Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mission possible - wymarzony Rododendron 6N - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Dzięki za miłe słowa :)

Jutro dzwonię do starostwa dopytać się co się dzieje z naszym wnioskiem o PNB. Mam nadzieję że już o studnię nie będą się więcej czepiać...

A nasza działka leży w środku pola - tuż przy tej niedawno powstałej (chyba w ubiegłym roku) drodze polnej między tą do Wójtowa a tą ślepą przy której jest już sporo zabudowy.

Nikielback: no chyba jesteśmy sąsiadami - daleko masz do nas ?

Edytowane przez Blacky

Czesc,

Fajny projekt, podoba mi się ten kącik jadalniany który dyskretnie osłoni kuchnię od salonu.

Super że walczyliście o studnie i szambo. My daliśmy się wrobić i sami wybudowaliśmy do siebie (około 280m) doprowadzenie wody i kanalizy, oddaliśmy gminie za darmo i jeszcze musielismy zapłącic za przyłączenie się do ich kanalizy i wodociągów. Jak o tym pomyślę to mnie krew zalewa że tyle kasy wydaliśmy .....

Witajcie,

Dzięki za miłe słowa :)

Jutro dzwonię do starostwa dopytać się co się dzieje z naszym wnioskiem o PNB. Mam nadzieję że już o studnię nie będą się więcej czepiać...

A nasza działka leży w środku pola - tuż przy tej niedawno powstałej (chyba w ubiegłym roku) drodze polnej między tą do Wójtowa a tą ślepą przy której jest już sporo zabudowy.

Nikielback: no chyba jesteśmy sąsiadami - daleko masz do nas ?

trochę późno, ale lepiej późno niż wcale powiedział gość spóźniając się na pociąg.

a i owszem dalecy sąsiedzi

ja buduję się trochę bliżej w okolicach knajpy za wiaduktem

miło podczytywać.

z własnych doświadczeń - panie w starostwie są super "miłe" ja sama musiałam wycofywać własny wniosek bo spóźniłam się kilka godzin z uzupełnieniem wniosku - nie ma sensu dyskutować - końmi nie zaciągniesz do ustawy i nic nie wytłumaczysz. radzę machanie męskimi rzęsami :)

• 2 weeks później...

dzisiaj rozmawialem z panem sprzedajacym tam dzialki, oczywiscie potwierdzil, ze indyki nie powinny tam "smrodzic" (ale on sprzedaje tam dzialki, wiec co innego mogl powiedziec;] )

ma mi podeslac mapki i pare fot.

czy orietujesz sie czy kolonia to daleko od Twojej lokalizacji?

bede teraz sledzil Twoj watek i perypetie, jak narazie walka z gmina wyglada "bardzo zachecajaco", az chce sie budowac ;]

powodzenia.

skorzystam z twojego dziennika blacky, jeżeli pozwolisz

do robaka_ol - jeżdżę na nikielkowo od roku- nigdy nie doleciał mnie "zapach indyków" - mianem kolonii określana jest z tego co wiem cała niestara część nikielkowa - czyli wszystko to co nie leży wzdłuż 16 to kolonia, inaczej wszystko co za wiaduktem kolejowym to kolonia.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Blacky, pewnie moglibyscie wziac dodatkowy kredyt w banku z ktorym chcecie sie budowac na splate kredytu w banku w ktorym macie dzialke. wtedy oba kredyty byly by w tym samym banku i pewnie by nie bylo problemu, a do tego nizsza rata za kredyt za dzialke. no chyba, ze to jakos by wplynelo na ten kredyt z doplata (na tym sie nie znam) albo macie juz nie wiele do splacenia i wtedy pewnie nie warto kombinowac.

pozdrawiam.

Ze spłatą obecnego kredytu jest problem jedynie "czasowy" - bank zawarł w umowie klauzulę że nadpłata i spłata całkowita może być wykonana jedynie w tym samym dniu miesiąca w którym dokonywane są spłaty a to niestety teraz wychodzi dopiero 1 sierpnia :( Szkoda że wcześniej tego nie sprawdziliśmy bo po tym 1 sierpnia bank daje sobie jeszcze 2 tygodnie na wystawienie zaświadczenia o spłacie, z którym możemy się dopiero udać do sądu po wyczyszczenie hipoteki :(

w sprawach szkolenia polecam czytanie forum i rozmowę z ludźmi, którzy się wybudowali. Naprawdę warto - bezcenne namiary na różnego typu fachowców, hurtownie, sprzedawców, przedstawicieli i sposoby budowania. Ja już w tej chwili wiem co źle zrobiłam i na co należy zwrócić uwagę. Także budowa drugiego domu pójdzie jak z nut :)

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Dość długo nie mieliśmy żadnych dobrych wieści i specjalnie okazji do zaglądania tutaj - analityk bankowy już drugi raz czepia się bzdetnych drobiazgów i procedura straszliwie się przeciąga :( Nie mamy pojęcia jak długo będziemy jeszcze czekać na finansowanie....

Kilka dni temu udało nam się dogadać z pewną przyzwoitą ekipą i lada moment ruszamy ostro z robotą - początek z oszczędności i pewnie nieco z pożyczonej po rodzinie mamony.

Dziś nastąpił przełom i dla nas wielki dzień - na działce zaczęło się coś dziać - geodeci wytyczyli położenie budynku i studni

( asiasecw: studnię dopiero będziemy wiercić, miało to się odbyć jutro ale dziś rozmawiałem ze studniarzem i termin przesunął się na poniedziałek albo wtorek, cena 1m w głąb to 130zł z materiałem, zobaczymy jak głęboko będzie trzeba wiercić).

Wykop mamy zaplanowany na piątek 17 września a zaraz po niedzieli ostro ruszamy (tzn ekipa) z przygotowaniem i wykonaniem ław i fundamentu.

Jak to cudownie że w końcu zaczynamy na serio!!!

http://img716.imageshack.us/img716/9114/dscf0443small.jpg