Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Apel do wykonawców

perfdom

Recommended Posts

Witam,

jesteśmy średniej wielkości firmą budowlaną. Po ostatnim tygodniu pracy puściły mi nerwy... Byliśmy na 17 wycenach i mam kilka pytań:

- kto muruje domy wielkości 200 mk. pow. użytkowej za 15 000 zł?

- kto kładzie glazurę i terakotę za 25 zł/mk?

- kto wycenia tynki maszynowe za 8 zł/mk (sama robocizna)?

- kto robi instalacje elektryczne za 10 zł/punkt?

17 wycen i oto przykładowe ceny. Oczywiście byliśmy zbyt drodzy... Teraz apel do wykonawców: szanujmy i ceńmy swoją pracę inaczej rzeczywiście dopadnie nas kryzys...

Nie potrafię zrozumieć kto pracuje za takie stawki? i dlaczego inwestorzy zawsze wybierają takie magiczne, najtańsze oferty...

Pozdrawiam wszystkich wykonawców i życzę owocnych kolejnych miesięcy:-)

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

popieram Ciebie w stóprocentach perfekcyjnydom nie wiem skąd ale jeżdząc na wyceny i odpowiadając na pytania inwestorów spotykam się coraz częściej ze zjawiskiem organizowania przez inwestorów spotkań kilku wykonawców w tym samym czasie na budowie poto by uzyskać wycenę na pracę efekt jest taki iż kożysta na tym wykonawca który nie posiada działalności i ma braki w ludziach jego cena bije na głowę wykonawców z działalnością, potem spotykamy się nawet na tym forum z opinią nie polecam ''oszust, brak terminowości, naciągacz, złodziej'' cena na ocieplenie elewacji robocizna 20złm2 na gotowo, z matweriałem 75złm2, poddasza 30złm2 robocizna, z materiałem 90złm2, glazura tak jak było nadmienione zaczyna się od 20złm2,

zkąd te ceny, a przypuszczam iż z wojaży zagranicznych, USA 40-60zł godzina, UniaE 4-8euro za godzinę, miesięczne pobyty bez pracy i powroty aby coś złapać

Ja nie pamiętam takiego roku jak 2010,średnio mam dwa spotkania/wyceny w jednym dniu!!!!!!!, papierów produkuje dużo a klientów........ 1/6. I co mnie śmieszy najbardziej, ludzie wybierają produkty z oferty mojej na ,,maksa wypasione" a później zamawiają gdzieś jakiś ,,wynalazek". Jak słysze nieraz ceny ile dali za ogrodzenie czy schody to w przeliczeniu na materiały to wykonawca pracował za ,,szklanke wody". Ale co się dziwić, jak nie ma się kosztów, sprzętu i nie szanuje się swojej pracy,albo pracuje się tylko,aby przetrzymać do kolejnego wyjazdu to niestety tak będzie.

perfekcyjnydom podobne ceny jak nie mniejsze mają "pseudo" bez fakturowe firmy. W mojej okolicy mówi się na nich "kaliszaki" - bez obrazy oczywiście firm z kaliskiego

Za tynki maszynowe Knaufa deweloperzy we Wrocławiu płacą 7zł !!!

Znam firmy gdzie majster-murarz ma na rękę 10zł/h a pomocnik 6 !!! a szef jeździ nowym Hiluxem. Może i jest to metoda ... ?

Przyzwoita 5 osobowa brygada dostaje na rękę 690zł tygodniowo (3murarzy + 2pomocników)

perfekcyjnydom podobne ceny jak nie mniejsze mają "pseudo" bez fakturowe firmy. W mojej okolicy mówi się na nich "kaliszaki" - bez obrazy oczywiście firm z kaliskiego

Za tynki maszynowe Knaufa deweloperzy we Wrocławiu płacą 7zł !!!

Znam firmy gdzie majster-murarz ma na rękę 10zł/h a pomocnik 6 !!! a szef jeździ nowym Hiluxem. Może i jest to metoda ... ?

Przyzwoita 5 osobowa brygada dostaje na rękę 690zł tygodniowo (3murarzy + 2pomocników)

Ceny, ceny... Niby każdy chce być konkurencyjny, tylko w połowie przypadków odbija się to na jakości usług. Napisałem ten temat, aby uświadomić forumowiczom, że cena to tylko część drogi do wymarzonego domu lub mieszkania...

A już nie pamiętacie Szanowni Wykonawcy jak trzy lata temu w czasie wielkiego boomu to Wy dyktowaliście ceny, często bardzo przeginając.

Pewnie ma Pani rację. Ale tak jak już wcześniej napisałem - ten temat powstał, aby uświadomić forumowiczom, że cena to tylko część drogi do wymarzonego domu lub mieszkania...

Podpisuję się pod apelem,

ale nie mam złudzeń że, to inwestorzy mają świadomość przewagi - dyktują warunki

biedni wykonawcy jak nie mają roboty to idą po kosztach aby na zus mieć i coś na przetrwanie.

Problem z tym że sprzęt (samochody narzędzia się zużywają a na inwestycje już nic nie zostaje - co będzie jak nieremontowany samochód stanie i wcale nie dojadę do roboty - na forum odrazu napiszą że nieterminowy i ściemnia

Wykonawca Piotr

jest hossa i bessa i napewno praw rynku nie zmienisz --- niestety trzeba sie dostosować do rynku

Trudno się dostosować .Nigdy nie będę tańszy niż "fachowiec"który nie prowadzi firmy oficjalnie.Poza tym jest też rubryka w stylu "co fachowcy zrobili nie tak".Żeby budować taniej -budują szybciej i niekoniecznie ze wszystkimi zasadami a później...

Trudno się dostosować .Nigdy nie będę tańszy niż "fachowiec"który nie prowadzi firmy oficjalnie.Poza tym jest też rubryka w stylu "co fachowcy zrobili nie tak".Żeby budować taniej -budują szybciej i niekoniecznie ze wszystkimi zasadami a później...

Brawo:-) według mojego zdania prawdziwemu fachowcowi zdarzają się poprawki a nie fuszerki...

Witam,

jesteśmy średniej wielkości firmą budowlaną. Po ostatnim tygodniu pracy puściły mi nerwy... Byliśmy na 17 wycenach i mam kilka pytań:

17 wycen i oto przykładowe ceny. Oczywiście byliśmy zbyt drodzy... Teraz apel do wykonawców: szanujmy i ceńmy swoją pracę inaczej rzeczywiście dopadnie nas kryzys...

Nie potrafię zrozumieć kto pracuje za takie stawki? i dlaczego inwestorzy zawsze wybierają takie magiczne, najtańsze oferty...

Ja jestem inwestorem i też mi ostatnio puściły nerwy :)

Dostałem wycenę instalacji wod-kan-co-gaz od polecanego na forum wykonawcy. O wycenie robocizny nie chcę pisać, choć była o 100% wyższa od drugiej, którą otrzymałem (ale przyjmijmy, że za fachowość trzeba płacić). Ale o mało z krzesła nie spadłem, jak porównałem proponowane koszty materiałów z cenami z Allegro (firm, hurtowni itp., żeby nie było że "szarej strefy"). Proponowane mi ceny z VATem 7% są o 20-100% wyższe od cen z hurtowni podawanych z VATem 22%!!! I nie chodzi o jakieś groszowe drobiazgi - np. piec + zasobnik: cena proponowana z VAT7% - 6.900 zł, cena podawana w jednym z wątków Muratora przez ogłaszającego się forumowaicza z VAT22% - 5000 zł, regulator: cena proponowana z VAt7% - 1250 zł, cena z hurtowni na Allegro z VAT22% - 800 zł, rura 16: propozycja 2400zł (VAT7%), cena z hurtowni 1300 (VAT22%). No rzesz Panowie specjaliści (bez jakichkolwiek podtekstów do wypowiadających się w tym wątku osób) - miejcie trochę szacunku dla tych, którzy dają Wam zarobić i nie traktujcie ich jak idiotów tudzież owce do strzyżenia. Jestem w stanie zrozumieć narzut kilku-kilkunastu procent na Wasze ceny, ale jak Wasze propozycje z VAT7% wychodzą drożej niż innym z VAT22% to coś jest nie tak... Może gdybyście traktowali inaczej "inwestorów", to inwestorzy inaczej traktowali by Was (wiem, bardzo, bardzo generalizuję, ale chciałem przedstawić sprawę też z drugiej strony).

jestem wykonawca, ukladam kostke brukowa i montuje roznego typu ogrodzenia. w sumie nie ma co sie czepiac inwestorow bo wiadomo ze nikomu pieniadze z nieba nie leca i napewno wybiora oferte najnizsza, ale czy jej jakosc bedzie dobra? nie zawsze. ale zgodze sie z autorem tematu, ze ludzie zlekka przesadzaja, gosciu moze ma ze 3 pracownikow, robi na czarno to takie ceny moze sobie ustalac. bo nie ma nic do oplacenia i nic go nie obchodzi. Poprostu trzeba sobie wyrabiac renome u ludzi, najlepsza reklama to polecenie was przez kogos u kogo robiliscie, jesli klient poleca to wtedy widac ze jest zadowolony a i ty pozniej znajdziesz prace, im wiecej zachwyconych klientow tym wiecej pracy masz, i nie koniecznie wybiora tansza nieznana firme jesli kots im was poleci. tez niektorzy wykonawcy za szybko by sie chcieli kasiury nalapac, ludzie przeliczcie naterial tak zebyscie strat nie mieli, obliczcie robocizne, paliwo dodajcie kilka procent od calosci zlecenia dla siebie i macie stawki gotowe, zostawcie sobie lekkie pole manewru co do negocjacji i problem z glowy, stawki nie beda wygurowane. wiadomo ze przyjdzie jakis partacz i przebije cene ale jak inwestor raz sie natnie to juz chyba nie bedzie glupi i nie bedzie inwestowal w "tanie ekipy z lapanki"

ekipe teraz kazdy moze stworzyc,podjezdza pod sklep i zbiera ze trzech, czterech i na robote, a ze oni sie przewracaja ze szpadlem to juz inwestor powinien wyganiac z budowy, INWESTORZY SZUKAJCIE POLECANYCH WYKONAWCOW, CENA MOZE BEDZIE WYZSZA ALE MACIE PEWNOSC DOBRZE WYKONANEJ ROBOTY

pozdrawiam

Ja jestem inwestorem i też mi ostatnio puściły nerwy :)

Dostałem wycenę instalacji wod-kan-co-gaz od polecanego na forum wykonawcy. O wycenie robocizny nie chcę pisać, choć była o 100% wyższa od drugiej, którą otrzymałem (ale przyjmijmy, że za fachowość trzeba płacić). Ale o mało z krzesła nie spadłem, jak porównałem proponowane koszty materiałów z cenami z Allegro (firm, hurtowni itp., żeby nie było że "szarej strefy"). Proponowane mi ceny z VATem 7% są o 20-100% wyższe od cen z hurtowni podawanych z VATem 22%!!! I nie chodzi o jakieś groszowe drobiazgi - np. piec + zasobnik: cena proponowana z VAT7% - 6.900 zł, cena podawana w jednym z wątków Muratora przez ogłaszającego się forumowaicza z VAT22% - 5000 zł, regulator: cena proponowana z VAt7% - 1250 zł, cena z hurtowni na Allegro z VAT22% - 800 zł, rura 16: propozycja 2400zł (VAT7%), cena z hurtowni 1300 (VAT22%). No rzesz Panowie specjaliści (bez jakichkolwiek podtekstów do wypowiadających się w tym wątku osób) - miejcie trochę szacunku dla tych, którzy dają Wam zarobić i nie traktujcie ich jak idiotów tudzież owce do strzyżenia. Jestem w stanie zrozumieć narzut kilku-kilkunastu procent na Wasze ceny, ale jak Wasze propozycje z VAT7% wychodzą drożej niż innym z VAT22% to coś jest nie tak... Może gdybyście traktowali inaczej "inwestorów", to inwestorzy inaczej traktowali by Was (wiem, bardzo, bardzo generalizuję, ale chciałem przedstawić sprawę też z drugiej strony).

Witam,

zgadzam się w 100%. Jestem wykonawcą, ale takich rzeczy nie robimy. Wiem, że coraz częściej są takie numery, wynika to z tego, że taki usługodawca nie jeździ po hurtowniach tylko bierze ceny katalogowe... . Dlatego od jakiegoś czasu staram się, aby również inwestor poszukał potrzebnych materiałów, wtedy porównujemy ceny. Raz jestem konkurencyjny, raz nie. Wychodzę z założenia, że zawsze samemu wszystko trzeba sprawdzić.

Witam,

Ja osobiście jestem załamamy tym co robią fachowcy którzy nie mają pracy.... strasznie zaniżają ceny nie długo będą robić po kosztach! Ludzie psujecie rynek i narzekacie że pieniędzy nie macie! W naszej okolicy jest kilku "szuszfoli" co robi posadzki za 8 zł i tynki, każdy na nich narzeka a i tak ich ludzie biorą bo tani są... a jak słysze jak zaś narzekają, płaczą że krzywo i żle to śmieje się z nich bo macie to na co zasłużyliście dobrze wam! żeby wam sufity na głowe spadły jak się wprowadzicie! hehe. Każdy szuka jak najtaniej a zaś płacze i tak wydaje więcej żeby to poprawić... rozumiem że każdy chce zaoszczędzić ale zobaczcie kogoś robotę zanim firme wybierzecie wtedy macie pewnośc za co płacicie...

Edytowane przez lukasz860910

Szanowni inwestorzy !

Na alegro handlują duże sklepy instalacyjne nawet sieci (albo ich pracownicy) instalator nigdy nie dostanie w hurtowni jakiej ceny jak hurtownicy wystawiają na allegro (za mały obrót na danym asortymencie, zbyt małe zakupy jednorazowe). Ja chętnie będę robił z powierzonego materiału jeżeli inwestor ma czas na siedenie na allegro i wyszukiwanie tylko kto zapłaci za czas i wiedzę poświęconą na przygotowanie zestawień i wytłumaczenie inwestorowi co ma dostarczyć ?.

Moje narzuty to 10-15 procent od ceny zakupowej i na allegro wszystkie oferty mnie przebijają jak mam to robić aby nie dokładać ?

Standartem jest że duże zakupy inwestorzy robią sami (kotły, grzejniki) a po drobiazgi latam ja i robię bo nie ma wyjścia.

Czasem trafiają się inwestorzy którzy z założenia mówią, że chcą znać moje ceny zakupowe, ale wtedy żadko targują robociznę wtedy jest uczciwa gra bez podchodów.

jeszce jedna sprawa 7% VAT dla inwestora dobra sprawa dla mnie to koszmar średni czas zwrotu z US to 100 do120 dni to są pieniądze zamrożone najczęściej z robocizny.

pozdr

Piotr

Edytowane przez Piotr G

Szanowni inwestorzy !

Na alegro handlują duże sklepy instalacyjne nawet sieci (albo ich pracownicy) instalator nigdy nie dostanie w hurtowni jakiej ceny jak hurtownicy wystawiają na allegro (za mały obrót na danym asortymencie, zbyt małe zakupy jednorazowe).

Chwila, a kto zabrania kupować instalatorowi na Allegro lub w hurtowni?

załóżmy, że towar kosztuje w hurtowni 100 jednostek netto (niech będzie 100 zł)

Ja mogę to kupić za 122 zł. Jeśli kupi instalator i dorzuci 14%, to z VAt7% może dać cenę 121,98 zł.

Czy marża 14% za zamówienie w hurtowni i odbiór to mało? Jeśli to hurtownia internetowa, to jeszcze można czasem transport w cenie dostać (przy dużym zamówienia). Zauważ, że specjalnie podałem przykłady - nie chodzi tu o drobnostki za złotówkę czy dwie, ale o tysiące złotych. I - bądźmy szczerzy - jestem pewny, że instalator dając mi cenę na rurki 2400 zł nie kupi ich za 2200 i dorzuci 10%, ale kupi za 1200 i będzie miał 100% zysku. Skoro ja - laik - w 5 minut znajduję oferty w hurtowniach czy na Allegro, to ktoś z branży z pewnością jest w stanie takie same lub lepsze warunki dostać od ręki.

Ja chętnie będę robił z powierzonego materiału jeżeli inwestor ma czas na siedenie na allegro i wyszukiwanie tylko kto zapłaci za czas i wiedzę poświęconą na przygotowanie zestawień i wytłumaczenie inwestorowi co ma dostarczyć ?.

Moje narzuty to 10-15 procent od ceny zakupowej i na allegro wszystkie oferty mnie przebijają jak mam to robić aby nie dokładać ?

Wyliczenie j.w. -> jeśli dajesz 10-15% narzutu, to w moim przekonaniu jest to uczciwy układ. Klient nie płaci więcej niż gdyby kupił sam, a Ty masz zysk (na róznicy VATu). Jako inwestor często tak właśnie stawiam sprawę z wykonawcami - jestem w stanie materiał kupić za X zł z VAT 22%. Jeśli opłaca się Panu sprzedać mi go w tej samej cenie (lub symboliczne 1% mniej) z VAT7%, to kupuję u Pana. Na razie wszystkim, którym to proponowałem opłacało się sprzedać mi usługę z materiałem.

W swoim poście sygnalizowałem inny problem - drastycznego zawyżania cen materiałów. Być może instalator idzie na łatwiznę i bierze po prostu ceny producenta, a potem cały (ogromny, często ponad 50%) rabat chce zachować dla siebie. Moim zdaniem, uczciwe to nie jest.

jeszce jedna sprawa 7% VAT dla inwestora dobra sprawa dla mnie to koszmar średni czas zwrotu z US to 100 do120 dni to są pieniądze zamrożone najczęściej z robocizny.

Ja z kolei staram się tak umawiać z wykonawcą, że za zamówione przez niego materiały płacę faktury cząstkowe z VAT22%, a rozliczamy się z VAT7% dopiero przy fakturze finalnej. W ten sposób (jeśli robota jest rozłożona w czasie) powyższy problem nieco jest złagodzony.

pozdrawiam

Adam