tusia221 13.05.2010 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Witam!Ja mam pytanie ;otoz budowa zaczeta i w trakcie chcielibysmy zlikwidowac kominek a co za tym idzie caly komin,czy jest to zmian istotna czy nie?Podaje link do projektu:http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/lolek/170 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.05.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 O tym czy jest to zmiana istotna czy nie istotna powinien zadecydować kierownik budowy i projektant bo on się podpisze pod papierami i będzie to jego odpowiedzialność. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5. Według mnie na dwoje babka wróżyła. Jeśli się mocno przyczepić to jest to zmiana istotna bo likwidacja komina spowoduje zwiększenie kubatury, ale kierownik może spojrzy na to z innej strony. Tu masz co to są zmiany istotne według prawa budowlanego 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji, 3) (uchylony), 4) (uchylony), 5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, 6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, 7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi. Chociaż według mnie nie powinno być to uznane za zmianę istotną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 19.05.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 A zmiana usytuowania śmietnika? czy jest to zmiana istotna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts