Darex 03.02.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 W jakiej minimalnej odległości od linii SN 15 kV można usytuować budynek mieszkalny? W zakładzie energetycznym jeden facet powiedział, że "polskiej normy to on na pamięć nie zna" i ciepnął słuchawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 03.02.2004 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 moze tutaj cos znajdziesz: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm ale wydaje mi sie ze nie wolno budowac jedynie pod linia SN15 a normy nie przewiduja minimalnej odleglosci od niej. moge sie jednak mylic. szukam jenak dalej bo to troche mnie tez dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Hansik 03.02.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Z tego co mi wiadomo, to jakieś 4m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 03.02.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Chyba 1 metr od napowietrznej i 5 od ziemnej; może w Urzędzie Regulacji Energetyki Ci powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 03.02.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Wiadomość z listopada 2003 (nie wiem, może coś się zmieniło?) 5 metrów od rzutu linii może znajdować się budynek. Tylko czy naprawdę chcesz chodzić pod lekko "buczącą" linią? Niby wszyscy fizycy mówili mi, że nie ma żadnego zagrożenia (chciałam nabyć taką działkę z linią SN) ale panowie w elektrowni skutecznie mi to odradzili. Działki nie kupiłam.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.02.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Mnie dwa lata temu Zakład Energetyczne zezwolił na budowę 6m od linii SN.Teraz mieszkam i nic nie "buczy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 03.02.2004 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 A tak przy okazji tematu energetycznego, jakie dokumenty trzeba dołączyć do wniosku o wydanie wraunków przyłączenia do sieci i w ilu egzemplarzach? Aha, mapę sytuacyjno-wysokościową już mam. Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość aliali 04.02.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 7 metrów od osi linii i nie trzeba nic uzgadniać. Poniżej tej wartości potrzebne są uzgodnnienia z ZE. Zależy czy zbliżenie będzie dachem, balkonem czy inną częścią budynku. Przepisy dopuszczają budowę także pod linią i nie są to problemy promieniowania tylko zachowania odpowiednich odległości i obostrzeń linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.02.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 kurde kazdy podaje inne odleglosci ale nie podaje "podstawy prawnej". czy kazdy z was czyta ustawy z roznych panstw czy w kazdym wojewodztwie jest inaczej (tak jak w pewnych stanach)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 04.02.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Ja w warunkach zabudowy dostałem obowiązek konsultacji w ZE odległości, dostałem 5,1 m od czynnej linii 15 kV, w opini ZE powołał się na Polską Normę PN-E-05100-1jest rozporządzenie z 28.03.1972 r. Dz. U. 13 poz 93 z 1972 r. - 5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 04.02.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Właśnie dzwoniłem do ZE i mi powiedzieli, że nie może być mniej niż 6 m od linii. Odległość ta może być zmniejszona ale muszą wykonać jakieś tam badania, czy nie ma kolizji jakiejś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 04.02.2004 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Pofatygowałem sie do Zeork-u, żeby ustalić jakie dokumenty sa niezbędne do złozenia wniosku o wydanie warunków przyłącza. No i facet (całkiem sympatyczny) wysłał mnie w pola żebym spisał numery najblizszego słupa niskiego napięcia i umieścił w podaniu. Czyżby nie można było tego zrobić w oparciu o ich dokumentację techniczną? Aha za złożenie podania od razu trzeba wybulić 120 zł. Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 04.02.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 te 120 zł zaliczają na poczet opłaty przy podpisaniu umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts