root 13.05.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Witam. Podobno nie zaleca się takiego połącznia jak w temacie.Mam dach płaski będzie kryty papą i chciałem zastosować rynny z tytan cynku, ze względu na ich żywotność i bezobsługowość.Jednak trafiłem na informacje iż w połączeniu z papą pojawi się korozja bitumiczna.Czym to się objawia ?O ile skróci się żywotność nie zabezpieczonych rynien ?Ewentualnie jak często trzeba będzie je malować środkiem zabezpieczającym ? ROOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyczny1975 10.04.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Problem ten może/nie musi "wyjść" przy każdej blasze niepowlekanej (ocynkowanej, miedzianej czy tytan-cynk) w ciągu pierwszych miesięcy, zanim woda spływająca z papy "pozbędzie" się kwasów i soli. Przejawia się to szaro-czarnymi zaciekami pojawiającymi się w wyniku oddziaływania UV na tę spływającą wodę .. Zastosuj MetallProtect firmy ENKE na obróbki, gdzie może wolno spływać woda i rynny (tylko od środka ) i po sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zacozajajco 11.04.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 a moja rada zrezygnuj z papy są nowoczesne i niezawodne materiały na pokrycie dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.04.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Same rynny pewno nie będą narażone ale pas nadrynnowy wychodzący spod papy tak. Nie po to stosuje się rynny tytan-cynk żeby je malować czy inaczej zabezpieczać. Jest to kolizja materiałów i nie powinno się ich łącznie stosować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 12.04.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 W przypadku zastosowania papy i cynku krycie wstępne wyprowadzam na pas pod rynnowy. Resztę opierzenia mocuje tak aby nie było kolizji. Kolizja występuje nie tylko w połączeniu cynk,papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 17.05.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Witajcie,mam pytanie wlasnie odnosnie zastosowania blachy tytan-cynk na obrobke balkonu (lukowego). Mialem zastosowac pape jako hydroizolacje ale skoro nie mozna laczyc tych elementow to jak to obejsc? Blacha tylko ocynkowana tak samo sie zachowa ? Czy w takim wypadku trzeba te blache pokryc dodatkowo farba ? Czy zastosowac jakies szlamy (ale czy jest gwarancja ze z nimi nie bedzie jakiejs korozji ?)Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszgazda 19.05.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Witam. Podobno nie zaleca się takiego połącznia jak w temacie. Mam dach płaski będzie kryty papą i chciałem zastosować rynny z tytan cynku, ze względu na ich żywotność i bezobsługowość. Jednak trafiłem na informacje iż w połączeniu z papą pojawi się korozja bitumiczna. Czym to się objawia ? O ile skróci się żywotność nie zabezpieczonych rynien ? Ewentualnie jak często trzeba będzie je malować środkiem zabezpieczającym ? ROOT Jak ze wszystkim - trzeba wiedzieć jak i co stosować. Na rozwiązanie korozji bitumicznej mozna zastosowac Multiprotect firmy Enke (lub każda inną farbe poliuretanową) lub zastosowac sie do zaleceń producenta - w tym przypadku będzie to RHEINZINK. W razie pytań polecam sie związać z którymś sensownym blacharzem (do poszukania na internecie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 01.09.2021 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 odświeżam temat dekadę później.. zdecydowałem się na deskowanie i papę, bo dom przy lesie - kuny, nietoperze, myszy, osy, szerszenie na elewacji i pod dachem są u sąsiadów na porządku dziennym. najchętniej poszedłbym w rynny tytancynk, bo trwałość i optycznie pasowałyby mi do elewacji. No ale znalazłem ten temat korozji bitumicznej. czy ktoś z Was się mimo wszystko decydował na takie połączenie? czy jeżeli papa pójdzie na pas podrynnowy to może poprostu pas podrynnowy zrobić stalowy i będzie po temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.09.2021 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Papa powinna "wychodzić" na pas nadrynnowy. W miejscu styku papy z blachą można zastosować przekładkę z kolorowej blachy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 01.09.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Papa powinna "wychodzić" na pas nadrynnowy. W miejscu styku papy z blachą można zastosować przekładkę z kolorowej blachy. Pozdrawiam. ok dzieki, czyli chodzi o samo stykanie sie papy z ocynkiem? myslalem ze chodzi o wode splywajaca z bitumu finalnie na ocynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts