herakles 10.05.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 No i po chyba 2 tygodniach dumania nad wentylacją doszedłem do chyba poprawnego wniosku: Plastikowa wentylacja(fi 150). Ale mam zagwozdkę, jak zwykle zresztą. Kanałów wentylacyjnych będzie 3+3 (tak się da to mniej więcej zgrupować) w każdej z grup są 2 kanały z parteru i 1 kanał z poddasza. Teraz te 3 kanały(weźmy jedną z grup) przyczepiam do dachu jakimiś wywietrznikami dachowymi. Rozumiem, że kanały z poddasza powinny być wyżej, ale o ile? I jakiej wysokości powinien być komin? No i co na to przepisy, kanały te będą pod kątem(miejscami), czy są jakieś przepisy na to? Grupa A:łazienka parterkuchnia parter(jedno pomieszczenie z kominkiem)łazienka poddasze Grupa B:Kotłownia parterpomieszczenie z kominkiem parter.pomieszczenie z kominkiem poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 10.05.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Moim skromnym zdaniem: napisałeś jak zepsuć wentylację grawitacyjną, za swoje pieniądze i na własne życzenie. Taka wentylacja raczej nie będzie działała prawidłowo.Z kanałów z pcv będzie kapać, ponadto zamiast wywiewać będzie dmuchać. Radziłbym abyś pomyślał jeszcze i zastanowił się czy nie lepiej zrobić wentylację mechaniczną z odzyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.05.2010 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 załóżmy, że woda jest odprowadzona do kanalizacji, a rura pcv w newralgicznych miejscach ocieplona. skoro już mnie tak wystraszyłeś, to czy uważasz, że zastosowanie pustaków wentylacyjnych w identycznej konfiguracji coś zmieni? Tyż będzie kapać, tyle że wsiąknie. Poza tym w zimę jest w domu tak ciepło w porównaniu z dworem, że cug się zrobi, a w lato zamierzam pompować mechanicznie z gwc(w zimę też, tyle że się samo grawitacyjnie powinno robić, a jak nie to wentylator). Odzysk ciepła na stryszku, nie wykluczam, ale w późniejszym terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 10.05.2010 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Tak wentylacja z rury pcv odprowadzona do kanalizacji, jakoś tam wyprowadzona nad dach. W zimie to będziesz cug ale w odwrotnym kierunku. Ale da się można zawsze wentylator założyć albo zatkać. Zastanów się co to ma być, wentylacja czy nawiew? Jakby policzyć rury pcv, ocieplenie jej, odprowadzenie do kanalizy, kominki na dach (które nadają sie tylko do odpowietrzenia kanalizacji), później wentylatorki, poprawki. To taniej by wyszło zrobić went. mechaniczną z reku, która można zrobić samemu.Ale skoro uważasz, że wiesz lepiej to rób co chcesz. Tylko po co zadajesz pytania skoro wszystko wiesz?Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 11.05.2010 00:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Czyli co, zrobić 2 kominy z pustaków wentylacyjnych? Ocieplać?I jeszcze jedno, dlaczego się będzie cofać? Skoro w chałupie jest ciepłe powietrze, to powinno iść do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 11.05.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Przepraszam teraz nie mam czasu odpowiedzieć, muszę wyjechać. Odpowiem jak wrócę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.05.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Dlaczego lepsze są z pustaków lub cegły,? Para wodna która się w takim kanale ewentualnie skropli, osiądzie na ściankach i nie spłynie w dół. Potem zostanie odprowadzona na zewnątrz poprzez stały ruch ciepłego powietrza do góry.W kanałach z pcv lub metalowych, para wodna spływa w dół, nie pomaga z reguły nawet ocieplenie. Trzeba wtedy robić odprowadzenie skroplin do kanalizacji poprzez syfony lub do specjalnych wykraplaczy. Podstawowym błędem jest zakończenie kanałów wentylacyjnych tzw, kominkami wentylacyjnymi które tak naprawdę są dedykowane do odpowietrzenia pionu kanalizacyjnego. Chociaż sprzedawcy i część architektów, polecają je do wentylacji grawitacyjnej. Kanał wentylacyjny murowany powinien mieć przekrój minimum 160 cm2, przy czym najmniejszy z boków nie powinien mieć mniej niż 10 cm. Murowane z cegły zazwyczaj mają wymiary 14x14 cm. Minimalna długość kanału wentylacyjnego to 2 m dla wymiaru 14x21 cm lub 3 metry dla wymiaru 14x14 cm. Taką minimalną wysokość powinien mieć kanał wentylacyjny na poddaszu licząc od kratki pod sufitem w wentylowanym pomieszczeniu do kratki wylotowej u góry komina. Zaleca się również aby kanały wentylacyjne na poddaszu miały większy przekrój.Najlepiej jak komin jest zakończony 30 - 60 cm powyżej kalenicy. Chodzi tutaj o zminimalizowanie ryzyka powstania niekorzystnych zjawisk powodujących zakłócenie ciągu. Jeżeli jest kilka kominów to wszystkie kończymy na tej samej wysokości. Komin powinien być ocieplony na strychu i ponad dachem. Ważne tutaj jeszcze jest użycie do budowy komina takiego samego materiału od dołu do góry. Poważnym błędem jest murowanie kominów cegły kratówki. Wentylacja grawitacyjna działa tylko kiedy w budynku jest cieplej jak na dworze, czyli jesienią zimą, wczesną wiosną. Powietrze ciepłe jest lżejsze i unosi się do góry ale nie zawsze tak jest. Jeżeli komin jest za krótki, za mało wyprowadzony ponad dach, okoliczną przeszkodę, występują wiatry opadające, to wiatr będzie wpychał zimne powietrze do komina. Po prostu zamiast podciśnienia wiatr spowoduje powstanie nadciśnienia. Mamy wtedy nawiew zamiast wywiewu i zatykamy kratki, bo wieje. Aby wentylacja grawitacyjna działała prawidłowo do budynku powinno być dostarczone powietrze. Czy to przez rozszczelnienie okien, wycięte uszczelki, nawiewniki. Brak dopływu powietrza spowoduje, że część kanałów wentylacyjnych będzie ciągnąć a część dmuchać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 12.05.2010 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Doprowadzenie będzie pod wylewką z gwc, okna będą szczelne. Czyli pustak wentylacyjny.... Dzięki za wykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafyc 11.11.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 ja chcialem tez pojsc na skroty i skorzystac z ponizszego rozwiazania pionu wentylacyjnego, bo boje sie obciazac strop murowanym kominem, a systemowe kominy trzeba tynkowac a potem patrzec jak tynk odpada.... jedno czego sie obawiam to ze nizej pokazany komin jest za krotki............ktos moze korzystal z podobengo rozwiazania, jak sie sprawuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 12.11.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Jak długie są te kanały z "flexa"? Jedno jest pewne - muszą być ocieplone, jeśli strych jest nieogrzewany a w dole muszą posiadać syfony z odprowadzeniem skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 12.11.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Ja mam z termoflexa ale zakończone w kalenicy turbowentami. Chyba 7 sztuk Z żadnego nic nigdy nie kapało a wychodzą z sufitu z anemostatami. pozdrawiam michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.11.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Ja mam z termoflexa ale zakończone w kalenicy turbowentami. Chyba 7 sztuk Z żadnego nic nigdy nie kapało a wychodzą z sufitu z anemostatami. Przyznaj (ale szczerze), że żaden z tych kanałów wentylacyjnych nie prowadzi z kuchni lub łazienki. Bo tam ciekłoby na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 13.11.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 1) kuchnia - do okapu którego jeszcze nie ma więc rura wystaje centralnie nad kuchenką 2) kuchnia (otwarta na salon) 3) skrytka pod schodami 4) pralnia 5) dolna łazienka 6) kotłownia 7) garderoba - poddasze łazienka - poddasze z żadnego nic nie wycieka - jest OK one są ocieplone 3 cm warstwą wełny i ocieplenie sięga aż do kalenicy w której wyprowadzone są turbowenty michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.11.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 z żadnego nic nie wycieka - jest OK one są ocieplone 3 cm warstwą wełny i ocieplenie sięga aż do kalenicy w której wyprowadzone są turbowenty michalsiak Mam na to jedyne wytłumaczenie: twoje turbowenty pracują jak...wentylatory;) Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 13.11.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Mam na to jedyne wytłumaczenie: twoje turbowenty pracują jak...wentylatory;) Pozdr. noo takie mają zadanie michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.11.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 noo takie mają zadanie michalsiak ...ale tylko wtedy, gdy wieje. A więc w twojej okolicy chyba NIEUSTANNIE wieje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 14.11.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 wystarczy lekki powiew i się obracają, w każdym razie nie zauważyłem kłopotów z wentylacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafyc 16.11.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 wystarczy lekki powiew i się obracają, w każdym razie nie zauważyłem kłopotów z wentylacją michalsiak, mozesz wrzucic foty tych Twoich pionow? duzo taniej wyszlo od wymurowania? zastanawiam sie jeszcze nad takim wariantem, ze wymuruje z lekkich bloczkow sytemowych piony od stropu do dachu (bez przejscia) i czesc wymurowana polacze z tym kominkiem dachowym za pomoca ocieplonej gietkiej rury (ok 20cm), zalety mniej obrobek kominow, mniejsze obciazenie stropu, chyba taniej i szczelniej, a wady??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 16.11.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Ja wogóle u siebie nie mam kominów wewnętrznych. Wentylacja poprowadzona tak jak mówiłem powyżej a do kominka na zewnątrz stalowy. Mam specyficznie rozwiązaną kalenicę dzięki temu można było w niej umieścić turbowenty które wspomagają wentylację. Co do kominków wentylacyjnych w połaci to dużo o tym było powiedziane na tym forum a konkluzja była taka że nie nadają się do wentylacji choć widzę że niektórzy moi sąsiedzi mają tak wykonane. Jeżeli murujesz komin tradycyjny to nie będzie chyba tak drogo dobudować kanały wentylacyjne, chyba że stawiasz osobny tylko do wentylacji. A może mechaniczna? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 16.11.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 A może mechaniczna? na miejscu trafyc też bym się nad tym poważnie zastanowił, zamiast kombinować z wentylacją grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts