odaro 12.05.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Czytając poradnik o ogrzewaniu podłogowym firmy Roth natrafiłem na taki fragment "....W przypadkach wykonania izolacji przeciwwilgociowej na bazie folii PCV lub materiałów bitumicznych należy ją bezwzględnie oddzielić od warstwy izolacji termicznej z płyt styropianowych za pomocą folii PE. Brak takiego oddzielenia może doprowadzić do zniszczenia izolacji termicznej...." Co jest grane? Jak folia PCV może doprowadzić do uszkodzenia styropianu czy ktoś jest w stanie to wytłumaczyć? No i dlaczego folia PE - polietylenowa nie rozpuszcza styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 13.05.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Szczerze mówiąc nie słyszałem żeby folia rozpuszczała styropian, co innego jeśli byłby użyta masa bitumiczna na bazie rozpuszczalnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocieplator2 18.05.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Tak, rozpuszcza.Masa folii PCV zawiera w swoim składzie t.zw.plastyfikatory, składniki chemiczne dla zabezpieczenia elastyczności folii. Składniki te wyparowują w nieznacznych ilościach i rozpuszczają styropian.Sposób na to - warstwa welonu szklanego 120 g/m2 między folią PCV a styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.05.2010 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Tak, rozpuszcza. Masa folii PCV zawiera w swoim składzie t.zw.plastyfikatory, składniki chemiczne dla zabezpieczenia elastyczności folii. Składniki te wyparowują w nieznacznych ilościach i rozpuszczają styropian. Sposób na to - warstwa welonu szklanego 120 g/m2 między folią PCV a styropianem. Na szczęście w ostatniej chwili folię PCV przykryłem folią polietylenową tylko czy to zapewni że rozpuszczalniki z folii PCV nie będą się dalej wydostawać to tego nie wiem. Jak długo te plastyfikatory uwalniają się z folii PCV. Jeszcze jest pytanie co rozpuszcza co. Wg doradcy Gamratu dużego producenta folii PCV to styropian wypłukuje plastyfikatory z folii PCV a to powoduje że folia PCV traci swoją elastyczność staje się bardzo sztywna co powoduje pękanie folii czyli jako izolacja popękana folia już się nie sprawdza. Dlatego Gamrat zaleca przełożenie folii PCV od styropianu geowłókniną. Tylko jak geowłóknina jest szczelna dla gazów czyi jakiś lotnych rozpuszczalników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 24.07.2018 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 a folia budowlana to jest folia PCV ? czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts