogrzewanie będzie z natury niskotemperaturowe, grzejniki w całym domu będą trzy: dwie drabinki w łazienkach i mały płytowy w wiatrołapie, wszystkie na temperaturze podłogówki, w garażu (tak jak w kilku innych pomieszczeniach) awaryjnie, tak na wszelki wypadek pod posadzka i w ścianach ukryte są rurki do ew. grzejników, raczej nie mam zamiaru z nich nigdy korzystać ;)

zresztą całą instalację będę robił tak żeby można było ją bez większych problemów przekonfigurować (np grzejniki puścić na wysokiej temperaturze, jakiś grzejnik zainstalować, coś czymś wyregulować, wysterować, dołożyć źródło zasilania itp itd)