jarett 10.05.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 (edytowane) Hej, poniżej taki mały rzut sytuacyjny mojego domu: http://z500.pl/pliki/127/usytuowanie/z127_usytuowanie1.jpg Chcę zrobić tak, żeby móc wygodnie postawić auto obok garażu. Działkę mam o rozmiarach szer. 28,5 x dł. 35,5. Chcę, żeby możliwie dużo miejsca zostało mi z prawej i z tyłu domu. Optymalnie by było jakby zmieściły się 4 auta (1 w garażu, 1 obok, 2 na podjeździe obok siebie) Jak myślicie czy wystarczy 7 metrów przed domem i 5 metrów obok garażu żeby wygodnie tam wmanewrować? A może styknie 6m? Wiem, że to zależy od bramy. Optymalna byłaby przesuwna otwierana w lewo, robiąca piękny szeroki wjazd bez manewrowania. Ale z kolei z lewej strony jest furtka więc chyba raczej nie, co? To raczej niebezpieczne i niepraktyczne. Z kolei przesuwna w prawo może mieć tak na oko max 4 m. Skrzydłowa raczej wszystko skomplikuje. Ma ktoś podobną sytuację? Edytowane 10 Maja 2010 przez jarett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 12.05.2010 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 123 odsłony i nikt nie potrafił odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.05.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 (edytowane) Jak myślicie czy wystarczy 7 metrów przed domem i 5 metrów obok garażu żeby wygodnie tam wmanewrować? A może styknie 6m? Przy przedstawionych założeniach to stanowczo za mało. Jeśli brama będzie miała 4 m to nie wyjedziesz żadnym z dwóch samochodów zaparkowanych na podjeździe. Ty może jesteś dobrym kierowcą ale czy twoi bliscy potrafią parkować na styk ? Jak dla mnie minimum 8 m długość podjazdu szerokość minimum 8 ( 4 + 4 z boku) . Jeden samochód parkuje tak I a drugi tak ---- . Najprościej wytnij sobie z papieru modele samochodu, rozrysuj na kartce wszystko i spróbuj pomanewrować dodając do tego umiejętności najsłabszego kierowcy który będzie korzystać z tego podjazdu na codzień. Do bramy przesuwnej o szerokości światła wjazdu 4 m musisz dodać jeszcze przeciwagę minimum 1,5 m. Edytowane 13 Maja 2010 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 13.05.2010 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Zapomnijmy o parkowaniu na podjeździe. To powiedzmy będą pojedyncze, incydentalne sytuacje. Najważniejsze jest dla mnie, żeby można było bez problemu zaparkować jedno auto OBOK garażu (a nie na podjeździe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.05.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Podtrzymuje swoje stanowisko. Odległość domu od ogrodzenia 8 m a szerokość miejsca parkingowego w zależności czy chcesz parkować wzdłuż czy też w poprzek linii podjazdu. Jeśli brama ma mieć 4 m szerokości to musisz mieć trochę miejsca na manewry dlatego 8 m to jest minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 14.05.2010 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Chyba musze przyznać CI rację. Byłem ostatnio u znajomego, który ma świeżo wykończony dom. Przestrzeń przed garażem i miejsce parkingowe obok niego wydało mi się idealne, nawet luźne do manewrowania. Okazało się, że ma 8 m podjazdu i 5 m obok garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts