Tatarak 11.05.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Nie wiem, czy to będzie najlepsze miejsce na umieszczenie tego pytania... No własnie mam problem z miejscem. Upatrzyliśmy sobie malowniczą miejscowość - zgodnie z nowym mpzp i planami inwestorów ma tu powstać spore osiedle domków jednorodzinnych. W tej chwili jest jeszcze dużo "wolnych" działek i przynajmniej teoretycznie można sobie wybrać kawałek bliżej środka wsi lub nowego osiedla albo gdzieś całkiem na obrzeżu docelowej rozbudowy. Atuty tych położonych bliżej środka - w drodze jest już cała infrastruktura (woda, kanaliza, prąd). Na tych dalszych bywa różnie, do niektórych na przykład woda "ma być doprowadzona". Ich (peryferyjnych) atutem może być przyszłe sąsiedztwo ludzi o zbliżonym do nas "profilu obyczajowo-zawodowym" Z innej strony - jak się wybudujemy przy osiedlu, to de facto przez kilkanaście lat będziemy mieć za oknem mobilny plac budowy - zanim ono całe powstanie. Więc się zastanawiamy... Macie jakieś inne konstruktywne spostrzeżenia, wnioski, cenne uwagi, doświadczenia na ten temat? Tak, wiem - można sobie poczytać w muratorze oraz tu i ówdzie... poczytałam, nie doszłam do konkluzji i zastanawiam się dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.05.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Ze względu na spokój zdecydowałbym się na skraj wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-r 11.05.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 są plusy i minus "i teraz chodzi o to by te plusy nie przysłoniły wam minusów " a tak poważnie to chyba SAMI wiecie najlepiej gdzie chcecie mieszkać ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.05.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 1. infrastruktura we wsi macie na gotowo a na obrzeżu to wy będziecie walczyć dla innych. 2. profil obyczasowo-zawodowy nie istotny. Zawsze może trafić się jakiś nowobogacki, któremu słoma z butów wystaje i zatruć życie. 3. zawsze lepiej, kupując działkę, mieć już sąsiadów. Kupując w szczerym polu ryzykujesz, że nagle zmieni się plan zagospodarowania i za oknem wyrośnie chlewnia na 300 tuczników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.05.2010 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Ze względu na spokój zdecydowałbym się na skraj wsi. Tak, ale... Na skraju ponoć nie zawsze bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.05.2010 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 są plusy i minus "i teraz chodzi o to by te plusy nie przysłoniły wam minusów " a tak poważnie to chyba SAMI wiecie najlepiej gdzie chcecie mieszkać ..... Jak każdy: w środku lasu, ale żeby dziecko miało blisko do szkoły i kina ... ech, trudna sztuka kompromisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.05.2010 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 1. infrastruktura we wsi macie na gotowo a na obrzeżu to wy będziecie walczyć dla innych. 2. profil obyczasowo-zawodowy nie istotny. Zawsze może trafić się jakiś nowobogacki, któremu słoma z butów wystaje i zatruć życie. 3. zawsze lepiej, kupując działkę, mieć już sąsiadów. Kupując w szczerym polu ryzykujesz, że nagle zmieni się plan zagospodarowania i za oknem wyrośnie chlewnia na 300 tuczników 1. właśnie infrastruktura kusi najbardziej. 2. no właśnie różne mam doświadczenia na ten temat. może się trafić nowobogacki ze słomą albo zasiedziały Kuzyn Radnego i Sołtysa, który myśli, że mu wszystko wolno... 3. tego się akurat nie boję - gmina tu trochę zainwestowała w infrastrukturę pod kątem rozbudowy jednorodzinnej i plan jest aktualnie adekwatnie zmieniany. ale chyba jednak coraz bardziej "skłaniam się do środka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-r 18.05.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 mam rozwiązanie waszego problemu: kupcie dużą działkę w środku wsi !! i będzie infrastruktura i będzie "daleko" od wścibskich sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.05.2010 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 mam rozwiązanie waszego problemu: kupcie dużą działkę w środku wsi !! i będzie infrastruktura i będzie "daleko" od wścibskich sąsiadów a wiesz, że dokładnie na to samo wpadliśmy! tylko jeszcze trzeba taką znaleźć i przekonać właściciela do zawarcia transakcji na obustronnie korzystnych warunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts