poshbilly 10.05.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Witam,Jestem na etapie przyłącza elektrycznego do domu. Zdecydowałem się na przyłącze napowietrzne. I teraz moje pytanie: czy licznik mogę ulokować w dowolnym miejscu (oczywiście na zewnętrznej ścianie budynku) czy też skrzynka musi być stosunkowo blisko tzw. "warkocza" (czyli miejsca do którego umocowany jest kabel zasilający). Będę wdzieczny za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 10.05.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Ooo podłącze się pod pytanie. Mamy teraz licznik w domu, ale chciałabym go przenieść na zewnątrz... zastanawiam się, czy będą z tego jakieś problemy i czy jakoś łatwo można to załatwić..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 11.05.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Licznik oraz skrzynkę z zabezpieczeniamizakłada zakład energetyczny. Jeżeli jestnapowietrzne przyłącze to najprawdopodobniejna elewacji budynku. Dla speców z zakładuenergetycznego najkorzystniej jest jak najbliżejprzyłącza. Mniej muszą użyć kabla, rurek. Mniejteż się napracują podczas zakładania instalacji.Czyli nie mają specjalnego interesu w tym abyspełniać wymagania klienta. Myślę jednak, żenie jest specjalnym problemem aby z nimi spróbować dojść do porozumienia. Pokazać immiejsce gdzie się chce mieć skrzynkę i w zależnościod tego co powiedzą podejmować dalsze negocjacje. Czy na zewnątrz można skrzynkę przenieść i ktoto może zrobić to myślę, że trzeba zadzwonić domiejscowego zakładu energetycznego i się spytać.Ale aktualnie jest taka tendencja aby skrzynki zezłączami instalować w miejscach dla zakładuenergetycznego dostępnych więc przynajmniej odstrony przepisów nie powinno być problemu. Może zajść do działu technicznego i tam porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 11.05.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Przeniesienie licznika jest możliwe, należy wystąpić z pismem do Energetyki.Nieodpłatnie wydadzą Warunki Techniczne jakie należy spełnić i.... zrealizować je z pomocą elektryka. Umiejscowienie licznika nie jest dowolne. Zasady te określa odpowiedni Rejon Energetyczny.Warto wziąć pod uwagę fakt, że kabel zasilający licznik będzie szedł po elewacji.Niektóre rejony zgadzają się na schowanie tego kabla w rurach osłonowych pod tynkiem.Ale są też zakłady, które wymagają aby kabel był widoczny na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts