jagna22 09.05.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Odziedziczyłam połowę domu z początku XX wieku. W dokumentach stanowi oddzielny budynek, ale rzeczywistość jest inna. W części mieszkalnej z sąsiadem dzieli mnie ściana drewniana, a na strychu ściany dzielącej budynek niema. Budynek jest murowany z drewnianym stropem. Chciałabym wyremontować swoją część, zaadoptować poddasze oraz dobudować pomieszczenia. Czy mam szansę na stosowne pozwolenia mimo wąskiej drogi dojazdowej do działki? Jak się do tego zabrać? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 09.05.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Odziedziczyłam połowę domu z początku XX wieku. W dokumentach stanowi oddzielny budynek, ale rzeczywistość jest inna. W części mieszkalnej z sąsiadem dzieli mnie ściana drewniana, a na strychu ściany dzielącej budynek niema. Budynek jest murowany z drewnianym stropem. Chciałabym wyremontować swoją część, zaadoptować poddasze oraz dobudować pomieszczenia. Czy mam szansę na stosowne pozwolenia mimo wąskiej drogi dojazdowej do działki? Jak się do tego zabrać? Proszę o pomoc. Remont generalny i adaptację poddasza zapewne zmieści się w kategorii "przebudowa" PB a co za tym idzie, nie będzie potrzebna mapa do celów projektowych, plan zagospodarowania działki i problemu drogi dojazdowej nie będzie. Natomiast z rozbudową już tak łatwo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagna22 10.05.2010 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Dziękuję za odpowiedź.W takim razie od czego powinna zacząć? Jakie dokumenty będą wymagane w nadzorze budowlanym i jak długo to może potrwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 10.05.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Dziękuję za odpowiedź.W takim razie od czego powinna zacząć? Jakie dokumenty będą wymagane w nadzorze budowlanym i jak długo to może potrwać? Projekt budowlany oraz wniosek i oświadczenie o posiadaniu prawa do nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagna22 11.05.2010 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 dzięki Może ktoś wie co w sprawie rozdzielenia tego budynku na oddzielne bo sąsiad nie jest tym zainteresowany, a budynek jest w kiepskim stanie a w szczególności drewniany strop. Jak to przeskoczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts