Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykrywanie nieszczelno?ci instalacji CO w ?cianie

Gość cynio

Recommended Posts

Gość cynio
Mój problem polega na braku mozliwosci zidentyfikowania nieszczelności instalacji CO. Gdzieś w ścianie lub w podłodze na gruncie mam nieszczelną instalacje, codziennie do obiegu muszę dolewać ok 10l wody.

Jeżeli masz c.o. podzielone na obwody, to odcinając codziennie jeden zlokalizujesz ten uszkodzony. Można wtedy spróbować przepchnąć cienką rurkę miedzianą. Mam nadzieję, że nie masz żadnych połączeń w posadce,

c.o. rozdzielaczowe i uszkodzenie jest tylko jedno, inaczej to kaput i nowa

instalacja się kłania. A hydraulika, co ci to zrobił :evil: :evil: :evil: !

Pozdro.

Więc kaput.

Jeśli to klejonka, to bierz się za remont całej inst.To draństwo po kilku latach puszcza w coraz to nowych miejscach.

Zgrzewana raczej by nie padła-może jakaś wada fabr. lub błąd montażu?

Ta woda powinna jednak gdzieś się pokazać, wypróbuj sposób Czmirka +

np. ocet ( metoda na węch - nie dokładna, ale zawsze coś- tylko pozamykaj wszystkie drzwi i nie wytruj rodziny), może odpadnie remont całości.

Pozdro.

Gość Piotr_2

No to Cynio masz problem, ale głowa do góry jest jeszcze jakaś szansa. Jeżeli jesteś z mazowsza spróbuj się skontaktować z firmą zajmującą się pomiarami termowizyjnymi (ja korzystałem z usług firmy Techmadex, wiedzą o co chodzi i znają temat http://www.techmadex.com.pl). W moim przypadku była to nieszczelność instalacji CW zalanej w posadce. Udało się, a wykrycie usterki zajęło im nie całe 30 min.

Powodzenia i głowa do góry.

Gość Cynio
No i się udało !!! Usterkę tak jak Piotr radziłeś, wykryto przy pomocy kamery termowizyjnej. Nie było to proste, ale cieszę się że mam ten problem już za sobą. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za przekazane informacje.

No i się udało !!! Usterkę tak jak Piotr radziłeś, wykryto przy pomocy kamery termowizyjnej. Nie było to proste, ale cieszę się że mam ten problem już za sobą. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za przekazane informacje.

Podaj ile Cię to kosztowało i ile czasu szukali ?

• 7 years później...
Zajęło im to ok 1,5 godziny, a ja jestem lżejszy o 450 zł ale biorąc pod uwagę ewentualne suwanie płytek to inwestycja się opłaca.

Mam aktualnie podobny problem, przeciek pod gresem. Czy kamera termowizyjna zlokalizuje przeciek? Już rozkuli mi cześć przedpokoju i czeka łazienka :-((

• 3 years później...