alebum 11.05.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 Użytkuję oczyszczalnię od około pół roku i śmierdzi koło osadnika gnilnego. W domu wszystko jest OK, żadnych smrodów, więc wydaje mi się, że wentylacja jest ok (mam 2 szyby wentylacyjne, rura 110) Wrzucam bakterie regularnie, można od terminów wrzutu bakterii nastawiać zegarek, a mimo to dalej śmierdzi... Gdzieś wyczytałem, o przepływie powietrza w takiej instalacji - od rur drenażowych do wentylacji wysokiej. No i mam pytanie - w mojej instalacji jest swobodny przepływ powietrza od rur drenażowych, przez studzienkę rozdzielającą, aż do osadnika gnilnego. tutaj powietrze "wpada" do bańki przez rurę wylotową nad taflą ścieków (nad koszem z puzzolaną) i... dalej nie ma gdzie polecieć. Czy tak ma być? Czy nie brakuje jakiegoś przelotu, żeby mogło swobodnie lecieć dalej przez zbiornik, a następnie przez rury kanalizacyjnej do kominka wentylacyjnego na dachu? Mam nadzieję, że dobrze opisałem problem, jakby co to mogę spróbować doprecyzować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alebum 12.05.2010 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 się problem rozwiązał.... po kilkunastu minutach żmudnych rozmów z producentem okazało się, że... "panowie na produkcji widocznie zapomnieli nawiercić takie trzy otwory..., przepraszamy". nawierciłem, powietrze ma jak lecieć do wentylacji i wszystko jest git pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1967 11.07.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 witam,mam podobny problem,czy możesz powiedzieć gdzie zrobiłeś te otwory wentylacyjne? pozdrawiamadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek79kk 18.08.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 i ja mam ten problem, oczyszczlnia JPR SYSTEM FAMILY 3000 smierdzi kolo osadnika ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek79kk 15.11.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 powracam do tematu choc zainteresowania ani odpowiedzi zadnych ale bnapsize moze komus kiedy sie przyda chyba mam rozwiazanie rowniez dzwonilem do producenta i kazal nawiercic dziury, ale przygladajac sie dokladnie zobaczylem ze takie dziury juz mam mysle ze sprawa u mnie lezy gdxzie indziej a mianowice ekipa ktora montowala mi oczyszczalnie wystawila z 2 nitek drenazu napowietrzacze na srodku placu gdzie bedzie kiedys taras i dookola trawnik, pomyslalem ze dokopie sie do samego dolu rur i przeniose napowuietrzacze pod plot montujac kolejne rury (oni tego nie zrobili bo niby nie wolno bo drenaz ma byc min 2 m od granicy dzialki, ale z drenazu wypuscilem lekko rure w gore i potem ostro w bok pod plot gdzie zasloniete beda w przyszlosci przez tuje, napowietrzacz ma za zadanie napowietrzyc instalacje a drenaz nadal jest 2m od grancy dzialki, napiowietrzacz tylko "zaciaga" powietrze tak wiec zadnego ewentualnego mojego smrodu kolo sasiada nie bedzie) kiedy dokopalem sie do drenazu to zwyczajnie woda w nim stoi na takim poziomie ze nie przepuszcza powietrza ktore powinno byc zaciagane przez napowietrzacze do zbiornika i dalej do komina wentylacyjnego, woda czysta ale lekki zapach miala po calej nocy kiedy wyszedlem rano woda wsiakla ale kiedy rano rozpoczelo sie mycie pranie zmywanie itd...woda znowu pojawila sie w duzych ilosciach, tak wiec uwazam ze drenaz nie "przerabia" tego co wylatuje i jest zwyczajnie niedrozny jesli chodzi o zaciaganie powietrza, w osadniku mam caly czas mniej wiecej jeden poziom i nigdy nic mi sie nie przelalo itp... tak wiec uwazam ze to taka przyczyna tego zapachu od czasu do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts