Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na WEWNĘTRZNĄ instalację gazową

Macieii

Recommended Posts

Witam,

Przeczytałem Forum, Muratora i jeszcze parę innych, byłem w gminie i ... mam mętlik. Jest tak:

1. Mam dom z pozwoleniem na instalację co olejową, projektu instalacji gazowej nie ma.

2. W tzw. międzyczasie pojawiła się szansa na gaz z sieci

3. Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie gazowe - z sieci, albo gaz płynny do czasu budowy przyłącza.

I tu pojawia się pytanie:

Czy na taką zmianę projektu - tzn. zamianę pieca olejowego na gazowy - a co za tym idzie na budowę instalacji gazowej potrzebne jest wg nowego PB pozwolenie na budowę ? Podkreślę, chodzi tu o odcinek WEWNĄTRZ domu (na zewnątrz będzie mi budował albo PGNiG albo dostawca gazu płynnego, więc to mnie nie dotyczy)

Murator twierdzi że tak.

Gmina twierdzi że nie.

Kto ma rację ?

Pozdrawiam i dzięki

Czy u Ciebie gmina wydaje wszystkie pozwolenia? Bo u mnie Starostwo Powiatowe i ja tam właśnie skierowałaby swoje kroki. Ja od początku miałam zaprojektowaną instalację gazową, ale to i tak nie zwolniło mnie z obowiązku wystąpienia o pozwolenie jej budowy. Pisze o instalacji wewnetrznej. Nie wiem czy od 2004 jest na tyle dużo zmian???? Na Twoim miejscu , słuchałabym tych którzy wydają pozwolenia, zgłoś się też do gazowni, może coś podpowiedzą. Pozdrawiam

Na budowę wewnętrznej instalacji gazowej musi być pozwolenie na budowę (wydawane przez ten sam organ co pozwolenie na budowę domu).

Musisz mieć m.in. warunki dostawy gazu wydane przez gazownię,

projekt wykonany przez uprawnionego projektanta,

opinię kominiarską, oświadczenie o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane. U nas wymagają, żeby wykonawca miał odpowiednie uprawnienia i wymagają inspektora nadzoru.

Na budowę wewnętrznej instalacji gazowej musi być pozwolenie na budowę (wydawane przez ten sam organ co pozwolenie na budowę domu).

Musisz mieć m.in. warunki dostawy gazu wydane przez gazownię,

projekt wykonany przez uprawnionego projektanta,

opinię kominiarską, oświadczenie o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane. U nas wymagają, żeby wykonawca miał odpowiednie uprawnienia i wymagają inspektora nadzoru.

Patrz, a u mnie wystarczyło zgłoszenie. Sytuacja identyczna jak autora wątku.

Miałem projekt, który dołączyłem do zgłoszenia, oświadczenia, uzgodnienia ppoż itp.

ALE wystarczyło zgłoszenie. Zarówno instalacji wew. jak i zewn. (zbiornik).

Więc skąd wszyscy piszą o "pozwoleniu na budowę" ?

Na instalację wewnętrzną bezwzględnie potrzebne jest pozwolenie na budowę, to wynika z Prawa budowlanego a nie z widzimisię urzędników. Na instalację zewnętrzną wystarcza zgłoszenie, ale urząd może i tak zażądać pozwolenia na budowę - tak zrobili u mnie (dlatego że przyłącze przebiegało przez sąsiednią nieruchomość).

Art. 28.1. Roboty budowlane można rozpocząć jedynie na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem art. 29-31.

Art. 29-31 Ustawy wymieniają dokładną listę prac, które pozwolenia na budowę NIE wymagają. Nie ma na niej wewnętrznej instalacji gazowej. Poza tym gazownia nie napełni instalacji gazem dopóki nie dostanie zaświadczenia z nadzoru budowlanego o zakończeniu robót budowlanych. Wszystko przećwiczyłem w listopadzie w praktyce.

Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1)obiekcie budowlanym - należy przez to rozumieć:

a)budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi,

b)budowlę stanowiącą całość techniczno-użytkową wraz z instalacjami i urządzeniami,

c)obiekt małej architektury;

7)robotach budowlanych - należy przez to rozumieć budowę, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego;

Art. 28. 1. Roboty budowlane można rozpocząć jedynie na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem art. 29-31.

a w art. 29 nie jest wymieniona instalacja gazowa :cry:

Art. 28.1. Roboty budowlane można rozpocząć jedynie na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem art. 29-31.

Art. 29-31 Ustawy wymieniają dokładną listę prac, które pozwolenia na budowę NIE wymagają. Nie ma na niej wewnętrznej instalacji gazowej. Poza tym gazownia nie napełni instalacji gazem dopóki nie dostanie zaświadczenia z nadzoru budowlanego o zakończeniu robót budowlanych. Wszystko przećwiczyłem w listopadzie w praktyce.

Hue, hue, a co to jest instalacja gazowa ?

Odpowiedź znajdziemy w Warunkach...

"§ 156

3. Instalację gazową zasilaną gazem płynnym ze stałych zbiorników lub baterii butli, znajdujących się na działce budowlanej na zewnątrz budynku, stanowi układ przewodów za głównym zaworem odcinającym zbiorniki, butle bądź kolektor butli, prowadzonych na zewnątrz lub wewnątrz budynku, wraz z armaturą, kształtkami i innym wyposażeniem, a także urządzeniami do pomiaru zużycia gazu w przypadku instalacji zasilającej więcej niż jednego odbiorcę, urządzeniami gazowymi oraz przewodami spalinowymi lub powietrzno-spalinowymi, jeżeli stanowią one element składowy urządzeń gazowych."

Hue, hue...

Popełniacie klasyczną nadinterpretację. Zupelnie jak urzednicy nie znajacy prawa ;-)

Oczywiście urzędnik może zawsze "poprosić" o "pozwolenie na budowę".

Ma taką furtkę w postaci art.30 pkt.7:

"7. Właściwy organ może nałożyć, w drodze decyzji, o której mowa w ust. 5, obowiązek uzyskania pozwolenia na wykonanie określonego obiektu lub robót budowlanych objętych obowiązkiem zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli ich realizacja może naruszać ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub spowodować:

1) zagrożenie bezpieczeństwa ludzi lub mienia,

2) pogorszenie stanu środowiska lub stanu zachowania zabytków,

3) pogorszenie warunków zdrowotno-sanitarnych,

4) wprowadzenie, utrwalenie bądź zwiększenie ograniczeń lub uciążliwości dla terenów sąsiednich."

Praktycznie wszystko pod to podchodzi...

Tyle, że autor wątku pisał o gazie z sieci.

Na wszystko znajdzie się paragraf. Dajcie tylko człowieka ;-(

2. Instalację gazową zasilaną z sieci gazowej stanowi układ przewodów za kurkiem głównym, prowadzonych na zewnątrz lub wewnątrz budynku, wraz z armaturą, kształtkami i innym wyposażeniem, a także urządzeniami do pomiaru zużycia gazu, urządzeniami gazowymi oraz przewodami spalinowymi lub powietrzno-spalinowymi, jeżeli są one elementem wyposażenia urządzeń gazowych.

Im dłużej siedzę na tym forum, tyam bardziej dochodzę do wniosku, że prawo na budowie należy czytać jako PB i warunki, bo czego nie ma w jednym, to jest w drugim i abarotna. Wiekszość początkujących inwestorów czyta tylko PB, zresztą to samo dotyczy urzedników.

O ile inwestorom się nie dziwię, o tyle :evil: mnie urzednicy, którzy mają to w swoich obowiązkach.

Greg wzbogaciłeś naszą wiedzę o precyzyjne definicje instalacji gazowej, która jest z def. częścią obiektu budowlanego,

z cytowanych przepisów wynika, że budowa i prace polegająca na przebudoowie , montażu itd. obiektu budowlanego, czyli roboty budowlane można rozpocząć na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę.

Czyli to o jest za głównym zaworem (nawiasem mówiąc niezależnie od rodzaju gazu) jest instalacją gazową i w odróżnieniu od przyłącza czy instalacji zbiornikowej na gaz płynny wymaga ww. pozwolenia.

Kropka.

Greg wzbogaciłeś naszą wiedzę o precyzyjne definicje instalacji gazowej, która jest z def. częścią obiektu budowlanego,

z cytowanych przepisów wynika, że budowa i prace polegająca na przebudoowie , montażu itd. obiektu budowlanego, czyli roboty budowlane można rozpocząć na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę.

Czyli to o jest za głównym zaworem (nawiasem mówiąc niezależnie od rodzaju gazu) jest instalacją gazową i w odróżnieniu od przyłącza czy instalacji zbiornikowej na gaz płynny wymaga ww. pozwolenia.

Przyznam, że mnie zamurowało ;-)

Odwracasz kota ogonem. W ten sposób pozwolenia na budowę wymagać będzie także inst. elektryczna, wodociągowa, a nie wymagają.

W konkretnym paragrafie mamy wyszczególnienie, jaka inwestycja nie wymaga pozwolenia, a jedynie zgłoszenie. Ot i wytłumaczenie:

"Obiekt budowlany" w postaci instalacji gazowej wymaga zgłoszenia, co udowodniłem (tak przynajmniej myślę).

He, he

Dyskusja robi się ciekawa. Czekam na dalsze "interpretacje".

Dżizz... Znalazłem ;-)

"Art. 28. 1. Roboty budowlane można rozpocząć jedynie na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem art. 29-31."

Nie muszę dodawać, że:

"7) robotach budowlanych - należy przez to rozumieć budowę, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego,"

I także dodawać, że art.29-31 mówi o wyłączeniach (nie będę cytował ;-) )