Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaczynam hodowlę kiełków


Recommended Posts

Właśnie zamówiłam w sklepie internetowym kiełkownicę i parę torebek nasion na kiełki.Od jakiegoś czasu kupowałam w sklepach te wyhodowane ale myślę,że cena i dostępność produkowanych w domowych warunkach kiełków znacznie mi się poprawi.Co o tym myślicie?Czy też hodujecie kiełki w domach?Jeżeli tak to poproszę o rady np. co do doboru rodzajów kiełków-jeśli można :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdybym była bardziej karna,pewnie też wybrałabym sposób z ligniną.Niestety,obawiam się,że dopuszczałabym do przesuszania nasion:( 17 maja otrzymałam paczkę z nasionami i kiełkownikiem.Na trzech poziomach wysypałam:groch,fasolę mung i buraka.Dzisiaj,czyli 20-go fasola już prawie nadaje się do spożycia (może jutro?:)),groch zaczyna kiełkować a burak (choć najmniejszy i myślałam,że pójdzie pierwszy) dopiero jakby się "rusza".Wynika z tego,że fasolę zjemy pierwszą a na to miejsce pójdzie np.rzodkiewka.:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wyczytałam,raczej tak.Jednak muszą to być specjalne nasiona na kiełki ponieważ nie są one pokryte chemią.Niestety zdjęć swoich pierwszych kiełków nie zrobiłam.Poprawię się przy drugiej turze:) Aha,i wiem na pewno,że nie lubię kiełków grochu i fasoli mung:(Są zbyt duże i zbyt "grochowe";).Musiałam je wykorzystywać jako dodatek do omleta lub jajecznicy ale miałam wrażenie,że po takiej cieplnej obróbce jednak tracą one na swojej zdrowotności ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za ten temat. Wreszcie zdopingował mnie do zakupu kiełkownicy. Najfajniej wychodzi rzerzucha. Już nie trzeba wyciągać z owej ligniny, świetnie w płukaniu odpadają łuseczki nasion i jakoś lepiej smakuje z "korzeniami".

Kiełki fasoli mung fantastycznie smakują z chłodnikiem boćwinkowym. Ten grochowaty smak znika.

Najbardziej paskudne są chyba jednak nasiona rzodkiewki.

Ale jak ma być zdrowo, cierp człowieku i zajadaj .

 

Na szybko policzyłam zakup kiełkownicy i okazało się , że bynajmniej w moim domu zakup zwrócił się już w 2 tygodniu.

Koszt kiełków wyprodukowanych domowym sposobem jest ....70 % tańszy.

No i wiem co jem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie spróbowałam pierwszy raz wyhodowane kiełki fasoli mung. I mnie one smakują! Kojarzy mi się ten smak z groszkiem zielonym pnącym, który zajadałam u babci na wsi, będąc dzieckiem. Korzyść jest więc podwójna: zdrowotna i powrót do miłych, beztroskich wspomnień :D

Również przepadam za kiełkami rzodkiewki, słonecznika, za to nie przepadam za sojowymi..

No i chyba się skuszę na kiełkownicę, bo: 1. jest u nas w sklepie, czego się nie spodziewałam, 2. taka hodowla jest bardziej.. estetyczna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zamówiłam w sklepie internetowym kiełkownicę i parę torebek nasion na kiełki.Od jakiegoś czasu kupowałam w sklepach te wyhodowane ale myślę,że cena i dostępność produkowanych w domowych warunkach kiełków znacznie mi się poprawi.Co o tym myślicie?Czy też hodujecie kiełki w domach?Jeżeli tak to poproszę o rady np. co do doboru rodzajów kiełków-jeśli można :)

 

Uprawiam kiełki w kiełkownicy od dawna.

 

Na trzech poziomach wysypałam:groch,fasolę mung i buraka.

No i własnie zrobiłaś coś przed czym chciałam Cię przestrzec. Wysiewa się na jednym poziomie, za jakieś dwa dni na drugim i za kolejne dwa dni na trzecim. W ten sposób stale masz kiełki. A tak jak zrobiłaś to wyrosną Ci wszystkie na raz i wątpię czy będziesz je w stanie zjeść nim się zepsują.

 

Jedne z moich ulubionych to słonecznik. Jednak wysiewając słonecznik trzeba dokładnie przebrać nasiona, żeby nie wrzucić do kiełkownicy popękanych, gdyż te zamiast kiełkowac będa gniły psując uprawę.

Edytowane przez JoShi
literówki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

podglądam Was od jakiegoś czasu i ....hoduje po cichutku kiełki na talerzyku przykryte szklana miseczką ....kupiłam malutki spryskiwacz za 2 zł -stoi obok talerzyka więc pryskam czesto i ....mam pyszne kiełki :) najbardziej smakuje mi lucerna - wyraźnie orzechowy smak ... jadam jeszcze brokuły ,rzodkiewki ....i fasolę mung (jeszcze nie wysiałam) .....dziekuję za ten wątek :)

 

Najczęściej hodowane kiełki:

Kiełki rzodkiewki: mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek, dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi. Dzięki dużej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki słonecznika: o lekko orzechowym smaku, doskonałe jako dodatek do mieszanych sałat czy kanapek. Mają dużo cynku i żelaza. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie.

Kiełki soi: delikatne w smaku i lekko chrupiące, idealnie nadają się do dań gorących, zwłaszcza chińskich przysmaków z woka. Wyśmienite źródło żelaza, witaminy C i B1. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i apetytu

Kiełki lucerny: podobnie jak kiełki soi, można dodawać do potraw z woka i z patelni, zawsze jednak najlepiej pod koniec smażenia. Zawierają rzadko występujące w roślinach witaminę B12, na której niedobór narażeni są wegetarianie. Poza tym są bogate w witaminy A, C i D oraz lecytynę. Poprawiają pamięć, mają właściwości pobudzające.

Kiełki soczewicy: delikatne w smaku, nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i na ciepło. Zawierają dużo żelaza, magnezu i witaminy C. Dobrze wpływają na stan zębów.

Kiełki brokuła: są pikantne w smaku, doskonale pasują do kanapek i mieszanych sałat. Kiełki brokuła, podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła.

Kiełki fasoli Mung: lekko chrupiące, powszechnie stosowane w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Fasola Mung, podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom „złego" cholesterolu LDL.

By zauważyć pozytywne działanie kiełków należy je spożywać codziennie, najlepiej na surowo, ponieważ wtedy nie tracą swych składników odżywczych. Możemy ich używać jako dodatków do sałatek , past twarogowych i rybnych, posypać kanapki czy ziemniaki. Przed jedzeniem kiełki należy opłukać. Możemy je dodawać do wszystkich potraw według własnego uznania - możliwości jest wiele.

Edytowane przez Ew-ka
...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ew-ka dzięki za ściągę:) U mnie produkcja idzie pełną parą.Na teraz posiałam kiełki rzerzuchy (nie znudzi mi się chyba) i lucerny.Te mniejsze idą w kanapki i pasty twarogowe i jajeczne ale też do pomidora.Te większe dodaję do omletów na ostro,pod koniec smażenia.Do tego parmezan i...pycha:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 months później...

Witam

 

Kiełki hoduję od jakiegoś już czasu. Zawierają b.dużo witamin, żelaza, i składników mineralnych. Kiełkami zainteresowałem się, kiedy w mojej krwi było zbyt mało żelaza. Postanowiłem wprowadzić do swojej diety kiełki i to był świetny pomysł. Wyniki po kilku tygodniach były o wiele lepsze. Od tej pory doładowuję organizm systematycznie kiełkami, szczególnie brokuła, lucerny, a obecnie w okresie jesienno-zimowym rzodkiewki. Ma ostry smak, ale dobrze działa na odporność.

 

Osobiście kiełki kupuję w sklepie internetowym http://www.kielkitu.pl. Kupując kilka opakowań, wychodzi taniej, niż w sklepie ze zdrową żywnością na osiedlu, a dostawę mam do domu, szybko i bez problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...