qqlio 10.05.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Hej,Bojler 100l Ariston.Gdy nie pracuje to cisnienie utrzymuje sie w okolicy 3 bar, a przy pracy bojlera szybko osiaga okolica 8-9 bar i oczywiscie z zawora bezpieczenstwa (na doplywie zimnej wody) mocno kapie.Cos nie w porzadku z bojlerem (elektryczny)?Z montazem?Macie moze jakis pomysl zanim wezwe hydraulika do sprawdzenia?Potem dorzuce jeszcze fote miejsca zbrodni.Dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 11.05.2010 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 (edytowane) Dodaje foty.W ukladzie jest jeszcze reduktor (duze cisnienie w gminnej sieci)Pzdr http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0510/bo15b40.jpghttp://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0510/bo2df15.jpg Edytowane 11 Maja 2010 przez qqlio Typo i zmniejszenie zdjec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi26 17.05.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 (edytowane) Też mam taki problem i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Jedyne co zrobiłem to podstawiłem wiadro Edytowane 17 Maja 2010 przez Robi26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 18.05.2010 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Też mam taki problem i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Jedyne co zrobiłem to podstawiłem wiadro Tez ariston? Pytalem tez na glownym watku Wymiany Doswiadczen - pojawila sie koncepcja zbiornika przeponowego, ale 1) nic nie pisza w instrukcji o takiej koniecznosci 2) zawor bezpieczenstwa i zwrotny i tak nie powinien "puszczac" cisnienia wstecz, a a u mnie na manometrze ponizej zaworu bywa 9bar Wiadro mzoe byc, ale obawiam sie o wytrzymalosc instalacji - bede wzywl chyba jednak hydraulika, ale teraz mam wieksze problemy :-/ osunieta droga po ulewach ostatnich dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.05.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Tez ariston? Pytalem tez na glownym watku Wymiany Doswiadczen - pojawila sie koncepcja zbiornika przeponowego, ale 1) nic nie pisza w instrukcji o takiej koniecznosci 2) zawor bezpieczenstwa i zwrotny i tak nie powinien "puszczac" cisnienia wstecz, a a u mnie na manometrze ponizej zaworu bywa 9bar to sprawdź sobie, pomiędzy zaworem bezpieczeństwa a bojlerem nie może być żadnej armatury zaporowej, i tak jest, dlatego przy wzroście ciśnienia w bojlerze musi zadziałać zawór bezpieczeństwa i upuściś ciśnienie, w przeciwnym razie już miałbyś rozdęty bojler do wymiany, jedynie naczynie przeponowe lub wężyk odprowadzający wodę do kanalizacji Wiadro mzoe byc, ale obawiam sie o wytrzymalosc instalacji - bede wzywl chyba jednak hydraulika, ale teraz mam wieksze problemy :-/ osunieta droga po ulewach ostatnich dni... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 20.05.2010 00:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 . Hej - ale piszesz tylko po to, zeby pisac, czy zeby cos przekazac? Widzisz uklad na zdjeciach: nie ma nic mdzy zaworem a bojlerem. Jesli wszystko ok i zawor upuszcza po prostu nadmierne cisnienie to skad 9bar na manometrze PONIZEJ zaworu (tez to widac na zdjeciu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.05.2010 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Hej, Bojler 100l Ariston. Gdy nie pracuje to cisnienie utrzymuje sie w okolicy 3 bar, a przy pracy bojlera szybko osiaga okolica 8-9 bar i oczywiscie z zawora bezpieczenstwa (na doplywie zimnej wody) mocno kapie. Cos nie w porzadku z bojlerem (elektryczny)? Z montazem? Macie moze jakis pomysl zanim wezwe hydraulika do sprawdzenia? Potem dorzuce jeszcze fote miejsca zbrodni. Dzieki i pozdrawiam poszedł najprawdopodobniej zawór zwrotny w zaworze bezpieczeństwa, a z tego wynika, że jeszcze wcześniej też chyba masz zainstalowany zawór zwrotny, wołaj instalatora niech Ci to sprawdzi, a naczynie i tak dla świętego spokoju trzeba zainstalować, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 20.05.2010 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Tak zrobie tylko.... gteraz mi nikt nie dojedzie - droga gminna oderwana po ulewach... Ale az takie podwyzszanie cisnienia w zbiorniku mnie co najmniej zaskakuje.... Przeciez to nie jest jakis bojler no-name, wiec powinni przewidziec rezerwe obketosciowa na rozszerzalnosc cieplna....Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 20.05.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 (edytowane) Hej - ale piszesz tylko po to, zeby pisac, czy zeby cos przekazac? Widzisz uklad na zdjeciach: nie ma nic mdzy zaworem a bojlerem. Jesli wszystko ok i zawor upuszcza po prostu nadmierne cisnienie to skad 9bar na manometrze PONIZEJ zaworu (tez to widac na zdjeciu)? qqlio każdy ma się prawo wypowiedzieć, więć nie bądź niegrzeczny w stosunku do innych i zachowaj poziom dyskusji. Sprawdź jeszcze reduktor ciśnienia, mógł też nawalić i wpuszcza wieksze ciśnienie, które po podgrzaniu się dodatkowo zwiększa. Mógł byś sam sprawdzić reduktor, ale nie widzę w instalacji śrubunka i trzeba chyba rury ciąć. Edytowane 20 Maja 2010 przez Grzesiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 20.05.2010 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 rezerwy objętościowej z zbiorniku nie może być bo kontakt z powietrzam dla wody użytkowej nie jest korzystny - niedopuszczalny po to są naczynia przeponowe i nie ma powietrza w kontakcie z woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 20.05.2010 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 qqlio każdy ma się prawo wypowiedzieć, więć nie bądź niegrzeczny w stosunku do innych i zachowaj poziom dyskusji. Sprawdź jeszcze reduktor ciśnienia, mógł też nawalić i wpuszcza wieksze ciśnienie, które po podgrzaniu się dodatkowo zwiększa. Mógł byś sam sprawdzić reduktor, ale nie widzę w instalacji śrubunka i trzeba chyba rury ciąć. Ok - starajmy sie tylko czytac to co bylo napisane, zeby nie mnozyc nie wnoszacych wiele wpisow. Np pisalem, ze "Gdy nie pracuje to cisnienie utrzymuje sie w okolicy 3 bar, a przy pracy bojlera szybko osiaga okolica 8-9 bar", wiec to nie jest prooblem reduktora. Co do naczynia przeponowego - moze i tak ale kompletnie nie rozumiem, dlaczego w takim razie producent nie zajaknie sie o jego koniecznosci w instrukcji montazu. Tak jak pisalem - spodziewalbym sie, ze jakies cos a la zbiornik przeponowy (wewnetrzny) juz bedzie w bojlerze. - mysle ze na 99 proc mam uszkodzony zawor zwrotny - ale jest to pewnie skutek zbyt duzego cisnienia powstajacego w bojlerze przy grzaniu wodu (pewnie zaden zawor nie wytrzyma dlugo 8-9 barow przez kilka godzin dziennie). Sprobuje jeszcze wyslac cos do Aristona - moze nie oleja detalicznego klienta.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 20.05.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 (edytowane) Wogóle cisnienie 8-9 bar w bojlerze przy ciśnieniu na dopływie 3 bar to wychodzi za dużo. Do jakiej temperatury grzejesz bojler. On jest przystosowany, zresztą jak i cała armatura do pracy max 6 bar. Mam nadal wrażenie, że reduktor przepuszcza ponad 3 bary do bojlera- może manometr walniety? Producent ma w nosie montaż naczyń przeponowych, bo podniosło by to cenę bojlera o około 30%, nie pisz do Aristona, bo to nic nie da, tak robi większość. Podobnie jest z kotłami i zasobnikami cwu- kiedyś taki problem miał de dietrich z jakimś wisieluchem z zabudowanym zasobnikiem jak pamietam i musiałem dorabiać trójnik do podłączenia naczynia przeponowego. Edytowane 20 Maja 2010 przez Grzesiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 20.05.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 nam też cieknie, mamy Galmet model Heros 80l o taki:http://www.galmet.com.pl/cms/php/pobierz.php3?cms=cms_galme&id_zal=395&id_dok=126 uzyskałam info kiedyś że to dlatego że nie mamy naczynka wzbiorczego (nie mamy ogrzewania grzejnikowego więc i naczynka też nie ma)Bzdura?? to o co w takim razie chodzi, a kapie nam ok. 200ml na tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 20.05.2010 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Wogóle cisnienie 8-9 bar w bojlerze przy ciśnieniu na dopływie 3 bar to wychodzi za dużo. Do jakiej temperatury grzejesz bojler. On jest przystosowany, zresztą jak i cała armatura do pracy max 6 bar. Mam nadal wrażenie, że reduktor przepuszcza ponad 3 bary do bojlera- może manometr walniety? Producent ma w nosie montaż naczyń przeponowych, bo podniosło by to cenę bojlera o około 30%, nie pisz do Aristona, bo to nic nie da, tak robi większość. Podobnie jest z kotłami i zasobnikami cwu- kiedyś taki problem miał de dietrich z jakimś wisieluchem z zabudowanym zasobnikiem jak pamietam i musiałem dorabiać trójnik do podłączenia naczynia przeponowego. Hej - ten model nie ma termometru ale to jest jakies 2/3 skali termostatu. Manometr wydaje sie ok - skoro pokazuje ladnie cisnienie ustawione na reduktorze (~3bar) po bezczynnosci dluzszej bojlera a pojawia sie problem dopiero przy grzaniu. Wiem o tych 6 barach, dlatego mam mocne obawy.... Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 20.05.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Dla mnie jest dziwny tak duży skok ciśnienia o 6 bar!!!, nawet przy otwartym zaworze bezpieczeństwa (zadziałał), ciśnienie nie powinno tak wzrastać. Przy 9 barach powinno lać się z tego zaworu a nie kapać. Naczynie przeponowe to napewno musisz dać w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts