Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem - otwory okienne - proszę o poradę

Recommended Posts

witam,

budujemy drozda eko, zadaszają go nam właśnie.

Zamówiłem człowieka od okien do pomiarów i wyszedł problem.

tutaj link do widoku który będę opisywał:

http://img691.imageshack.us/img691/4866/20smallj.jpg

jak widzicie po prawej stronie są drzwi tarasowe. na wszystkich otworach okiennych miały się znaleźć rolety okienne zabudowane w profilu okna (nadstawne to się chyba zwie). podłoga zostanie podniesiona o 25 cm (styropian, papa, jastrych, nawierzchnia). efekt jest taki że po założeniu tej rolety (-20 cm z otworu) będę miał otwór bez profili 187 cm. z profilami jeszcze mniej (pewnie 180 albo i mniej).

druga sprawa - okno po lewej.

duże, 150x180. niestety po wylaniu podłogi będzie na wysokości 65 cm nad podłogą. nie wiem co projektant miał na myśli, chyba siadanie 4 literami na parapecie.

pierwsza myśl - dołożyć warstwę pustaków (i tak chyba się stanie). okno będzie na wys. 90 cm, zmniejszy się do 125X180. ale jak dorzucę roletę - już jakieś 105x180. mało jakby.

dodam że na ścianach szczytowych nadproża są tuż pod wieńcem...

http://img175.imageshack.us/img175/6508/19small.jpg

co z tym zrobić? da się bezpiecznie przełożyć nadproża pustak wyżej? oczywiście spytam wykonawcę, ale czy gra warta świeczki i czy wykonalne? rolety jednak chciałbym żeby były... może rolety innego systemu? dodam że planowane ocieplenie to 15 cm styropianu. czy są jakieś rolety do powieszenia wewnątrz między sufitem a otworem? ładnie to pewnie wyglądać nie będzie...

proszę o porady mądrych ludzi....

ha mądrych ludzi powiadasz, no nie wiem czy mam legitymację czynną...

możesz zastosować rolety zewnętrzne integro, do tego okna balkonowego to one są w ogóle jedynym rozsądnym rozwiazaniem bo nie zamocujesz 3m okna góra do plastikowej skrzynki.

Przekuwanie nadproży wyżej jest jak najbardziej wykonalne, choć jest z tym trochę roboty no i zawsze trochę osłabia ścianę. Na tym etapie obeszłoby się nawet bez wkuwanych stalowych profili, ale dałoby się włożyć L-19, oczywiście po podstemplowaniu stropu i tego co powyżej.

dzięki za podanie tematu.

okno ma szerokość 270

obejrzałem te integro

http://www.intrax-rolety.pl/rolety_zewnetrzne_integro.html

pomysł ciekawy.

ale nie bardzo rozumiem jak miałbym wpuścić ten mechanizm w ścianę (no bo nadproża skuwać?) ?

z tego linku to chyba najbardziej 'standard' by się nadawał....

Edytowane przez pete.c