Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domek drewniany dla dziecka pomocy

kaperek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte_12*
Mało śmieszny seksistowski żart. Jeśli Cię śmieszy to się nie pomyliłam. Temat przeczytałam. Cały..

Nadrabiasz miną, swoim tupetem i brniesz dalej. A prawdę mówiąc "wcinasz się", choć merytorycznie nic w temacie wątku nie masz do powiedzenia.

Autorem wątku jest kaperek.

Dla mnie temat na czasie - mam dwoje chrześniaków, duży ogród - chęci oraz zapał.

Nooo! Zapomniałam o najważniejszym - kiedyś mieszkałam nad stolarnią :rolleyes: A to już chyba dużo znaczy, co nie??? :)

Szczerze - nie wiem nic o technologii drewna, dlatego poprosiłam o pomoc. Dziękuję wszystkim za dobre rady!!! ;)

Boratom, napisz który z tych trzech domków byś chciała. Z przymusu siedzę parę godzin dziennie przy kompie to mogę ci projekt konstrukcji zrobić no ale wszystkich trzech to mi się juz nie chce :) Napisz jeszcze gdzie możesz kupic dechy. Hipermarket, stolarnia, tartak? Impregnowane czy nie?

Dziękuję Perm! Ślicznie dziękuję! :wave:

Myślę, że postawię ambitnie na pierwszą bądź trzecią z moich propozycji - dzieciaki lubią wspinaczki :) Taki domek dostarczy im sporo emocji.

Pojechałam do LeroyMerlin'a i Obi'ego, aby obejrzeć te domki z bliska - niestety były zamknięte (domki, nie sklepy) i nie mogłam zajrzeć do środka, ocenić, podejrzeć... Potrafię obsługiwać wiertarkę, wkrętarkę, przyciąć deskę (panel podłogowy, płytę wiórową)... Niestety, nie wiem jak się zabrać do konstruowania takiego domku - nooo! Może inaczej - jak to zrobić, żeby nie przedobrzyć albo spierdzielić!!! :(

Stolarnia, tartak, hipermarket - wszystkie trzy opcje wchodzą w grę. Tylko jakie belki, deski kupować?

Drewno - trwalsze byłoby takie impregnowane, jak na dachy - ciśnieniowo? nadaje się? Jeśli się mylę wyprowadź mnie z błędu. Myślałam, że dzieciaki mogłyby sobie ten domek pomalować (przy niewielkiej pomocy dorosłych) - może jakąś bejcą albo czymś (ten zielony impregnat można zamalować?).

Nie wiem jak się zabrać do dachu - płyta OSB czy deski? Planowałam wykończyć gontem (przykleja się go bezpośrednio do płyty/deski?).

Naprawdę nie mam pojęcia o budowaniu takiego domku, ale jestem zdania, że wszystkiego można się w życiu nauczyć. :rolleyes: A przynajmniej warto spróbować ;)

Najlepiej chyba w twojej sytuacji kupic gotowe elementy ogrodowe w jakiejś castoramie czy podobnym sklepie. Są już impregnowane więc odpada sporo roboty z malowaniem do tego jakość powierzchni jest taka że dzieci mogą za to łapać bez obawy o drzazgi. No to biorę się do roboty, rysunki zamieszczę tu, może ktoś jeszcze skorzysta. Domek może nie będzie identyczny bo postaram się wykorzystać dostępne elementy.

Gość Konto usunięte_12*

1. Stolarnia, tartak, hipermarket - wszystkie trzy opcje wchodzą w grę. Tylko jakie belki, deski kupować?

2. Myślałam, że dzieciaki mogłyby sobie ten domek pomalować (przy niewielkiej pomocy dorosłych) - może jakąś bejcą albo czymś (ten zielony impregnat można zamalować?).

3. Nie wiem jak się zabrać do dachu - płyta OSB czy deski? Planowałam wykończyć gontem (przykleja się go bezpośrednio do płyty/deski?).

ad.1 Najtaniej - deski z tartaku (najlepiej już podsuszone). Trzeba je tylko przeszlifować "flex'em" z tarczą zaopatrzoną w "rzep" i krążkami papieru ściernego o ziarnistości od 40 do 60 lub szlifierką oscylacyjną (niestety - mniej "wydajna") aby zerwać drzazgi (gładkość wystarczająca - sprawdziłem osobiście!)

ad.2 Polecam sprawdzoną lazurę 3V3 (V33) o dowolnym odcieniu (malować dwukrotnie). Najlepiej elementy malować jeszcze przed zmontowaniem (po oszlifowaniu). Wtedy taka konstrukcja "przeżyje" dłużej, bo pokryje się miejsca, które będą później zakryte

ad. 3 Na dach proponuję albo płyty faliste ONDULINE albo gonty papowe (może być też jakaś kolorowa papa termozgrzewalna wierzchniego krycia).Płyty faliste i gonty można przykręcać typowymi wkrętami ("farmerami") z podkładką z tworzywa - do blachodachówki

Na jakość impregnacji drewna z hipermarketów lepiej nie liczyć (podobnie, jak na gotowe domki z Allegro).

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*
poprawka

Najlepiej chyba w twojej sytuacji kupic gotowe elementy ogrodowe w jakiejś castoramie czy podobnym sklepie. Są już impregnowane więc odpada sporo roboty z malowaniem do tego jakość powierzchni jest taka że dzieci mogą za to łapać bez obawy o drzazgi. No to biorę się do roboty, rysunki zamieszczę tu, może ktoś jeszcze skorzysta. Domek może nie będzie identyczny bo postaram się wykorzystać dostępne elementy.

Ja bardzo chętnie - możemy z boratom zrobić konkurs pt. "Baba buduje domek" ;);););)

Ostatnio OBI ma promocje na "huśtawko-zjeżdżalnię" - zastanawiałam się, czy nie wykorzystać tego jako "szkielet" ... perm jak myślisz - miałoby to sens???

http://anulek2005.republika.pl/obi.jpg

Domek który zaprojektuję będzie do zrobienia przez każdego (blondynki też :) ). Dlatego nie bedzie tam żadnych połączeń ciesielskich, wszystko bedzie skręcane na śruby zamkowe. Z tego też powodu domek będzie z elementów gotowych impregnowanych. Inaczej niż sobieradek uważam że ich impregnacja jest wystarczająca, zresztą popatrzcie dookoła, te wszystkie płotki i pergole kupione w hipermarketach stoją sobie i nic się z nimi nie dzieje. Problem tutaj jest w tym że wykończenie struganej deski wcale nie jest takie łatwe w warunkach domowych. Trzeba to szlifować po lakierowaniu wstępnym, roboty trochę z tym jest. Do tego jeszcze kwestia odpowiedniej wilgotności drewna. Z gotpwych elementów jednak najszybciej i wystarczająco dobrze. Jak ktoś chce się bawić w lakierowanie to nic nie stoi na przeszkodzie.

@Anulek2005

Oczywiście że może to byc podstawa. Zaletą fakt że są tu elementy z tworzyw sztucznych których samemu się nie wykona (np ślizgawka)

Wadą to to że trzeba za to zapłacić :). Jak już to może kupić całość i nie bawić się w rzeźbę osobistą :).?

U nas tez powstał taki domek 1,5m x2 m +taras 60cm na 1,5 m,na palach 1,2-1,5 nad ziemia :)razem z hustawką :)Jeszcze nie jest skonczony bo brakuje mu zamykanych drzwi i jedno okno nie ma jeszcze okiennicy ale juz spełnia swojej zadanie :)Corka 8 lat ma tam swoja baze :0 zrobilismy go sami :) Edytowane przez pati25
bo tak :)

Gość ANSEXXX
Aniu dlaczego chcesz kupić ślizgawkę przecież jej wykonanie nie jest trudne wystarczy krokwie deskowanie na to blacha 3mm i po kłopocie dodatkowo poręcze zabezpieczające drewno metal dwie podpory < kotwy Łaczniki >