alinaifabian 10.05.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Witam. W lutym zakupiłem na wsi budynek gospodarczy z myślą o przekształceniu go na mieszkalny, w celu uzyskania pozwolenia na budowę zwróciłem się do gminy o wydanie warunków zabudowy, ponieważ na danym terenie nie ma zagospodarowania przestrzennego, dostałem wstępne warunki itd. Po kilku dniach po warunkach przyszło pismo "Informacja o obiektach budowlanych" w którym mam wypełnić określone pozycje celem ustalenia powierzchni i ustalenia podatku za budynek. Byłem w gminie i dowiedziałem się, że budynek ten będzie opodatkowany podatkiem 5,7zł za metr kwadratowy powierzchni, przeraziłem się trochę tą kwotą, gdyż budynek ten to na razie zwykła stodoła i jest ogromna i podatek od tego budynku wyniósłby majątek. Proszę o odpowiedź: Czy gmina ma prawo opodatkować ten budynek już teraz, skoro jestem w trakcie przekształcania go na mieszkalny ? Czy to prawda, że stawka za budynek mieszkalny za metr powierzchni jest znacznie niższa ? Czy mogę się nie zgodzić z gminą i jakkolwiek to zakwestionować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.05.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Proszę o odpowiedź: Czy gmina ma prawo opodatkować ten budynek już teraz, skoro jestem w trakcie przekształcania go na mieszkalny ? TAK Czy to prawda, że stawka za budynek mieszkalny za metr powierzchni jest znacznie niższa ? TAK Czy mogę się nie zgodzić z gminą i jakkolwiek to zakwestionować ? NIE u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alinaifabian 10.05.2010 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Aha, dziękuję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 12.05.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Ja właśnie tak płacę za stodołę 4,7 ileś - mam motyw do wyburzenia w nastepych latach.Pamiętaj że gmina Ci nie narzuca - ty podajesz na oświadczeniu ile czegoś masz.Możesz zataić prawdę -do kontroli ( o której nigdy nie slyszałem żeby byly) będziesz miał taniej. Opłata za m2 mieszkania u mnie jest gdzieś 40 groszy chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.05.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 (edytowane) Bardzo niebezpieczna sugestia. Owszem zgodnie z prawem to on podaje powierzchnie, ale sprawdzane jest to zgodnie z wypisem z rejestru gruntów. Jeśli w wypisie ma napisane, że powierzcnia zabudowy to powiedzmy 100 m2 a on poda 50 m2 to takie coś zostanie szybko wyłapane. W każdym oświadczeniu które się wypełnia jest też pouczenie o odpowiedzialności karnej. Obowiązek podatkowy powstaje od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstały okoliczności uzasadniające powstanie tego obowiązku. (Pierwszego dnia następnego miesiąca po zakupie nieruchomości) . Jeżeli okolicznością, od której jest uzależniony obowiązek podatkowy, jest istnienie budowli albo budynku lub jego części, obowiązek podatkowy powstaje z dniem 1 stycznia roku następującego po roku, w którym budowa została zakończona albo, w którym rozpoczęto użytkowanie budynku lub jego części przed ich ostatecznym wykończeniem. Jeżeli w trakcie roku podatkowego zaistniało zdarzenie mające wpływ na wysokość opodatkowania w tym roku, a w szczególności zmiana sposobu wykorzystywania przedmiotu opodatkowania lub jego części, podatek ulega obniżeniu lub podwyższeniu, poczynając od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiło to zdarzenie. Osoby fizyczne, z zastrzeżeniem ust. 11, są obowiązane złożyć właściwemu organowi podatkowemu informację o nieruchomościach i obiektach budowlanych, sporządzoną na formularzu według ustalonego wzoru, w terminie 14 dni od dnia wystąpienia okoliczności uzasadniających powstanie albo wygaśnięcie obowiązku podatkowego w zakresie podatku od nieruchomości lub od dnia zaistnienia zdarzenia, o którym mowa w ust. 3. Podstawa prawna: 1) art. 6 ust. 6 ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (tekst jedn. Dz.U. z 2006 r. Nr 121, poz. 844 z późn. zm.), 2) ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity Dz. U. z roku 2005, Nr 8, poz. 60 z późn. zm.). 3 ) kodeks karny skarbowy Możesz zataić prawdę -do kontroli ( o której nigdy nie slyszałem żeby byly) będziesz miał taniej a po kontroli zapłaci z nawiązką ( kwota zaległa plus odsedki karne plus kara) Edytowane 13 Maja 2010 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts