Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

różnica w cenie blachodachówki i dachówki cementowej

madziutek78

Recommended Posts

Witam

Mam dylemat, niedługo rozpoczynam nadbudowę domu-kostki o poddasze. W projekcie mam przewidzianą blachodachówkę na dachu dwuspadowym, natomiast jeden z potencjalnych wykonawców zaproponował zamianę blachodachówki na dachówkę cementową. W tym przypadku należałoby przeprojektować więźbę na większe obciążenia, czyli dodatkowe płatwie i słupy (chyba tzw. stolce :)) Zastanawiam się czy ma sens tak obciążać dom, który i tak nie jest pierwszej młodości (z lat 70-tych).

Interesuje mnie przede wszystkim różnica w cenie między oboma rozwiązaniami. poszperałam trochę i wiem, że różnica w cenie za m2 jest niewielka i drożej wychodzi dobra szwedzka blachodachówka z 30-letnią gwarancją niż dachówka braas czy roben., ale diabeł tkwi w szczegółach i pytanie o cenę materiałów służących do obróbki dachu, gąsory, kołnierze, kominki itp. jaka tu występuje różnica.

Różnicę w cenie wykonania znam (ok. 10 000 PLN), natomiast jaka jest różnica w cenie wszystkich materiałów niezbędnych do wykonania dachu z obróbkami w tym więźby?

Czy ktoś z forumowiczów mógły odpowiedzeć na to pytanie?

PS powierzchnia dachu - ok. 230 m2

Edytowane przez madziutek78