Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pozbyć sie wody w piwnicy i z drenażu?

Gregimiczi

Recommended Posts

Buduje na terenie piasek sredni do 1,5m i pozniej glina piaszczysta ok 0,5m i następnie jak to stwierdził geolog napięty zasobny poziom wodonośny który stabilizuje sie na 1,7m.

Piwnica siega 1,5m poniżej poziomu ziemi, wiec jakby powyzej poziomu wody. Niestety teren jest pochyły (1m spadu na 10m), a ja jestem w połowie tego pagórka. Na około domu drenaż na głębokości ok 1,6m, który spływa do jednego miejsca skąd teraz odpompowuje go poniżej domu. Jednak w zimie woda tam zamarza wiec muszę go zamknąć. W związku z potrzeba odprowadzania wody, która zbiera się stale w drenażu, a po ulewnych deszczach nie wiem jeszcze dlaczego, ale wlewa się na lawy i potem do środka piwnicy mimo że w drenażu woda jest odpompowywana. Muszę rozwiązać jakoś 2 problemy:

1. Woda w piwnicy - chyba nie pozostanie nic innego jak odkopac drenaż i sprawdzić czy napewno jest dobrze zrobiony, bo firma budowlana jak go robiła to zaskoczyła ich zima i mogli ze wzgledu na warunki odwalic fuszerke gdzieś gdzie nie widziałem.

2. Odprowadzenie drenażu do zbiornika pod ziemią ponizej poziomu zamazania, zeby w zime mozna bylo bezpiecznie odpompowywac wode.

Zastanawiam sie nad dwoma rozwiazaniami:

a) maly zbiornik na glebokosci 1,7m z pompą ktora odprowadziła by wode do kanalizacji lub do zbiornika na deszczówkę. Problem z rewizja takiego zbiornika.

b) zbiornik betonowy na deszczówke (http://www.allegro.pl/item1029153573_szamba_zbiornik_na_szambo_zbiorniki_betonowe_10m3.html) z dwoma komorami gdzie do jednej bedzie doprowadzona deszczowka a do drugiego przelewowego woda z drenazu. Z tego zbiornika woda by była odpompowywana pompa do kanalizacji ktora niestety jest wysoko po na glebokosci ok 1m (koniec lini). Problem glebokosci na jakiej bedzie zbiornik bo gorna pokrywa musiałaby być na głębokości ok 1,9m.

Co o tym sadzicie?