Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż, brama, podjazd - jak to ładnie dograć w moim przypadku?

Recommended Posts

Hej, poniżej taki mały rzut sytuacyjny mojego domu:

http://z500.pl/pliki/127/usytuowanie/z127_usytuowanie1.jpg

Chcę zrobić tak, żeby móc wygodnie postawić auto obok garażu. Działkę mam o rozmiarach szer. 28,5 x dł. 35,5. Chcę, żeby możliwie dużo miejsca zostało mi z prawej i z tyłu domu. Optymalnie by było jakby zmieściły się 4 auta (1 w garażu, 1 obok, 2 na podjeździe obok siebie)

Jak myślicie czy wystarczy 7 metrów przed domem i 5 metrów obok garażu żeby wygodnie tam wmanewrować? A może styknie 6m?

Wiem, że to zależy od bramy. Optymalna byłaby przesuwna otwierana w lewo, robiąca piękny szeroki wjazd bez manewrowania. Ale z kolei z lewej strony jest furtka więc chyba raczej nie, co? To raczej niebezpieczne i niepraktyczne. Z kolei przesuwna w prawo może mieć tak na oko max 4 m. Skrzydłowa raczej wszystko skomplikuje.

Ma ktoś podobną sytuację?

Edytowane przez jarett

Jak myślicie czy wystarczy 7 metrów przed domem i 5 metrów obok garażu żeby wygodnie tam wmanewrować? A może styknie 6m?

Przy przedstawionych założeniach to stanowczo za mało. Jeśli brama będzie miała 4 m to nie wyjedziesz żadnym z dwóch samochodów zaparkowanych na podjeździe.

Ty może jesteś dobrym kierowcą ale czy twoi bliscy potrafią parkować na styk ? Jak dla mnie minimum 8 m długość podjazdu szerokość minimum 8 ( 4 + 4 z boku) . Jeden samochód parkuje tak I a drugi tak ---- . Najprościej wytnij sobie z papieru modele samochodu, rozrysuj na kartce wszystko i spróbuj pomanewrować dodając do tego umiejętności najsłabszego kierowcy który będzie korzystać z tego podjazdu na codzień.

Do bramy przesuwnej o szerokości światła wjazdu 4 m musisz dodać jeszcze przeciwagę minimum 1,5 m.

Edytowane przez aglig

Podtrzymuje swoje stanowisko. Odległość domu od ogrodzenia 8 m a szerokość miejsca parkingowego w zależności czy chcesz parkować wzdłuż czy też w poprzek linii podjazdu. Jeśli brama ma mieć 4 m szerokości to musisz mieć trochę miejsca na manewry dlatego 8 m to jest minimum.