aborusia 12.05.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Witam,niedawno znalazlam ten projekt jeleniogórskiej pracowni i jestem ciekawa czy ktoś sie juz na niego zdecydowal. Długo juz szukam projektu domu z dwoma oddzialnymi mieszkaniami - w naszym przypadku nas jest czworo + babcia z dziadkiem.W zasadzie projekt ten spełnia nasze wymagania (m.in. piec na ekogroszek) więc chyba się na niego zdecydujemy.Jest ktoś komu ten dom też się spodobał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutka74 16.06.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Witaj aborusia My równiez dłuugo szukaliśmy projektu domu z senioratką i razej wybierzemy własnie ten projekt. - według nas jest to projekt najbardziej odpowiadający naszym wymaganiom.Układ pomieszczeń jest ciekawy, jasny i przejrzysty.U nas jest podobnie - nas czworo i babcia z dziadkiem, więc takie rozwiązanie dla naszej rodziny wydaje się najkorzystniejsze.Niestety nigdzie nie znalazłam dziennika budowy tego domu a chętnie zoaczyłabym jak wygląda i jak rozkładają się kosztypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aborusia 25.06.2010 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Witaj Jutkacieszę się że znalazl się ktoś komu ten dom również sie podoba.Projekt jest chyba dość "świeży" i obawiam się, że trudno będzie znaleźć kogoś kto już ten dom wybudował.Jest trochę na forach wypowiedzi ludzi którzy budują bardzo podobne domy np BW-12 - czyli taki jak ten nasz tylko z garażem zamiast małego mieszkania.Z tym, że oni się jeszcze budują i nie znalazlam nigdzie informacji ile tak naprawdę budowa ich kosztowała.Na jakim etapie jesteście?Nam się sprawy trochę komplikują bo nie sprzedaliśmy jeszcze naszego starego domu i nie możemy z niczym ruszyćpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutka74 10.07.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 My też jeszcze daleko od budowy jesteśmy - jak na razie zlożyliśmy w urzędzie miasta wniosek o wystawienie interesującej nas działki na sprzedaż więc do zakupu co najmniej mamy 3 miesiące - jak poinformowała nas urzędniczka. przeszukiwałam internet z nadzieją że ktoś ten domek już budował, ale niestety. Możemy więc bazować (przynajmniej teraz )na tym, co piszą budujący BW-12. Pisz proszę jak u Was postępują prace pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stforek3 23.07.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Witam, My wprawdzie budujemy wg. inneggo projektu ale myślę że jest podobny. W zasadzie wasz jest trochę większy i ma inny układ schodów oraz łazienki na górze. Nasz projekt to W-54.12 z tej samej pracowni. zapraszam na blog stforek.mojabudowa.pl i życzę powodzenia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aborusia 26.07.2010 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Jutka - my nadal jesteśmy w tym samym punkcie - dom nie sprzedany więc jeszcze z niczym nie możemy pójść do przodu. Czekamy więc na lepsze czasy:) i mam nadzieję, że uda nam się ten dom wybudować. A jak z Waszą działką? Cos już konkretnego wiecie? Stforek3 - też się zastanawiałam nad projektem W-54.12 bo tego naszego jeszcze wtedy nie było ale cieszę się, że pracownia zaprojektował trochę mniejszy i - mam nadzieję - trochę tańszy w budowie projekt. Twój blog odkryłam juz jakiś czas temu i podglądam co jakiś czas Twoją budowę. Przyznam się szczerze, że mam nadzieję bazować trochę na twoich doświadczeniach. Jakbyś tak jeszcze uaktualnił swoje dotychczasowe wydatki to byłoby super. Serdecznie Was pozdrawiam i mam nadzieję ze wkrótce tez będę mogła zdawac relację z naszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stforek3 26.07.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Hmm projekt jest nieznacznie większy od naszego ? Rzeczywiście początkowo była błędna informacja na stronie dobre projekty ale teraz jest już okW 54.12 - 182.00 m² 965.70 m³BS 12 - 187.70 m² 975.10 m³ Różnica jest jednak tak naprawdę minimalna więc raczej nie wpłynie na koszty. W BS jest dach pod innym kontem na jego niekorzyść kosztową (ale też minimalną). Tańsze będą natomiast okna dachowe których jest mniej. Ogólnie różnice są tak małe że można uznać je jako bliźniacze. Projekt pojawił się już po zakupie przez nas W-54.12 i jest naprawdę spoko. Nasz nam odpowiada funkcjonalnie a ten jest w tej kwestii podobny. Napewno jeśli planujecie paliwo stale do ogrzewania to BS ma lepsze rozwiązania w zakresie kotłowni. PS. Koszty postaram się uzupełnić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aborusia 27.07.2010 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Rzeczywiście, nie zwróciłam uwagi na tę pomyłkę w podanej powierzchni i tylko utkwiło mi w pamięci, że BS jest mniejsze a tu się okazuje, że jednak większe. Ale masz rację, w sumie to są niewielkie roznice więc koszt będzie pewnie podobny. A właśnie - dostałeś kosztorys dla swojego projektu? czy tylko ten z 2007r., który jest zamieszczony na stronie? Ja poprosiłam o szacunkowy kosztorys dla BS i dostalam skany kosztorysów - oddzialny dla budynku głównego i senioratki, w sumie na około 441 tys. netto. Jak myślisz - realny jest? Jaka kwotę przewidujesz dla swojej budowy?A wracając jeszcze do projektów - mógłbyś mi wytłumaczyc dlaczego droższy jest dach o nachyleniu 42 stopni od dachu o nachyleniu 36 stopni? - powierzchnia dachu jest większa? A okien dachowych naliczyłam wiecej w BS, chyba, że znowu na cos nie zwrocilam uwagi:)Nam również bardzo odpowiada funkcjonalność w tych projektach. Chyba niczego bym nie zmieniła. I rzeczywiści nastawiamy się na ogrzewanie ekogroszkiem więc rozwiązanie kotłowni w BS bardzo mnie ucieszyło.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutka74 07.08.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Właśnie zajrzałam na nasz wątek i widzę pewne zmiany - wsparcie ze strony stforka w postaci bloga co znacznie ułatwia planowanie;) U nas jeszcze nic nie drgnęło, czyli czekamy na odpowiedź ze strony magistratu odnośnie działki a potrwać to może do ... października (tzn. ogłoszenie o przetargu) a ja już przeglądam różne rozwiązania (np. zdecydujemy się raczej na ekogroszek) ale na razie to w sferze planów i marzeń bo przecież oprócz zakupu działki trzeba jeszcze sprzedać dwa mieszkania a o to ponoć coraz trudniej bo banki nie chcą dawać kredytów młodym ludziom Pozdrawiam Was serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aborusia 07.08.2010 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Jutka my stoimy w miejscu właśnie z tego powodu - bardzo ciężko jest teraz sprzedać dom. A dopóki nie sprzedamy to nawet działki nie możemy kupić. Ale jestem dobrej myśli i oczywiście też już sobie wszystko planuję.My na ekogroszek jesteśmy zdecydowani bo obecnie też korzystamy z takiego pieca i jesteśmy zadowoleni.Tradycyjny piec na węgiel i drewno odpada, bo za dużo przy tym roboty, a gaz chyba za drogo wychodzi. Liczę na to, że Stforek wybuduje się wkrótce i zechce podzielić się z nami swoimi doświadczeniami:) Stforek - ty będziesz miał piec na gaz?pozdrawiam was serdecznie i cieszę się że czasami tu zaglądacie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stforek3 09.08.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 U nas będą dwa piece na gaz. Planujemy osobne piece do poszczególnych mieszkanek. Z gazowni chcemy jeden licznik (zeby nie płacić podwójnie opłat przesyłowych) a później będą dwa podliczniki. To oprócz łatwości rozliczeń ma nam zapewnić swobodę korzystania. Jedna sprawa to wyłączenie pieca na czas nieobecności (przy jednym piecu byłoby to niemożliwe bo rodzice raczej zawsze będą w domu), druga to przyzwyczajenia - ja lubię mieć ciepło, rodzice raczej mniej grzeją (zawsze można na grzejnikach ustawić, ale to nie to samo) i trzecia to przyszłościowo gdy przyjdzie np. wynająć mieszkanko albo coś w tym stylu. U nas obecnie etap dachu. Mam nadzieję że Wielkanoc będzie już w nowym domku. Blog postaram się w wolnej chwili uzupełnić. Pozdrawiam PS. Projekt ma trochę błędów. Nic bardzo poważnego ale np. na jednym rzucie okno jest na wysokości 95 a na drugim to samo okno jest na 90 (małe niedociągnięcie ale irytujące) - może BS-12 już takich błędów nie ma. Sprawdźcie też dzrzwi wejściowe - u nas wysokość była nietypowa co niepotrzebnie zwiększa koszty (poprawione na etapie budowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aborusia 09.08.2010 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Co do niedociągnięć w projekcie i mozliwości poprawiania pewnych elementów to zamęczać Cię pewnie będę Stforek wtedy, kiedy kupię już projekt i nauczę się go czytać. Nieocenione sa podpowiedzi tych, którzy już sie z tym zmierzyli. Mam nadzieję, że nie znikniesz z forum po wybudowaniu domu. Jak Ci dobrze, że mozesz juz sobie zaplanować termin zamieszkania w nowym domu. A co do ogrzewania to rzeczywiście twoje argumenty przemawiają za dwoma piecami. Ja się jednak troche obawiam kosztu ogrzewania gazem. Robiłeś już rozeznanie ile mniej więcej będzie was kosztowało ogrzanie calego domu? Tak naprawdę to nie wiem jak duża jest oszczędność przy grzaniu ekogroszkiem w przypadku nowego, dobrze ocieplonego domu. Bo jakby się okazało, że niewielka to tez wolalabym gaz - bez problemu, bez brudu, jedno pomieszczenie sie odzyskuje. Teraz mieszkam w starym (30-letnim), nieocieplonym domu i palimy ekogroszkiem bo wystraszyły nas rachunki za gaz poprzedniej właścicielki - 1300zł za miesiąc.Czekam z niecierpliwością na aktualizację blogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stforek3 10.08.