fido2001 12.05.2010 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 (edytowane) Witajcie. Planuję wybudować garaż o ścianach 3m na 5.5m w wysokości ok.3m.Ściany chciałbym zrobic z bloczków betonu komórkowego klasy 600 grubości 14cm (o ile nie będą za cienkie na takie przeznaczenie).Co do dachu to konstrukcja spadkowa z belek, na belki folia dachowa i blacha trapezowa lub falista.Od dołu miedzy belki napakowac wełny mineralnej lub pianki PUR a wszystko to zakryć regipsami przykręcanymi do belek. Prosze o pomoc, radę czy takie rozwiązanie sprawdzi sie.Dodatkowo chociaż to dział o dachach proszę ocenić też grubość bloczków, czy nie za cienkie.(...) i jest eszcze jeden temat. Jedna ze ścian dłuższych będzie stała tuż przy ogrodzeniu (w granicy). Nie bede miał później mozliwości podejść tam z tynkiem. Do pozostałych ścian nie ma problemu. Wiem z informacji jakie tutaj znalazłem że taki np. SOLBET pije wodę jak smok, dlatego bezwzględnie trzeba to tynkować. Dlatego też wszystkie ściany do których będę miał dostęp przykryję jakimś tynkiem silikonowym, natomiast jeżeli chodzi o tą trzecia to potrzebuję rady z jakiego innego materiały mógłbym ja zbudować. Jest też opcja aby zrobić cienką ścianę z silikatów a od wewnątrz druga warstwę z najcieńszego solbetu żeby było cieplej. Co Wy o tym myślicie ? Dziękuję.Rafał. Edytowane 12 Maja 2010 przez fido2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.05.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Za cienkie te ściany. A tak wogole kto produkuje bloczki bk grubości 14cm ?Planujesz dac ocieplenie ścian? Ocieplanie ścian gazobetonem nie ma sensu. Sądząc po planowanej odleglości od granicy to samowola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 12.05.2010 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Wg ostatnich przepisów jeżeli budynek gospodarczy, o przeznaczeniu innym niż mieszkalny, ma wymiary nie większe niż 3x5.5m i 3m wysokości, nie ma okna na strone granicy do której przylega to nie ma problemu i jest to zgodne z przepisami. Zresztą mam już na to WZ. Ocieplać ścian nie chcę. Tylko beton komórkowy i tynk silikonowy. Co do grubości to właśnie mam wątpliwości. Jaka grubość bloczków radzicie zastosowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.05.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Ale taki budynke moze byc w granicy? To budzi moja watpliwośc. Bloczkow gr14cm nie widzialem, ale moze istanieją. Użyj bloczka grubości 18cm- ta grubośc spelnia warunek grubości dla ścian nosnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 12.05.2010 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Dziękuje za rade.Właśnie grubość bloczków była dla mnie największym pytajnikiem.Co do grubości 14cm to mój błąd. Miałem na myśli 15cm.Co raz więcej osób mówi żeby zastosować 18cm i myślę że z takich bedę murował ścianę. Dziękuje raz jeszcze.Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 12.05.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 sciany nie sa za cienkie, wg przepisow minimalna grubosc sciany murowej konstrukcyjnej o nosnosci jak te klasy 600 ( 5-6Mpa) wynosi 10cm. na to co masz na dachu styknie, byle patrzec na klase . gazobeton klasy 400 juz bedzie mial inna grubosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 13.05.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Ja osobiście stawiałbym jednak na 18 cm, wiele różnicy w powierzchni nie ma, a będzie pewniej, cieplej i w ogóle. A co do informacji o Solbecie, który pije wodę jak smok, skąd ona jest? Nie przypadkiem z rozmowy, w której ktoś polecał zatapianie bloczków żeby sprawdzić ich jakość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 14.05.2010 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 a propos budowy garażu w granicy:http://www.muratordom.pl/budowa/przed-budowa/usytuowanie-garazy-i-budynkow-gospodarczych,13_3646.html Pozdrawiam.Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 14.05.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 zatopić bloczki - taka była kiedyś metoda na sprawdzenie czy pory są otwarte czy zamknięte Bloczek do studni jak na drugi dzień pływał to okHE HECo do grubości przy wysokości ściany 3m teoretycznie ze względu na nośność wystarczy 12 "600" ze względu na stabilność ściany minimum to 18 albo lepiej klasycznie 24. Możesz też wieniec posadzić na słupach (w narożach) a środek wypełnić nawet 12 (słupy i wieniec wylewać po wymurowaniu) Co do płyty G-K nie wiem jak długo pożyje w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 15.05.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Plyty G_K raczej nie pozyja,co do picia jak smok tez sie nie zgodze, znowu mity mity mity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 15.05.2010 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 To jak to jest z tymi bloczkami. Czy budując np. z bloczków 20-24 na kleju mogę sobie podarować tynk, i nie będzie ryzyka że za kilka lat coś mi się z tymi ścianami porobi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 16.05.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 A prezyzyjniej mozna?Co ma Ci się porobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 16.05.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Budynek gospodarczy (300m) stoi 20 lat i to nieotynkowany Więcej Na glebie pod chmurką stoją pozostałe bloczki (metoda na chomika)Co się dzieje??Zapadają się w ziemię Kilkanaście niedawno wmurowałem Były w bardzo dobrym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 17.05.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Nic się dziać nie będzie, chyba, że ktoś porwie się na ściany z kilofem, ale to nie ma wiele wspólnego z tematem. Klej do BK został wymyślony po to, żeby kleił i trzymał BK, a nie po to żeby w pewnym momencie przestawał działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 17.05.2010 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witajcie. Nie o klej jako takisię boję.Postaszyli mnie Ci którzy "podobno" w temacie się znają (na targach budowlanych w Krakowie) że jak ściane z BK sie nie otynkuje to podczas deszczu będzie przemakać, bo podobno BK pije wodę jak smok (...) że dodatkowo jak zamoknie w zimie i zanim wyschnie przyjdzie mróz to spęka i porozsadza... Koledzy, ja jestem informatykiem z zawodu, na budowaniu sie nie znam i każdy mi może bzdure wcisnąc a ja się nie poznam. Tutaj na forum ludzie jakoś z sensem i przekonuwująco piszą przekunując logicznymi uwagami do swoich racji. Wiele już dobrego skorzystałem z "tutejszych" rad... Mam nadzieje że wyprowadzicie mnie z błędu i w tym temacie... Pozdrawiam.Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 18.05.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Chcesz dowodu załatw sobie kawałek BK wrzuć go w miskę z woda i zostaw na jakiś czas. Przekonasz się sam na własne oczy czy coś się z nim stanie! Nie po to wymyślono ten materiał żeby nie spełnił podstawowych warunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 18.05.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 fido2001Czytaj 4 posty wyżej i przestań pie..ć lub powtarzać głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 19.05.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 fido2001 zebys wkoncu zrozumiał BK jak to ma w naturze posiada pory wiec może zawilgotnieć powierzchniowo, tak jak szybko się zawilgoci (niezłe sformuowane) tak szybko tą wilgoć odda. Jeżeli masz otynkowany budynek nie masz problemu zadnego. Dla porównania ceramika dłużej nasiąka ale i dłuzej oddaje. Wiec jezeli budujesz z BK i nie zrobisz elewacji na jesien zime bla bla bla ale masz zakryty dachem orynnowanie nic ci sie nie stanie z tym materiałem. Poza tym budujesz Dom nie statek wiec o czym my tu piszemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 19.05.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 sorry garaz jak w temacie watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 19.05.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 że dodatkowo jak zamoknie w zimie i zanim wyschnie przyjdzie mróz to spęka i porozsadza... Faktycznie, w warunkach laboratoryjnych mogłoby coś takiego mieć miejsce, jednak w domku jednorodzinnym, gdzie "oddychanie" w ścianach jest wręcz na mityczną skalę (bo to fakt, oddychanie ścian to mit, oddychać ma wentylacja), nie ma takiej możliwości. Jeśli nawet zdarzyło by się w jakichś okolicznościach tak, że jakaś woda by w środku zamarzła, to jest jej zbyt mało. Co wiecej, BK jest porowaty co oznacza, że jak ta znikoma ilość wody zamarznie, to w środku kilka porów zniknie amortyzując to, ale nie ma to wpływu na bloczek sam w sobie. Ale tak jak mówię, takie coś może mieć miejsce tylko w wyjątkowych okolicznościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts