Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lepiej w środku osiedla/wsi czy z brzegu?

Recommended Posts

Nie wiem, czy to będzie najlepsze miejsce na umieszczenie tego pytania...

No własnie mam problem z miejscem. Upatrzyliśmy sobie malowniczą miejscowość - zgodnie z nowym mpzp i planami inwestorów ma tu powstać spore osiedle domków jednorodzinnych. W tej chwili jest jeszcze dużo "wolnych" działek i przynajmniej teoretycznie można sobie wybrać kawałek bliżej środka wsi lub nowego osiedla albo gdzieś całkiem na obrzeżu docelowej rozbudowy.

Atuty tych położonych bliżej środka - w drodze jest już cała infrastruktura (woda, kanaliza, prąd). Na tych dalszych bywa różnie, do niektórych na przykład woda "ma być doprowadzona". Ich (peryferyjnych) atutem może być przyszłe sąsiedztwo ludzi o zbliżonym do nas "profilu obyczajowo-zawodowym" ;)

Z innej strony - jak się wybudujemy przy osiedlu, to de facto przez kilkanaście lat będziemy mieć za oknem mobilny plac budowy - zanim ono całe powstanie.

Więc się zastanawiamy...

Macie jakieś inne konstruktywne spostrzeżenia, wnioski, cenne uwagi, doświadczenia na ten temat?

Tak, wiem - można sobie poczytać w muratorze oraz tu i ówdzie... poczytałam, nie doszłam do konkluzji i zastanawiam się dalej.

1. infrastruktura

we wsi macie na gotowo a na obrzeżu to wy będziecie walczyć dla innych.

2. profil obyczasowo-zawodowy nie istotny. Zawsze może trafić się jakiś nowobogacki, któremu słoma z butów wystaje i zatruć życie.

3. zawsze lepiej, kupując działkę, mieć już sąsiadów. Kupując w szczerym polu ryzykujesz, że nagle zmieni się plan zagospodarowania i za oknem wyrośnie chlewnia na 300 tuczników ;)

1. infrastruktura

we wsi macie na gotowo a na obrzeżu to wy będziecie walczyć dla innych.

2. profil obyczasowo-zawodowy nie istotny. Zawsze może trafić się jakiś nowobogacki, któremu słoma z butów wystaje i zatruć życie.

3. zawsze lepiej, kupując działkę, mieć już sąsiadów. Kupując w szczerym polu ryzykujesz, że nagle zmieni się plan zagospodarowania i za oknem wyrośnie chlewnia na 300 tuczników ;)

1. właśnie infrastruktura kusi najbardziej.

2. no właśnie różne mam doświadczenia na ten temat. może się trafić nowobogacki ze słomą albo zasiedziały Kuzyn Radnego i Sołtysa, który myśli, że mu wszystko wolno...

3. tego się akurat nie boję - gmina tu trochę zainwestowała w infrastrukturę pod kątem rozbudowy jednorodzinnej i plan jest aktualnie adekwatnie zmieniany.

ale chyba jednak coraz bardziej "skłaniam się do środka" :)

mam rozwiązanie waszego problemu:

kupcie dużą działkę w środku wsi !!

i będzie infrastruktura i będzie "daleko" od wścibskich sąsiadów :)

a wiesz, że dokładnie na to samo wpadliśmy!:) tylko jeszcze trzeba taką znaleźć i przekonać właściciela do zawarcia transakcji na obustronnie korzystnych warunkach :)