toudek 09.05.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Witam, Mam pewien problem.Posiadam połowę bliźniaka ale prąd do obu części doprowadzony jest do mnie i idzie strychem do obu części domu (mojej i sąsiada).Nie był to problem ale mam w planie zmianę obecnego przyłącza z jednofazowego na 3-fazowy. W tym momencie chciałbym nie posiadać na mojej części instalacji od sąsiada.Dlaczego na mojej własności mają być instalacje nie należące do mnie zwłaszcza ze w moim budynku znajduje się główny bezpiecznik i w przypadku gdyby go wybiło a ja byłbym na urlopie to sąsiad nie będzie miał prądu i co wtedy? Mają prawo jakoś komisyjnie wejść do mojego domu podczas mojej nieobecności bo przecież prąd muszą mieć?Chciałbym aby przy okazji mojego nowego przyłącza sąsiad zrobił osobny przyłącz do siebie bezpośrednio.Rozmawiałem z nim i niby już to załatwia bo wie jakie mogą się wiązać z tym problemy. Nie wiem jak jest naprawdę ale trwa to już 2 lata. Chcę go jakoś zmusić do tego aby to w końcu zrobił. Tylko pytanie jak to zrobić aby było zgodnie z prawem.Nie chcę być tu złośliwy i np co 5 min mu prąd wyłączać albo inne takie historie, chce to zrobić po ludzku bo rozmowy z sąsiadem nic nie dają a całkowicie prądu wyłączyć mu też nie mogę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 09.05.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 A czy wystąpiłeś już o wydanie Warunków Technicznych dla planowanych zmian?Obecnie taka trasa WLZ jest niedopuszczalna i na 99% dostaniesz polecenie usunięcia tego przewodu na zewnątrz domu.Sąsiad będzie zasilany albo po Twojej elewacji, albo ziemią. Jeśli sąsiad przez 2 lata nie ruszył DU.. to po prostu przejdź od słów do czynów.Wystąp do Energetyki o wydanie warunków technicznych.Sąsiada poinformuj o rozpoczęciu rozmów z elektrykami, planowanym terminie prac i... że od pewnego momentu cofnie się do etapu świeczek i kaganków bo nie będzie miał prądu.Jeśli jesteś z tych "dobra dusza" to podrzucisz mu ulotkę z promocjami na agregaty prądotwórcze w Castoramie.Słowem zacznij działać, zamiast o tym rozmyślać. Warunki Techniczne dostaniesz za darmo, będziesz miał podstawę do rozmów z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts