herakles 12.05.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 WItam, mam taką wizję:Do komina wentylacyjnego na stryszku wsadzić nagrzewnicę samochodową. Rurki do kotłowni, gdzie jest wlot powietrza z gwc(rura kanal zakopana w ziemi) i tam dodatkowo podgrzewać powietrze wpadające do domu ciepłem odzyskanym ze stryszku równierz nagrzewnicą, ale już od auta o większej kabinie(autobusu, hehe). Obieg wody wymuszony. Powietrze z gwc po wstępnym podgrzaniu jest rozprowadzone po domu i ma ujścia w pokojach w okolicach grzejników, okna szczelne. Jestem ciekawy opinii moich wizji. Interesuje mnie to, czy nagrzewnica nie będzie stawiać za dużych oporów. Ze względu na eksperymentalny charakter całej operacji, chcę pokusić się o nagrzewnice samochodowe, dlatego, żeby można je było wyjąć z komina, a komin zakleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.05.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 wentylacja grawitacyjna stanie w miejscu na widok nagrzewnicy chyba że postraszysz ją wentylatorem, jednakże ilości odzyskanego w ten sposób ciepła nie przeceniaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 17.05.2010 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 No właśnie, ile mogę odzyskać, myślałem też, żeby w kanał wentylacyjny wsadzić pionowo 4 miedziane rurki 1/2 tylko czy nie wychłodzę tego na tyle, że stanie? Ile odzyskam ciepła? Bo widzę, że gra chyba nie warta świeczki. Policzył to ktoś u siebue? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.05.2010 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 sądzę że nikt takiego wynalazku nie liczył bo to nie zadziała tak jak masz nadzieję, chyba że to kanał wentylacyjny z huty albo innego wulkanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.05.2010 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Dlaczego miałaby nie zadziałać taka rurka na 1mb komina z dolutowanym sporym radiatorem?! W każdym razie experymentalnie chyba się skuszę, tylko muszę coś wymyślić, żeby ten experyment mnie za drogo nie kosztował. W zasadzie to koszt rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.06.2010 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Instalację taką da się zrobić, ale działać to ona nie będzie...Bo?Bo napędem tej wywiewanej strugi jest różnica ciśnień wywołana różnicą gęstości/temperatury powietrza usuwanego względem nawiewanego.Opisujesz sposób na skuteczne wyeliminowanie tej różnicy - czyli zatrzymanie strumienia wywiewanego.I wcale nie z powodu oporów przepływu tylko z powodu zabierania ciepła z tego kanału.Pomijając ciepło właściwe wody i powietrza...1m3 powietrza to około 1,2 litra wody...A jak do tego jeszcze uwzględni się to ciepło właściwe? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts