Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie płyty gazowej do piekarnika

analogman

Recommended Posts

Witam

Męczę się z płytą gazową Mastercook sterowaną z piekarnika.

Po zamontowaniu płyty w blacie trzeba przykręcić łączniki do kurków w płycie, wyregulować i wsunąć w pokrętła kurków w piekarniku.

Nie mam tylko pojęcia jak to zrobić skoro piekarnik po wsunięciu zasłania te przeguby.

Monter gazownik radośnie oświadczył, że trzeba zdemontować całą płytę przednią piekarnika, podłączyć, wyregulować i założyć, ale nie wziął pod uwagę, że front piekarnika jest mocowany od środka.

Może mi ktoś wyjaśnić zasadę podłączenia tych łączników?

W razie czego mogę zrobić zdjęcia albo dać rysunek żeby dokładniej wyjaśnić o co mi chodzi.

Liczę na szybką odpowiedź :D

caly dowcip polega na tym ze nalezy piekarnik czesciowo wysunac i podniesc plyte zeby byly widoczne prowadnice i powoli przesuwac piekarnik zeby dopasowac prowadnice do siebie. jesli tego nie robiles to musisz uzbroic sie w cierpliwosc i cwiczyc podlaczenie za kolejnym razem na pewno sie uda

jesli masz inny system to wrzuc fotki

Trzech gazowników się poddało, zacząłem sam kombinować i:

Najpierw montuje się płytę - podklejamy uszczelkę, podłączamy gaz, prąd i przykręcamy do blatu.

Przykręcamy pół łącznika do kurków w płycie, a drugie pół do pokręteł w piekarniku i wsuwamy piekarnik.

Nasadzamy "prowadnicę" na prowadnik (nie skręcając śrubki z boku) i wsuwamy piekarnik do końca.

I już!

Mylące są te boczne śrubki - trzeba je odkręcić i nie skręcać - inaczej nie będzie się dało wcisnąć kurka.

Wiem, że to porada jak dla ograniczonych, ale męczyliśmy się z tym cały dzień.

Pozdrawiam.