joannmarii 12.05.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z domu, który kupiliśmy od dewelopera. Te odstające dachówki na mój gust to lipa (nie wiem czy kłądzenia, czy np. krzywizn dachu?) - i myślę o reklamacji. Jako, że nie znam się zbytnio na temacie byłbym wdzięczny za opinie szanownych forumowiczów. Co o tym myslicie (odstające dachówki, krzywy/nierówny gąsior...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 13.05.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Mizerna jakość .Dach zrobiony tak na odpiernicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.05.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Na podstawie takich zdjęć widać tylko skutek trudno jednak profesjonalnie ustalić przyczynę. Najprawdopodobniej dach jest pofalowany i dekarz nie wyprowadził płaszczyzny na łatach. Inna przyczyna to wątpliwa jakość łat - są pokręcone. W przypadku gdy jako krycie wstępne zastosowano folię dachową to takie wykonanie pokrycia poza ujemnymi walorami estetycznymi jest poważną wadą. Przez takie szpary mogą wpadać promienie słoneczne co może doprowadzić do szybkiej degradacji folii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannmarii 15.05.2010 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 DACxxxAZ, Andrzej WilhelmiDziękuję za odpowiedzi/opinie. Niestety, wygląda na to, że dach na który (nie będąc fachowcem z budownictwa) do tej pory nie zwracałem większej uwagi, okazuje się być kolejną rzeczą mizernej jakości zrobioną na "odpiernicz" np. schody żelbetowe mieliśmy nierówne t.j. różne (nawet o kilka cm!) głębokości, wysokości a nawet brak kątów prostych t.j. schody były trapezami (a nie prostokątami) itp. - ogólnie bardzo niska jakość wykonania wielu rzeczy... Wygląda na to, że tak jak mi poradzono, najlepiej chyba będzie zasięgnąć opinii rzeczoznawcy i zależnie od jej treści zwrócić się do dewelopera z reklamacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrys2000.79 15.05.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 proszę zwrócic uwagę że dachówki mają zamki którymi zaczepia się za łatęi tutaj mamy do czynienia z sytuacją kosza i okna te elementy montują na łaty a dachówkę w tym miejscu należy położyc na obróbki dlatego mamy taki efekt zobacz na inne dachy i te właśnie elementy większośc ma właśnie tak bo dekarzom nie chce się podcinac łat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.05.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Podcinanie łat nie jest konieczne gdyż dachówka leży na łatach więc wystarczy utrącić jeden zamek lub oba zamki. W tym wypadku są akurat inne przyczyny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannmarii 20.05.2010 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Dzięki za komentarze. Gdziekolwiek (na innych budynkach) nie patrzę, nie widzę tych zamków (blaszek(?)), są tylko u mnie na gąsiorze (?) Jak przyjrzałem się gąsiorom na innych domkach, to widzę że leżą one bardzo blisko plaszczyzn dachu. U mnie natomiast widzę, że gąsior jest jakby (za) wysoko. Miejscami widzę prześwity na drugą stronę (pod gąsiorem), taśma jest tam maksymalnie pionowo a i tak nie todyka do płaszczyzny dachu (załączyłem zdjęcie, nie jest o "najlepsze ujęcie ale chyba widać o co mi chodzi....). Wydaje mi się to nie być w porządku, na pewno tam nawiewa deszcz czy śnieg... Ponadto, dziwi mnie rotacja (w prawo) płaszczyzny dachówek od "pionu" (o ile tak to mogę nazwać). Np. widać to na załączonym zdjęciu z oknami połaciowymi (krawędź pionowa okna i dachówek nie są równoległe) oraz na zdjęciu z obróbką blacharską przy wykuszu (tu również krawędź blachy i linia grzbietu dachówki są stanowczo nie równoległe) (??) Co o tym sądzicie? (dla mnie wygląda to na lipę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.05.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Z tych zdjęć trudno wnioskować o przyczynie widać jedynie skutek. Akurat przy gąsiorach i oknach wydaje się, że wszystko jest OK. Pod gąsiory należało jedynie zastosować szerszą taśmę. Ściana wykuszu nie jest prostopadła do krawędzi okapu (wina murarza a nie dekarza). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 21.05.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Mi się wydaje,zaznaczam wydaje,że dachówka nie jest w lini z oknami. część łat została nabita w innym rozstawie stąd może uciekać fala . Przy rozbiórce znajdzie się więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baster62 21.05.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Witam, czy mogłby mi ktoś podpowiedzieć czy w okolicach Kartuz woj. pomorskie można dostać drewno na więżbę impregnowaną ciśnieniowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts