Macieii 03.02.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Witam, Czy ktoś mógłby podsumować jakie warunki są KONIECZNE do spełnienia przy zgłoszeniu budynku do odbioru (i jak rozumiem uzyskania pozwolenia na zameldowanie) ? Inaczej mówiąc, kiedy najwcześniej mogę się zameldować u siebie w chałupie ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 03.02.2004 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Jestem właśnie w okresie zawieszenia czyli oczekiwania na zaświadczenie Urzędu Nadzoru Budowlanego stwierdzające brak przeciwskazań do zamieszkania w moim domeczku. Dokument ten pozwoli mi również uzyskać docelowy numer posesji i upragniony meldunek. Dla przypomnienia, od prawie 2 lat jestem bezdomna czyli kloszard... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 04.02.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Konieczny: 1. wpis kierownika budowy2. odbiory:- kominiarza- instalacji elektrycznej- inst. gazowej3. pomiar geodezyjny4. umowa o wywóz nieczystości My robiliśmy odbiór częściowy. Do wniosku dołączyliśmy plan domu z zaznaczonymi i pomierzonymi pomieszczeniami które odbieraliśmy. To wystarczyło do zameldowania. Adres możesz otrzymać nawet bez istniejącego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 04.02.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Nie robiliśmy częściowego odbioru domu. Zawsze istnieje takie ryzyko, że może znieć się numer, chociaż z drugiej strony .....Muszę wymieć dowód osobisty i nie chciałabym w nowym dokumencie mieć błędnego adresu. A sąsiedzi jak by się zdziwili:o , że jestem u nich zameldowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 04.02.2004 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Dzięki za informacje. Chciałem nieco doprecyzować pytanie. Piszecie o odbiorach gazowników, kominiarzy, elektryków etc. Czyli tak naprawdę dom musi 1. Mieć instalację wod-kan - zapewne bez białego montażu ? 2. Mieć instalację elektryczną - jak z gniazdkami ? 3. Pytanie co z instalacją gazową ? Czy nie można jej odebrać później ? 4. Jak z balustradami ? Tak sobie myślę że w sumie podłogi, glazury w łazience itp. nie są wymagane - przecież mieszkania sprzedaje się też w takim stanie. A adres działki mam już od daawna, wizyta w geodezji była chyba pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po zakupie Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 04.02.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Macieii, wizyta geodety owszem konieczna jest na początku budowy, ale po zakończeniu musisz mieć wykonaną mapę inwentaryzacyjną. Na takiej mapie naniesione jest wszystko co się znajduje na Twojej posesji. Jest to robione z natury, łącznie z ogrodzeniem. Jeśli chodzi o przygotowanie domu do odbioru to musisz mieć:- instalacja elektryczna z gniazdkami i wyłącznikami- instalacja wod.-kan. +(tu różnie bywa!) kibelek, umywalka, zlew- instalacja gawoza + kuchenka- instalacja co + źródło + odbiorniki- schody + barierkiitp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 04.02.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 przepraszam za literówki - oczywiście instalacja gazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 04.02.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Mój PINB stwierdził wprost podczas kontoli: dom MUSI nadawac się do zamieszkania, a więc: muszą byc podłogi, biały montaż, w kuchni zlew, coś, na czym się gotuje itp. Oczywista odbiory, choć absolutnie umowy o wywóz nieczystości nie musiałam mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 04.02.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Nie robiliśmy częściowego odbioru domu. Zawsze istnieje takie ryzyko, że może znieć się numer, chociaż z drugiej strony ..... Muszę wymieć dowód osobisty i nie chciałabym w nowym dokumencie mieć błędnego adresu. A sąsiedzi jak by się zdziwili:o , że jestem u nich zameldowana. To czy odbiór częściowy domu czy nie nie ma chyba nic wspólnego z nadaniem numeru posesji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 04.02.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Niestety w Wydz. Geodezji dowiedziałam się, że częściowy odbiór uprawnia w dalszym ciągu do tymczasowego nadania numeru posesji. Chociaż tymczasowy numer nie oznacza, że docelowy będzie inny to ja wolałam zaczekać i nie mieć problemów z meldunkiem i dowodem.Oczywiście to są przepisy dot. mojej dzielnicy. Co gmina to inne przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 04.02.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Jeślki chodzi o podłogi, to słyszałam opinię ( i wydaje mi się ona uzasadniona), że to czy na podłodze będzie ekskluzywnay parkiet czy beton mieści się w tzw. standardzie wykończenia, więc zawsze możesz stwierdzić, że Tobie wystarczy beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.02.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Kochani - proszę oto fragment zapisu czata z Andrzejem Urbanem (Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego) z czerwca 2003 cały czat - http://www.mi.gov.pl/moduly/czat/info_archiwum.php?id_czatu=8 [i]wok: W roku 1988 otrzymałem zgodę na budowę domu mieszkalnego- bliźniaczego. Jak będzie wyglądał odbiór obiektu- chcę oddać budynek w 2004 roku? Andrzej Urban: Nie ma procedury odbierania obiektu, natomiast na podstawie dziennika budowy i oświadczenia kierownika budowy organ wydający pozowlenie na budowę wyda stosowne pozwolenie na użytkowanie.[/i] Czyli nikt nie poda definicji - Co to jet budynek nadający sie do częściowego zamieszkania. Nie poda gdyż takiej definicji po prostu brak. Organ dokonujący odbioru musi po prostu stwierdzić czy w warunkach przedstwaionych (okazanych) przez inwestora da się po prostu w miare godziwie żyć. A sprawa umowy z firmą wywożacą śmieci to już jest zwykły wymysł. I nie wytrzyma on ewentualnego zaskarżenia decyzji odmownej.Jedynym usprawiedliwieniem takiego pomysłu jest fatalny stan naszego środowiska naturalnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 04.02.2004 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Dzięki za informacje! Tego mi trzeba było - widzę, że muszę wziąć na wstrzymanie Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 05.02.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 My robiliśmy odbiór częściowy właśnie dlatego, że nie mamy barierek - kierownik budowy by się nie podpisał. Nie mamy również kafli, ani wykończonej kuchni itp. Instalacji gazowej nie mamy więc jeden odbiór z głowy. Dla elektroni wystarczyły pomiary dla pomieszczeń odbieranych - dla reszty nawet nie było instalacji. Co do adresu - mamy nadany i już się nie zmieni. Dzięki odbiorowi częściowemu mogłam się zameldować i wymienić wszystkie dokumenty które od lat nie były aktualne no i nie tracę praw do dużej ulgi! Termin zakońćzenia prac mam ustalony na 2008r - chyba zdążę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 06.02.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Dzięki odbiorowi częściowemu mogłam się zameldować i wymienić wszystkie dokumenty które od lat nie były aktualne no i nie tracę praw do dużej ulgi! Przepraszam, ale co to znaczy że nie tracisz praw do ulgi? Gdybyś się nie przemeldowała to byś straciła? Od czego to zależy? Po prostu może nie wiem czegoś - muszę zapytać bo nabrałem niepokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 06.02.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Dzięki odbiorowi częściowemu mogłam się zameldować i wymienić wszystkie dokumenty które od lat nie były aktualne no i nie tracę praw do dużej ulgi! Przepraszam, ale co to znaczy że nie tracisz praw do ulgi? Gdybyś się nie przemeldowała to byś straciła? Od czego to zależy? Po prostu może nie wiem czegoś - muszę zapytać bo nabrałem niepokoju Przy odbiorze częściowym ulgę budowlaną rozliczasz dla tej nieodebranej części domu, a dla odebranej - modernizacyjną, zameldowanie nie ma nic do rzeczy przy uldze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazylka76 06.02.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Temat nie jest mi obcy, wręcz odwrotnie, w minioną środę odebrałam podpisane, podstemplowane zawiadomienie (decyzję) z Powiatowego Inspektoratu Nazdoru Budowlanego o zakończeniu budowy. Do wniosku , który złożyłam jeszcze w grudniu dołączyłam dziennik budowy, protokoły od kominiarza ( 2 szt. na odbiór ins gazowej i na odbiór całego domu), protokół od gazowników , wody. Nie miałam protokołu odnośnie podłączenia kanalizacji, ale starczyło ksero umowy z gminą, że pozwalają na włączenie się do sieci kanalizacyjnej. Natomiast jeśli chodzi o elektrykę , miałam zrobiony wpis w dzienniku budowy i to też wystarczyło. Jesli chodzi o stan faktyczny w domu: nie mam wszędzie wykonanych podłóg (płytki, panele)nie mam balustrad. Fakt w Poznaniu jest taki , że inspektor nie jest w stanie sprawdzić domu w ciagu 30dni, wiem że nie jest w stanie tego zrobic nawet w ciągu 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 23.02.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Formalnie nie mam prądu (będzie w kwietniu - aktualnie jestem podpiety pod sąsiada). Czy mogę zgłosić budynek do odbioru?Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 24.02.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Grzegorzu obawiam się, że możesz mieć problemy. W zasadzie, panienka odbierająca pełną dokumentację, niezbędną do wydania pozytywnej opinii dot. zgody na zamieszkanie, powinna sprawdzić jej kompletność. Życie pokazuje, że jest różnie. Panienka nie zwróci uwagi, inspektorzy z braku czasu nie dopatrzą się i tak może minąć ustawowe 3 tygodnie. Po tym terminie to już automatycznie masz zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goga 24.02.2004 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Czy ktoś wie jak wygląda odbiór domów budowanych przez deweloperów? Czy odbierane jest całe osiedle (szeregówki), czy każdy segment odzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts