thomas1884 12.05.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 (edytowane) WitamJeżeli powielam temat to z góry przepraszam.Mam mieszkanie w starej kamienicy na parterze. Mieszkanie jest przeznaczone do kapitalnego remontu. W tej chwili remont jest w takim stadium, że należy się zastanowić nad wentylacją. Niestety w lokum nie ma kanału wentylacyjnego!!! Opiszę dokładnie w szczegółach sytuację:Mieszkanie ma ok 70m2 i ogrzewane piecem na paliwo stałe.http://images46.fotosik.pl/292/882ab768d909dd28med.jpgW pomieszczeniu kuchni wydzielam łazienkę. Potrzebuję fachowej rady jak wykonać dobrze działającą wentylację mimo braku komina wentylacyjnego. Czytałem trochę o mechanicznej wentylacji lecz nie wiem czy mogę ją u siebie zastosować. Proszę o pomoc i porady.Pozdrawiam serdecznie Edytowane 12 Maja 2010 przez thomas1884 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 14.05.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Ja myślałbym o wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnejzrównoważonej. Ewentualnie w pokojach z piecami delikatnie nadciśnieniową. Ale nad tą koncepcją musisz trochępopracować. Na tej stronie masz trochę ważnych przepisówhttp://www.jelwent.pl/pliki/went_mech_zmiany.pdf Kiedyś też gdzieś czytałem o tym, że może być w łazience wentylacjamechaniczna wywiewna ale tylko gdy jest nieciągła tzn. po zapaleniuświatła zostaje załączony wentylator i pracuje jeszcze przez jakiś czas po zgaszeniu światła. Ciekawy jestem czy można gdzieś zamówić projekt wentylacjitakiego mieszkania jak Twoje. Jeżeli taki projekt kosztowałbyz 500 zł to myślę że warto by było zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas1884 16.05.2010 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Jedyne rozwiązanie w tej chwili to montaż rury ocieplanej dwuściennej na elewacji( min 3m). Czyli zwykła wentylacja grawitacyjna. Tylko obawiam się, że w pokoju 1 gdzie będzie zamontowany piec grzewczy kominkowy nie będzie odpowiedniej wymiany zużytego powietrza. Żyjemy w XXI wieku i nadal jesteśmy zmuszeni do stosowania bardzo starych i moim zdaniem mało efektywnych metod. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.05.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Jedyne rozwiązanie w tej chwili to montaż rury ocieplanej dwuściennej na elewacji( min 3m). Czyli zwykła wentylacja grawitacyjna. Pozdrawiam a kto ci tak powiedział, czy nie ten kto tą rurkę chce sprzedać ? went. mech. równoważoną możesz a nawet powinieneś zamontować, są na rynku rozwiązania dla takich mieszkań, ewentualnie przy nieszczelnym mieszkaniu pomyśl o wentylacji nawiewnej , jest trochę lepsza od lansowanej w kiblach i kuchniach wywiewnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas1884 17.05.2010 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Rurę zaproponował kominiarz i dodał, że on innego wyjścia nie widzi;) Jak masz jakieś dobre artykuły lub coś na ten temat to proszę o linka. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.05.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Przecież masz tam bardzo dobrą wentylację!Naturalną.Potrzebujesz lepszej?Co jest z nią "nie tak"?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas1884 18.05.2010 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Okna są wymienione na PCV czyli są bardzo szczelne. Podłoga jest zaizolowana i ocieplona wiec chyba wentylacja naturalna już nie działa prawidłowo. Sąsiedzi remontując swoje mieszkania zlekceważyli wentylację i teraz walczą z grzybami itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.05.2010 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 kominiarz uwsteczniony trochę jest i taka jego rola, maleńką centralę na wymienniku # kupisz za 2000,- parę kanałów pociągniesz pod sufitem, nie będą zawadzać bo masz wysoko, sam zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts