Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mission possible - wymarzony Rododendron 6N - komentarze

Recommended Posts

Hej,

Teraz im się zbytnio nie spieszy i we dwóch najwyżej pracują (?) ;) ... Ale skoro nie ma śnieżyc ani deszczu to i nam ich tempo nie specjalnie przeszkadza - ważne że się wzięli i w tym tygodniu mają przykryć ten dach do końca (choć możliwe że jutro będzie przerwa bo jakiś arktyczny mróz zapowiadają synoptycy na jeden dzień)

I dzięki za cynk!

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może wyznaczycie majstrowi jakiś termin na położenie tej dachówki? Nasz dekarz dach od podstaw (nie łatwy jak widać) wraz z dachówką, deskowaniem, papą, rynnami i oknami połaciowymi zrobił w 2 tygodnie czasu przy naprawdę marnej pogodzie. Pracowało ich 4-rech i zasuwali jak małe weterki.

Dziś też uprzejmie donoszę, że cisza i ekipy nie ma.

Ładnie się prezentuje ten Wasz domek.

• 2 weeks później...

Witam. Ja będę budować rododendrona 5 w wersji nowoczesnej w Dywitach, też mam szklany wykusz. Interesuje mnie czy będziecie go robić tak jak w projekcie czy modyfikowac. A jeśli sie na niego zdecydowaliście to ile to was kosztuje. Mnie jezierski wycenił ten zestaw okienny na prawie 7400zł inna na 6800. Poza tym kiedyś pisałas , ze macie dobrą ekipę budowlaną i ją polecałas czy mogłabyś podać nazwę firm bo chcę złożyc zapytanie ofertowe, planujemy sie budować gdzieś pod koniec lata. Będę bardzo wdzięczna i pozdrwiam budującyhc rododendrony wszelakiej maści.

P>S.S. Czy macie gdzejnik kanałowy przy tym wykuszu w projekcie????Studnie wierconą tez będziemy mieli, może polecicie kogoś dobrego jeśli znacie. W kswesti ZUDP mogę doradzić bo sama biorę w nich udział

Witaj agness131 wykusz będziemy mieć taki jak w projekcie i bardzo jestem ciekawa jak to wyjdzie. Wyceniono go mniej więcej tak jak tobie - wyszło coś ok. 6500 netto.

Nie będziemy miec grzejnika kanałowego, wszędzie będzie podłogówka. Do studniarza mogę dać namiar ale najpierw muszę go znaleźć...

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Przyznam, że czekałam na twoja odpowiedź w sprawie wykusza jka na zbawienie. My prawie do ostatniego momentu przed złożeniem na pozwolenie kombinowalismy co z nim zrobić..w sumie zostawiliśmy. W trakcie budowy naszego domku podejmiemy decyzje co z nim zrobić czy podmurować 50 cm i z salonu wyjscie na taras czy zostawic. Zresztą nie omieszkam cię podpytac jak się to cudo sprawuje jak już wstawisz okienka.

Co do studni to mam nadzieje, że wpisałaś studnia kopana a nie wiercona..no chyba, ze chcesz mieć problemy.

U nas w projekcie podłogówka jest tylko w łazience i holu. Też myślę nad zmianą na podłogówkę w salonie..ale spokojnie wyjdzie w praniu. Jestem pod opieką dobrych projektantów instalatorów

Edytowane przez agness131

• 3 weeks później...

Ja będę budowac domek w rododendronach 5 n, też ze szklanym wykuszem.. w Dywitach. Już mamy ejednego wykonawce ugadanego, w zasadzie jesteśmy na niego zdecydowani i dlatego nie chcę już kilka srok za ogon łapać...juz tyle wycen robiliśmy i ten jest najbardziej rozsadny. Byliśmy na spotkaniu z nim, widac,że facet zna się na rzeczy i nie jest to jakieś ecie-pecie. Wycenił nam na 48 tyś netto ten dom z robotami ziemnymi, konstrukcja plus pokrycie dachu, sciany działowe, schody monolityczne, kominy wew i na zewn.Jakby cvoś tam nie wypaliło to dopero zadzwonie do "twojego wykonawcy"

Co do szklanego wykusza, to jedyne co się obawiam to strat ciepła. Dlatego kombinuje na wszelakie spoosby czy go zostawić czy zmienic coś w tym rozwiązaniu.

My dostaliśmy wycene okien Avante, tam wychodził ten wykusz z łącznikami 6500netto zł, ale po rabatach i przy wpłacie w ciągu siedmiu dni to cena z montażem na okna wg projektu jest niecałe 20tyś brutto ( w cenie jest wykusz- mysle, że to dobra cena), ba a nawet ostatnio zagaiłam do kobiety to powiedziała, że te dwa skrzydła w tej witrynie trzyskrzydłowej jęsli chcę przesuwne to będzie taniej o 450zł. A ty jakie okna masz i czy polecasz???

Cześć agness131 :)

Wycena tego Twojego wykonawcy wydaje się ok (nam wykonawca policzył kilka tys. mniej ale też mamy prostszy projekt i do tego brak kominów).

Choć tak naprawdę to głównym powodem wyboru tego właśnie wykonawcy były rekomendacje znajomych, którym budował w ubiegłych latach. I muszę powiedzieć że raczej się nie zawiedliśmy - narzekania mojej żony że wolno, długo wynikają tak naprawdę z ogromnej chęci zamieszkania u siebie jak najszybciej.

Ja patrzę nieco łaskawiej i widzę, że chłopaki się naprawdę starają, są bardzo dokładni a budowali w takim okresie, że kiepska pogoda wielokrotnie bardzo mocno dawała się we znaki - najważniejsze że mimo wielu problemów nie odpuścili i dokończyli dzieła całkiem jak dla mnie sprawnie.

Odnośnie wykonawców to mam dobrą radę, że lepiej mieć już przynajmniej wstępnie określonych (z wyceną) z 2 wykonawców rezerwowych, bo niestety wykonawcy potrafią czarować, słodzić a tak naprawdę to Ciebie mieć w rezerwie, na wypadek gdyby coś innego im nie wypaliło... I nam i znajomym zdarzyło się, że dopiero po "to co podpisujemy umowę?" usłyszeliśmy "ooo, teraz to ja nie mogę, może za miesiąc albo dwa".... I wówczas kłopot a czas ucieka...

Nasze okna są z firmy MS ( ms.pl ) - przedstawiciel to Altadoor - tuż za dworcem PKS - trzeba skręcić tak jak do tego dworca.

Za całość z montażem zapłaciliśmy 18300 ale kupiliśmy okienka najcieplejsze - TYTANOWEtermo z dodatkowymi wzmocnieniami termicznymi.

Jak na razie wszystko wygląda OK ale dopiero po zamieszkaniu będziemy mogli powiedzieć więcej... Ta firma przez fachowców (także z forum) uznana jest jako jedna z 3 czołowych ogólnokrajowych (Oknoplast, Jezierski, MS) a to co czytaliśmy o technologiach przemówiło do nas :)

Odnośnie dachówki - przedstawiciel Nelskamp'a z Olsztyna sam się do nas zgłosił (objeżdżał okoliczne budowy i szukał kontaktów) - firma Delta z ul. Sprzętowej 3

Załapaliśmy się na bardzo atrakcyjną promocję na dachówki F10 (nie wiem czy nadal obowiązuje) i tak naprawdę to był też jeden z powodów, dla których wybraliśmy właśnie ten model. Nas dachówka podstawowa kosztowała 2,58 zł netto/sztukę. Wiem, że poza promocją, normalne ceny kształtowały się powyżej 3 zł netto.

Weź pod uwagę, że w wypadku dachówek dobrze mieć sprzedawcę "pod ręką" - nie będzie problemu z reklamacją uszkodzonych w dostawie, ze zwrotem nadmiaru lub domówieniem braków. Gdy kupisz od firmy z daleka to wszystkie te czynności to dodatkowe koszty i utrudnienia.

Pozdrowienia!

• 1 month później...
  • 1 year później...

Odświeżam temacik bo nasz murarz chciał się zrehabilitować za poprzedni rok i już kończy stawianie ścian parteru ;)

Budujemy Rododendrona 6N i mam pilne pytanie o ten szklany wykusz, ponieważ firmy, które nam wyceniały okna sugerowały zastąpienie łączników 90st w narożnikach wymurowaniem ścianki lub zalanie betonowych słupków takich np. 15cm x 15cm żeby usztywnić konstrukcję podtrzymującą nadproże i balkon nad wykuszem.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu ? Wiem że to będzie mniej efektownie wyglądało niż łącznik, ale jeśli potem konstrukcja będzie pracować (warunki atmosferyczne) i te plastikowe słupki nie będą wystarczająco stabilne i pojawi się problem z otwieraniem/zamykaniem okien , a znając życie firma sprzedająca i montująca okna zrzuci od razu winę na murarza-wykonanie nadproża :rolleyes:

Czekam na odpowiedź !!!

• 3 weeks później...
Odświeżam temacik bo nasz murarz chciał się zrehabilitować za poprzedni rok i już kończy stawianie ścian parteru ;)

Budujemy Rododendrona 6N i mam pilne pytanie o ten szklany wykusz, ponieważ firmy, które nam wyceniały okna sugerowały zastąpienie łączników 90st w narożnikach wymurowaniem ścianki lub zalanie betonowych słupków takich np. 15cm x 15cm żeby usztywnić konstrukcję podtrzymującą nadproże i balkon nad wykuszem.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu ? Wiem że to będzie mniej efektownie wyglądało niż łącznik, ale jeśli potem konstrukcja będzie pracować (warunki atmosferyczne) i te plastikowe słupki nie będą wystarczająco stabilne i pojawi się problem z otwieraniem/zamykaniem okien , a znając życie firma sprzedająca i montująca okna zrzuci od razu winę na murarza-wykonanie nadproża :rolleyes:

Czekam na odpowiedź !!!

Witaj!

podstawa to troche słaby efekt, domek całkiem straci wygląd,

a jeśli chodzi o nadproże to myśle że trzeba przypilnować murarzy aby dobrze zazbroili i wymurowałi-zalali je razem ze stropem, podciągiem, który idzie od wykuszu do garażu i wieńcem z salonu i nie ma prawa to pracować.

Pozdrawiam!

Ps. możesz zdradzić w jakiej części Polski się budujesz?