chania 13.05.2010 03:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Witam, Po przeszperaniu forum widzę, że nie tylko ja się spotkałam z tym problemem. W związku jednak z tym, że na forum nie natrafiłam na satysfakcjonującą mnie odpowiedź postanowiłam opisać swoją sytuację. Otóż wykonawcy wyszły różnice w poziomach do 22 cm. Luuuzik. Oczywiście obiecał naprawić swój błąd. Powiedział, że to nie jest problem, że się wyrówna, zrobi nadlewki etc. Nie znam się na tym, więc nie umiem nawet powtórzyć dokładnie tego, co mówił. Generalnie powiedział "Będzie Pani zadowolooona". Wg projektu wejście do domu mam mieć z poziomu "zero". Ustaliliśmy jednak z wykonawcą, że podniesiemy fundament o 1 bloczek (24 cm). Moja działka nie jest idealnie pozioma (przy drodze jest wyżej, z tyłu domu niżej). I teraz moje pytanie. Czy jeżeli w projekcie jest fundament na wysokości gleby, to jest to liczone do najwyższego miejsca (tak by mi logicznie wychodziło)? Czy może należy wylać ławy tak, żeby z każdej strony wyjść mniej więcej na tę samą wysokość? A może, żeby na koniec być na tym samym poziomie z każdej strony trzeba dowieźć ziemi i nadsypać? Pytam, bo po podwyższeniu o ten jeden bloczek z przodu wyszło tylko 15 cm nad ziemią. Nie wiem, gdzie leży błąd i czy nie ma to związku z wcześniejszym spartoleniem ław i gdyby było wszystko super równo, to z przodu powinniśmy wyjść ponad poziom równo 24 cm. Nie jestem aptekarką, ale chciałabym znać teorię. Mam też prośbę o polecenie dobrego i sprawdzonego inspektora nadzoru, który przyjedzie 40 km od Warszawy. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze na niego za późno. Dziękuję i pozdrawiam, chania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.05.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Tak szczerze to nie wiem o co pytasz. Mam wrażżenie że mieszasz pojecia ława, ściana fundamentowa, poziom zero. Poziom zero to poziom posadzki parteru , wiec trudno aby wejscie do domu bylo z poziomu zero, jeżeli już to NA poziom zero. Teren wokłu powinien byc min 2cm ponniżej. Ogólnie to nie polecam takiego rozwiazania ale to inny temat. Projekt masz typowy? Jeżeli tak to w nim sa ławy na jednym poziomie, i tylko przy adaptacji można to zminić robiąc ławe schodkową -dla pochylych działek. Jeżeli spadek jest niewielki nie wykonuje sie ław schodkowych. Oglądnij rysunek moze on cos wyjaśni. fundament.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 14.05.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Otóż wykonawcy wyszły różnice w poziomach do 22 cm. Luuuzik. Oczywiście obiecał naprawić swój błąd. Powiedział, że to nie jest problem, że się wyrówna, zrobi nadlewki etc. Nie znam się na tym, więc nie umiem nawet powtórzyć dokładnie tego, co mówił. Generalnie powiedział "Będzie Pani zadowolooona". Witaj chaniu, Jeżeli ktoś wylewa ławę z dokładnością do 20cm, mówi że to nie problem i jeszcze proponuje nadlewki (!), to należy go z miejsca wykopać z budowy na zbity pysk. Tyle w temacie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chania 14.05.2010 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Bardzo dziękuję za obie odpowiedzi. Jajmar: faktycznie napisałam dość chaotycznie. Odkąd zaczęłam budowę rozróżniam podstawowe pojęcia (choć może faktycznie z mojego posta to nie wynikać ). Projekt mam indywidualny. Pisząc "wejście z poziomu zero" miałam na myśli, że nie mam zaprojektowanych żadnych schodów do domu. Problem jednak rozwiązałam. Zatrudniam inspektora nadzoru. Znam efekty jego pracy, więc chyba mogę być spokojna. Luka: wykonawcy tak od razu wykopywać nie chcę (od dziś będzie mu trudniej, bo będzie się tłumaczył IN, a nie mnie - laikowi), bo boję się że kolejny może nie być wcale lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 14.05.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Luka: wykonawcy tak od razu wykopywać nie chcę (od dziś będzie mu trudniej, bo będzie się tłumaczył IN, a nie mnie - laikowi), bo boję się że kolejny może nie być wcale lepszy. Chaniu, tolerancja błędu dla ław w pionie wg normy wynosi 1cm. Czasami przy kiepskim wykonawcy zdarza się, że robi się 5 cm różnicy. Ty masz 22cm... Sama odpowiedz sobie, co ten człek jest wart jako fachman. Na 95% następny będzie lepszy. Tacy "magicy" rzadko się trafiają. Na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts