Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknacy zawor bezpieczenstwa przy bojlerze

qqlio

Recommended Posts

Hej,

Bojler 100l Ariston.

Gdy nie pracuje to cisnienie utrzymuje sie w okolicy 3 bar, a przy pracy bojlera szybko osiaga okolica 8-9 bar i oczywiscie z zawora bezpieczenstwa (na doplywie zimnej wody) mocno kapie.

Cos nie w porzadku z bojlerem (elektryczny)?

Z montazem?

Macie moze jakis pomysl zanim wezwe hydraulika do sprawdzenia?

Potem dorzuce jeszcze fote miejsca zbrodni.

Dzieki i pozdrawiam

Też mam taki problem i nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Jedyne co zrobiłem to podstawiłem wiadro :(

Tez ariston?

Pytalem tez na glownym watku Wymiany Doswiadczen - pojawila sie koncepcja zbiornika przeponowego, ale

1) nic nie pisza w instrukcji o takiej koniecznosci

2) zawor bezpieczenstwa i zwrotny i tak nie powinien "puszczac" cisnienia wstecz, a a u mnie na manometrze ponizej zaworu bywa 9bar

Wiadro mzoe byc, ale obawiam sie o wytrzymalosc instalacji - bede wzywl chyba jednak hydraulika, ale teraz mam wieksze problemy :-/ osunieta droga po ulewach ostatnich dni...

Tez ariston?

Pytalem tez na glownym watku Wymiany Doswiadczen - pojawila sie koncepcja zbiornika przeponowego, ale

1) nic nie pisza w instrukcji o takiej koniecznosci

2) zawor bezpieczenstwa i zwrotny i tak nie powinien "puszczac" cisnienia wstecz, a a u mnie na manometrze ponizej zaworu bywa 9bar

to sprawdź sobie,

pomiędzy zaworem bezpieczeństwa a bojlerem nie może być żadnej armatury zaporowej,

i tak jest,

dlatego przy wzroście ciśnienia w bojlerze musi zadziałać zawór bezpieczeństwa i upuściś ciśnienie,

w przeciwnym razie już miałbyś rozdęty bojler do wymiany,

jedynie naczynie przeponowe lub wężyk odprowadzający wodę do kanalizacji

Wiadro mzoe byc, ale obawiam sie o wytrzymalosc instalacji - bede wzywl chyba jednak hydraulika, ale teraz mam wieksze problemy :-/ osunieta droga po ulewach ostatnich dni...

.

Hej,

Bojler 100l Ariston.

Gdy nie pracuje to cisnienie utrzymuje sie w okolicy 3 bar, a przy pracy bojlera szybko osiaga okolica 8-9 bar i oczywiscie z zawora bezpieczenstwa (na doplywie zimnej wody) mocno kapie.

Cos nie w porzadku z bojlerem (elektryczny)?

Z montazem?

Macie moze jakis pomysl zanim wezwe hydraulika do sprawdzenia?

Potem dorzuce jeszcze fote miejsca zbrodni.

Dzieki i pozdrawiam

poszedł najprawdopodobniej zawór zwrotny w zaworze bezpieczeństwa,

a z tego wynika, że jeszcze wcześniej też chyba masz zainstalowany zawór zwrotny,

wołaj instalatora niech Ci to sprawdzi,

a naczynie i tak dla świętego spokoju trzeba zainstalować,

Tak zrobie tylko.... gteraz mi nikt nie dojedzie - droga gminna oderwana po ulewach...

Ale az takie podwyzszanie cisnienia w zbiorniku mnie co najmniej zaskakuje.... Przeciez to nie jest jakis bojler no-name, wiec powinni przewidziec rezerwe obketosciowa na rozszerzalnosc cieplna....

Dzieki

Hej - ale piszesz tylko po to, zeby pisac, czy zeby cos przekazac?

Widzisz uklad na zdjeciach: nie ma nic mdzy zaworem a bojlerem. Jesli wszystko ok i zawor upuszcza po prostu nadmierne cisnienie to skad 9bar na manometrze PONIZEJ zaworu (tez to widac na zdjeciu)?

qqlio każdy ma się prawo wypowiedzieć, więć nie bądź niegrzeczny w stosunku do innych i zachowaj poziom dyskusji.

Sprawdź jeszcze reduktor ciśnienia, mógł też nawalić i wpuszcza wieksze ciśnienie, które po podgrzaniu się dodatkowo zwiększa.

Mógł byś sam sprawdzić reduktor, ale nie widzę w instalacji śrubunka i trzeba chyba rury ciąć.

Edytowane przez Grzesiek13

qqlio każdy ma się prawo wypowiedzieć, więć nie bądź niegrzeczny w stosunku do innych i zachowaj poziom dyskusji.

Sprawdź jeszcze reduktor ciśnienia, mógł też nawalić i wpuszcza wieksze ciśnienie, które po podgrzaniu się dodatkowo zwiększa.

Mógł byś sam sprawdzić reduktor, ale nie widzę w instalacji śrubunka i trzeba chyba rury ciąć.

Ok - starajmy sie tylko czytac to co bylo napisane, zeby nie mnozyc nie wnoszacych wiele wpisow.

Np pisalem, ze "Gdy nie pracuje to cisnienie utrzymuje sie w okolicy 3 bar, a przy pracy bojlera szybko osiaga okolica 8-9 bar", wiec to nie jest prooblem reduktora.

Co do naczynia przeponowego - moze i tak ale kompletnie nie rozumiem, dlaczego w takim razie producent nie zajaknie sie o jego koniecznosci w instrukcji montazu. Tak jak pisalem - spodziewalbym sie, ze jakies cos a la zbiornik przeponowy (wewnetrzny) juz bedzie w bojlerze.

- mysle ze na 99 proc mam uszkodzony zawor zwrotny

- ale jest to pewnie skutek zbyt duzego cisnienia powstajacego w bojlerze przy grzaniu wodu (pewnie zaden zawor nie wytrzyma dlugo 8-9 barow przez kilka godzin dziennie).

Sprobuje jeszcze wyslac cos do Aristona - moze nie oleja detalicznego klienta....

Pozdrawiam

Wogóle cisnienie 8-9 bar w bojlerze przy ciśnieniu na dopływie 3 bar to wychodzi za dużo. Do jakiej temperatury grzejesz bojler. On jest przystosowany, zresztą jak i cała armatura do pracy max 6 bar. Mam nadal wrażenie, że reduktor przepuszcza ponad 3 bary do bojlera- może manometr walniety?

Producent ma w nosie montaż naczyń przeponowych, bo podniosło by to cenę bojlera o około 30%, nie pisz do Aristona, bo to nic nie da, tak robi większość. Podobnie jest z kotłami i zasobnikami cwu- kiedyś taki problem miał de dietrich z jakimś wisieluchem z zabudowanym zasobnikiem jak pamietam i musiałem dorabiać trójnik do podłączenia naczynia przeponowego.

Edytowane przez Grzesiek13

nam też cieknie, mamy Galmet model Heros 80l o taki:

http://www.galmet.com.pl/cms/php/pobierz.php3?cms=cms_galme&id_zal=395&id_dok=126

uzyskałam info kiedyś że to dlatego że nie mamy naczynka wzbiorczego (nie mamy ogrzewania grzejnikowego więc i naczynka też nie ma)

Bzdura?? to o co w takim razie chodzi,

a kapie nam ok. 200ml na tydzień

Wogóle cisnienie 8-9 bar w bojlerze przy ciśnieniu na dopływie 3 bar to wychodzi za dużo. Do jakiej temperatury grzejesz bojler. On jest przystosowany, zresztą jak i cała armatura do pracy max 6 bar. Mam nadal wrażenie, że reduktor przepuszcza ponad 3 bary do bojlera- może manometr walniety?

Producent ma w nosie montaż naczyń przeponowych, bo podniosło by to cenę bojlera o około 30%, nie pisz do Aristona, bo to nic nie da, tak robi większość. Podobnie jest z kotłami i zasobnikami cwu- kiedyś taki problem miał de dietrich z jakimś wisieluchem z zabudowanym zasobnikiem jak pamietam i musiałem dorabiać trójnik do podłączenia naczynia przeponowego.

Hej - ten model nie ma termometru ale to jest jakies 2/3 skali termostatu.

Manometr wydaje sie ok - skoro pokazuje ladnie cisnienie ustawione na reduktorze (~3bar) po bezczynnosci dluzszej bojlera a pojawia sie problem dopiero przy grzaniu.

Wiem o tych 6 barach, dlatego mam mocne obawy....

Dzieki

Dla mnie jest dziwny tak duży skok ciśnienia o 6 bar!!!, nawet przy otwartym zaworze bezpieczeństwa (zadziałał), ciśnienie nie powinno tak wzrastać. Przy 9 barach powinno lać się z tego zaworu a nie kapać. Naczynie przeponowe to napewno musisz dać w układzie.