Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa i nadbudowa kostki

Recommended Posts

Witam

Niedługo rozpoczynam nadbudowę domu-kostki o poddasze mieszkalne dobudowę osobnej klatki schodowej.

No i mam dylemat. W projekcie mam przewidzianą blachodachówkę na dachu dwuspadowym, natomiast jeden z potencjalnych wykonawców zaproponował zamianę blachodachówki na dachówkę cementową. W tym przypadku należałoby przeprojektować więźbę na większe obciążenia, czyli dodatkowe płatwie i słupy (chyba tzw. stolce ) Zastanawiam się czy ma sens tak obciążać dom, który i tak nie jest pierwszej młodości (z lat 70-tych).

Interesuje mnie przede wszystkim różnica w cenie między oboma rozwiązaniami. poszperałam trochę i wiem, że różnica w cenie za m2 jest niewielka i drożej wychodzi dobra szwedzka blachodachówka z 30-letnią gwarancją niż dachówka np braas, ale diabeł tkwi w szczegółach i pytanie o cenę materiałów służących do obróbki dachu, gąsory, kołnierze, kominki itp. jaka tu występuje różnica.

Różnicę w cenie wykonania znam (ok. 10 000 PLN), natomiast jaka jest różnica w cenie wszystkich materiałów niezbędnych do wykonania dachu z obróbkami w tym więźby?powierzchnia dachu - ok. 230 m2

Czy ktoś z forumowiczów mógły odpowiedzeć na to pytanie?

Jaki rodzaj dachu macie na swoich nadbudowach?

Proszę o pomoc !!!

Dostałam ofertę wykonania stanu właściwie deweloperskiego z materiałami, która obejmuje: cały stan zerowy z wszelkimi izolacjami, ściany konstrukcyjne, schody żelbetowe, ściany poddasza , działowe, pokrycie dachówką ceramiczną Roben, okna dachowe Fakro, ocieplenie poddasza płyty k/g, tynki wewn. prace elektryczne i hydrauloczne, rynny, okna PCV białe, posadzki betonowe i elewacja całego trypiętrowego domu, prace wykończeniowe: malowanie, szpachlowanie, płytki ceramiczne, montaż podłóg i drzwi. Wykonawca nie ponosi tylko kosztów materiału: drzwi wejściowe i wewnętrzne, okładziny podłogowe i ścienne, osprzęt elektryczny i hydrauliczny, balustrady schodowe i balkonowe, wyposażenie kotłowni.

Cena 209 000 netto, wtym robocizna 80.000 zł czyli ok. 1610 zł/m2

Co o tym sądzicie?????