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 określenie kosztów przyszłego ogrzewania gazem jest baaaardzo ciężkie. Na 100% wyjdzie drożej niezależnie od ocieplenia domu. Poprostu gaz jest droższy. Ludzie podają bardzo różne kwoty przy tym samym lub podobnym metrażu i nie wiem od czego to zależy. Ja planuję (oczywiście nie jest to poparte żadnymi badaniami) zmieścić się w 6000-7000 rocznie za dwa mieszkania w tym jedno w okresie jesiennym dogrzewane piecem z ocieplaniem nawiewowym. Oczywiście może się zdażyć że w miesiącach zimowych rachunek będzie ponad 1000 (za miesiąc) ale letnie będą wtedy poniżej 500. Zobaczymy jak wyjdzie PS. Podobno koszty ogrzewania w nowym domu przez około dwa pierwsze lata są bardzo wysokie i to jest normalne bo budynek "dosycha" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aborusia 10.08.2010 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 nie, no letnie miesiące to chyba duzo poniżej 500 zł bo chyba tylko woda będzie wtedy grzana. My obecnie mamy gazowy piecyk przepływowy do ciepłej wody i dla 4-osobowej rodziny rachunki za gaz wynoszą około 100zł/mc. Pewnie ze zbiornikiem wychodzi drożej bo woda cały czas musi byc podgrzewana. poczekam aż się wybudujesz i będziesz wiedział ile ci na ogrzewanie wychodzi:) a co z aktualizacją bloga? jestem bardzo ciekawa waszych postępów na budowie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meloo 13.11.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Witam, Jakby ktoś był zainteresowany kosztorysem BS-12 z senioratką, to taki posiadam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aborusia 15.11.2010 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witaj Meloo.A jaki kosztorys posiadasz? Bo ja z pracowni dostałam taki bardzo ogólny - oddzielnie na bryłe główną i senioratkę. Jeśli masz coś bardziej szczegółowego to ja bardzo chętnie spojrzę mimo, że moja budowa jeszcze nie ruszy w najbliższym czasie. A Ty budujesz, czy już zbudowaleś?Jutka74 - a jaki etap u Ciebie? Ziemia już kupiona? Zaczynacie?Stforek - a u Ciebie cisza nastała:( Może tak trochę uaktualnisz swojego bloga? Bardzo jestem ciekawa jak Ci idzie z budową.pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puoteck 22.11.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Witajcie, Ja również zdecydowałem się na projekt BS-12. Obecnie czekamy na pozwolnie na budowe. Plan jest taki aby zacząć budowe w połowie przyszłego roku. Jedyna zmiana w projekcie to włączenie gabinetu do części seniorów. Dodatkowo od strony senioratki "przyklejona" będzie wiata-garaż na dwa autka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aborusia 22.11.2010 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Cześć Puoteckw jakim rejonie Polski będziesz budował? Ciężko znaleźć kogos, kto juz dom wg tego projektu wybudował a szkoda, można by było skorzystać z doświadczeń.Masz już aktualny kosztorys? Bardzo jestem ciekawa czy ten bardzo ogólny kosztorys, który dostałam z biura jest jeszcze aktualny czy może trzeba juz wziąc spore poprawki. Wiesz już w jakiej, mniej więcej oczywiście, kwocie zamknie się Twoja budowa?Życzę szybkiego i sprawnego załatwiania wszystkich papierów i koniecznie daj znac jak juz będziesz wiedzial kiedy zaczynasz.Acha, a tę wiatę-garaż projektowała ci jeleniogórska pracownia czy już architekt adaptujący? Jak to będzie wyglądało? powstanie z tego dodatkowa bryła z takim samym dachem jak w senioratce? Budynek sporo sie wydłuży, pewnie masz dużą działkę.A jakie ogrzewanie planujesz?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puoteck 22.11.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Domek będę budował systemem gospodarczym. Plan jest taki aby zamknąć się w kwocie 350 tys za całość. Robociznę zlecam ekipie prowadzonej przez ojca, wiec liczę na spory rabat. Wiatę zaprojektował projektant adaptujący, dach ze spadem na jedną stronę. Chata z wiatą będzie mieć 22 metry. Ogrzewanie z elektrociepłowni, budujemy się pod Wrocławiem. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aborusia 23.11.2010 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Eee... to szczęściarz z Ciebie - tata z wlasną firma budowlaną to chyba marzenie każdego budującego:)nie dość ze taniej to jeszcze nie bedzie nerwów że budowlańcy zrobią coś nie tak jak trzebaMam nadzieję, że jak juz rozpoczniesz to założysz dziennik budowy , żebysmy mogli poczytac o twoim budowaniu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts