Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie powietrzem (nadmuchowe)

kolas1984

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś zamontował w swoim domku ogrzewanie nadmuchowe???

Jeśli tak proszę o podanie przybliżonych kosztów eksploatacji systemu zasilanego pompą powietrza lub gazem

Ja rozważam taką instalację wstępne koszty zamontowania = 42000 netto

- Pompa ciepła powietrze-powietrze z funkcją klimatyzacji Carrier 38EX048 - 20.900 zł

- Sterownik programowalny. Carrier EDGE - 1160zł

- System kanałów nawiewnych i powrotnych - 12800 zł

- Montaż systemu - 5100zł

- Uzbrojenie kotłowni, uruchomienie i regulacja urządzeń, pakiet serwisowy 2100zł

Z góry dziękuję :D

Nie da się określić przybliżonych kosztów ogrzewania, bo to zależy nie od tego JAK będziesz ogrzewać dom, tylko ILE CIEPŁA on zużyje.

chodzi mi o orientacyjny koszt eksploatacji od osób które już posiadają jakiś czas taki system gdyż jestem w trakcie budowy i zastanawiam się nad sposobem ogrzewania

• 2 weeks później...
Znam kilka osób z ogrzewaniem nadmuchowym i poza jedną osobą nikt nie jest zadowolony, a nawet są dwa przypadki likwidacji tego ogrzewania. Głównym powodem jest wysoki koszt eksploatacji. Nie wiem co to za pompa ciepła. Ja znam Carrier 38EYX. Jeśli jest to coś podobnego, to jest to raczej klimatyzator z funkcją pompy ciepła :). Nie nadaje się jako podstawowe źródło ciepła.

• 4 years później...

Ja tak mam, choć domek nie skończony i nie działa wszystko jak powinno. Kominek z płaszczem wodnym zasobnik 400 l, nagrzewnica od golfa 3 na kanale nawiewnym za reku dospel optimal 400.

Jeszcze mam straty na transporcie powietrza bo z 38 do najdalszego kanału dolatuje tylko 23, a najcieplejszy nadmuch to 29. całość kosztowała ok 20 tyś , Po uruchomieniu wilgotność spadła z 55 do 44% i tak se trzyma.

• 3 years później...