FENIKS 29.04.2002 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2002 MAM MALY KLOPOT ZWIAZANY Z PODLOGA DREWNIANA.CHCE POLOZYC DESKE BUKOWA NA WYLEWCE BETONOWEJ.NIE WIEM KTORA METODE UKLADANIA WYBRAC,OBAWIAM SIE ZE DESKI Z CZASEM ZACZNA SIE ROZCHODZIC ALBO ODWROTNIE.SLYSZALEM DWIE OPINE O MOZLIWOSCIACH OKLADANIA DESEK:1.ZAIMPREGNOWAC PODLOZE I ZA POMOCA KLEJU NA BAZIE ZYWICY LACZYC DESKI NA PIORO I WPUST PRZY JEDNOCZESNYM KLEJENIU DESEK DO PODLOZA(NA GRZEBIEN)POTEM CYKLINOWANIE I LAKIEROWANIE.2..FOLJA PCW,GABKA I DOPIERO DESKI KLEJONE NA WPUST I PIORO.CYKLINOWANIE I LAKIEROWANIE.ZNAJOMY POLECIL MI DRUGI SPOSOB Z TYM ZE DESEK NIE LACZYC KLEJEM TYLKO ZAKLINOWAC WYCYKLINOWAC,WYLAKIEROWAC A PO ROKO MOZE DWOCH KIEDY DESKI SIE ULOZA PRZELOZYC NA DRUGA STRONE PONOWNIE WYCYKLINOWAC I WYLAKIEROWAC.KTORY SPOSOB WYBRAC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2002 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2002 przede wszystkim zmniejszyc litery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FENIKS 30.04.2002 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Dziekuje za uwage,czy faktycznie nikt nie moze mi poradzic ktora metode wybrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 30.04.2002 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Na "babski" rozum pierwsza metoda wydaje mi się do kitu. Przuklejone deski do podłogi nie będą pracować całą powierzchnią podłogi. Jak jedna się odczepi??? Czy masz aż tak równą wylewkę, żeby zbytnio nie równać klejem??? Folia pod spodem zawsze będzie tłumić kroki. No ale te uwagi, jak zaznaczyłam, są na "babski" rozum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 30.04.2002 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Pierwszy sposób stosowany jest przy parkietach. Zależy jak duże masz dechy jak nie duże to możesz to zastosować.Drugi to tak zwana podłoga pływająca deski kurczą się i rozszerzają bo nie są połączone z podłogą tylko na nich leżą.Znajomy zastosował według mnie metodę suszenia drzewa a nie ułożenia bo to bardziej o to chodzi (w zależności od wilgotności drzewo ma różne wymiary im bardziej jest suche tym ma mniejszą objętość) a wysycha ono z czasem więc druga metoda ma to na celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 30.04.2002 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Więc wszystko zależy od tego jak suche masz drzewo.Jeśli masz je dobrze wysuszone ja bym zastosował pierwszą metodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FENIKS 30.04.2002 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 I w tym jest problem bo nie mam pewnosci co do stopnia wysuszenia desek,pierwsz partia desek skladowana jest w dosc cieplym miejscu,ale musze je jeszcze przetransportowac do pomieszcenia gdzie beda ukladane a tam wszystko moze sie zmienic(inna temp. i wilgotnosc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 02.05.2002 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 Nie jestem fachowcem od parkietów, ale słyszałem (i widziałem u brata) jak się zachowuje parkiet bukowy.Buk ogólnie rzecz biorą nie bardzo nadaje się na podłogi z uwagi na jego dużą wrażliwość na wilgoć. Położenie dobrze wysuszonego nic nie daje, choć lepiej niż nieco wilgotny, ponieważ buk bardzo ochoczo chłonie wilgoć i lecie kiedy ogrzewanie jest wyłączone nieco pęcznieje co powoduje uszczelnienie podłogi a tym samym likwidację szpar (przy założeniu, że był położony dobrze wysuszony). W okresie grzewczym zmniejszona wilgotność powietrza powoduje pojawienie się szpar i na to nić nie można poradzić. Radzę wybrać inny gatunek: dąb, jesion itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FENIKS 02.05.2002 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 Nie mam juz tej mozliwosci,deski mam juz kupione.Zdecyduje sie chyba na ukladanie ich na gabce metoda panelowa(sa krotkie jak panele).Stolarz ktory je robil zarzeka sie ze sa bardzo dobrze wysuszone.Wszystko wyjdzie po polozeniu.Dzieki za wszystkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 02.05.2002 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 Jeżeli jeszcze nie kupiłeś gąbki to pomyśl nad zastosowaniem zielonych mat (sprzedawane w kształcie kwadratów o boku ok 1m. o grubości 5 mm. lepiej tłumią kroki. Deska barlineca podobnie jak panele jest układana w powietrzu, co powoduje głośny odgłos szczególnie przy chodzeniu po niej w butach. Maty lepiej tłumią niż gąbka, co nie znaczy że wytłumią zupełnie, ale na to chyba nie ma wyjścia.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FENIKS 02.05.2002 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 Dzieki za rade, a ile takie maty kosztuja i czy trzeba je w jakis specjalny sposob montowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.05.2002 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Maty kupowałem w OBI (Warszawa) były dostępne tam gdzie panele podłogowe i gąbka pod nie bo ich zastosowanie jest alternatywne w stosunku do gabki. Ale są lepsze. Kupowałem pod koniec 2001 roku i pamiętam, że w stosunku do gąbki 2mm wychodziły dwukrotnie drożej, ale przy porównaniu gąbki 5mm (taka grubość miały płyty) cena była porównywalna. Płyty przypominają wełnę stosowana do ociepleń ścian warstwowych (podobna struktura), ale nie ugnają się pod chodzeniem po panelach leżących na płytach. Mogę się mylić, ale jeżeli dobrze pamiętam, do produkcji tych płyt wykorzystuje się drewno. jest to produkt polski i ekologiczny, czyli kolejny argument za!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts