Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jakiś czas temu miałem montowane rolety zewnętrzne na okna (wersja z puszką na murze) i niestety z otworów z których wychodzą taśmy do podnoszenia rolet wieje. Czy to jest normalne? Teraz jest ciepło na dworze, mimo to po przyłożeniu ręki czuć delikatnie przepływ powietrza, ale w marcu czuć było wyraźnie zimne powietrze... Jako, że jeszcze nie zapłaciłem, czy jest jakiś sposób, w jaki firma mogłaby rozwiązać ten problem? Mi powiedzieli, że rolety zostały założone dobrze i nic nie mogą z tym zrobić.
https://forum.murator.pl/topic/142853-problem-ze-szczelno%C5%9Bci%C4%85-rolet-zewn%C4%99trznych/

Ja mam założone rolety zewnętrzne ( puszka pod styropianem ) i niestety przy mocniejszym wietrze, też czuć przepływ powietrza z tych właśnie otworów:-( Mi to nie przeszkadza ponieważ mam dopływ świeżego powietrza :-*)
No dobrze, a jest jakiś sposób, żeby zmniejszyć to wianie, np. wyjścia rurki przez którą idzie taśma częściowo czymś zakleić? Facet z firmy mówił, że mają średnicę 22mm więc to trochę dużo. Niestety mieszkanie jest tak zrobione, że w dwóch pokojach mam 3 małe okna zamiast dwóch większych, a więc i 3 otwory z których wieje ;/

nie przesadzaj z tym wianiem

sorki - ale powinieneś mieć zainstalowane nawiewniki - a one powodują większą wymianę powierza niż ta rurka

Końcówka na której ślizga się taśma (sznur) ma (powinna mieć) szczoteczki minimalizujące to wianie

• 2 weeks później...
Przestanie wiać tędy to zacznie inną dziurą ;)

Ja bym się tak bardzo nie przejmował. Można co prawda pokombinować, bo w sumie potrzebny jest pasek a nie cała dziura.

No tak ale w prowadnicy powinna byc szczoteczka. 1. wycisza podnoszenie i opuszczanie rolet, 2. minimalizuje przepływ wiatru, więc jeśłi Ci nie założono tego to powinieneś się upomnieć i najważniejsze - niech to dobrze przymocują bo często jak jest słabo przymocowane to roleta podnosząc się do góry wyciąga te szczotkę. Pozdrawiam