Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biała podłoga - z czego?

w_skrzypek

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę, że żle odczytałać podaną przez Kornika1 informację na temat bielenia podłogi.

Otóż bielenie poszczególnych elementów w warsztacie daje o wiele lepsze efekty optyczne od bielenia całej powierzchni podłogi.

Zamiast złośliwego komentarza powinnać mu podziękować za poradę. Pozdrawiam.

Natalko, Kornik 1 bardzo mądrze Ci doradził, swoją drogą Parkiet-Komplex też wie co mówi

U mnie podłoga bielona w mieszkaniu wyszła fatalnie, choć prawdopodobnie to wina ekipy, która mam wrażenie na mojej podłodze dopiero uczyła się bielenia. Panom nie udało się jednolicie nanieść lakieru (są miejsca gdzie więcej warstw położono cyt."no bo gdzieś się musiały te obszary malowań połączyć"). Miała być nowoczesna podłoga a wyszła rustykalna, co gorsza usuwając nadmiar warstw bejcy, panowie miejscami bardziej ścierali lakier, przecierając się do ciemnego drewna.. W kilku miejscach wylała się im bejca (stąd jaśniejsze duże plamy), pod lakierem mam w jednym pokoju ślady butów i szare koła po aluminiowej puszcze z bejcą. Puszka to puszka, ale chodzenie w butach po świeżo wycyklinowanej podłodze.. albo niezabezpeczenie drzwi balkonowych i wymazanie ich bejcą, tam gdzie się pędzel zatrzymywał..:sick:

P1010886.jpg293.jpgP1010872.jpgP1010891.jpg

Spokojnie ekipę wzięłam z licznymi poważnymi certyfikatami, folderami reklamującymi ich super pracę, zapłaciłam 320zł za metr (12cm szerokość x 100-180długość) gatunek jak i ekipa miał być najwyższy "selekt", ale nie jest, bo występuje też biel (na umowie przez "pomyłkę" nie podano klasy drewna jest tylko "deska dębowa o wymiarach"), ale cena 320zł za komplet przy 12cm szerokości chyba jednoznacznie określa najwyższą klasę.

Nie mam czasu teraz się rozpisywać, ale kiedyś to opiszę dokładniej, ku przestrodze innym, bo jest kilka istotnych wątków.

Ważne, właściciel firmy super kulturalny, charyzmatyczny i bardzo przekonujący pan, niestety przestał nim być, jak powiedziałam, że za tak wykonaną pracę musi być obniżka ceny (dlaczego mam sponsorować przyuczanie do zawodu małolatów:no:). Niestety parkieciarz uparcie żąda pełnej kwoty grożąc sądem. Nauczyłam się już, że jak ktoś ma za dobry PR, to trzeba być bardzo ostrożnym, czego i Wam życzę.

Edytowane przez Ufność kosztuje ::

ups.... nie udało mi się załączyć zdjęć mojej "luksusowej" podłogi.. coś robię nie tak. Może rozmiar za duży?? Popatrzę wieczorkiem i postaram się wkleić. Edytowane przez Ufność kosztuje ::

Bielona może i ona jest ale biała za nic. Ja właśnie szukam białych paneli i też jest ciężko.

Aby uzyskać podłogę o jakiej marzysz musisz kupic deski minimum natur wg PN EN 13226. Deski te należy dobrze wyługować ługiem do drewna liściastego. Jeżeli trzeba to dwukrotnie. Po ługowaniu nanieść bejcę nadającą się do dużych powierzchni (podłogi). Takie bejce ma Zar, Loba, Pallmann, Bona. Nanieść bejce blachą lakierniczą lub wałkiem zależy jak radzi producent. Wetrzeć odpowiednimi padami maszyną jednotalerzową. Jeżeli trzeba powtórzyć. Następnie po 24-48 godzinach pokryć odpowiednim podkładem. Na to lakier. Zamiast podkładu może być olej. Podłoga jest bielutka i słoje widać. Proste, lecz trudne do wykonania. To umieć zrobić i chcieć zrobić dokładnie.

Jarekkur, bardzo dzięki za szczegółowy opis jak to należy wykonać.

Tak jak Natalia marzyłam o jaśniuteńkiej desce z delikatnymi słojami, o naturalnym wyglądzie. Mój "fachowiec" nawet przyjechał z pokazowym fragmentem podłogi (wielka decha, lux drewno i kolor, słoje widoczne), miało być spełnienie marzeń, a wyszło jak zwykle. Jak podniosłam zarzut, że moja podłoga wygląda inaczej niż tamten wzorzec, dowiedziałam się, że panowie zmienili technikę, bo w tamtej "lakier słabo się trzymał". O próbie kolorów, o jakiej pisał Kornik w ogóle nie było mowy. Co więcej protokół odbioru parkieciarze podsunęli mi oddając klucze do mieszkania, tuż po pomalowaniu ostatnim lakierem - podłoga jeszcze była mokra i nie można było na nią wejść..

Jak czytam jak to należało zrobić, ile to czasu wymaga, to już wiem dlaczego mam to co mam.

U mnie Panowie moje 55m podłogi robili migusiem. Rano weszli na surowe dechy i do 13:00 zdążyli całe mieszkanie wycyklinować, olistwować, pomalować bejcą listwy i byli w 1/2 mieszkania z malowaniem bejcą podłogi..

P1010897.jpg192.jpgP1010890.jpg

Byłam zaskoczona, że tak szybko im idzie, ale to właśnie przez to tempo nie zabezpieczyli drewnianych okien (bez mojej zgody następnie czyścili papierem ściernym!!), kilka razy potrącili puszkę i rozlali bejcę na podłodze (nie wiem jak można wylać puszkę z bejcą, ale zrobili to na moich oczach ku mojemu przerażeniu nieśpiesznie ją zbierali, mówiąc że to nic takiego, co więcej pozwolili mi wejść na tę podłogę-dziś już też wiem, że to też niedopuszczalne). Następnego dnia kładli chyba nawet już drugi lakier. Dodam, bejcowali w najgorszy upał i dziwili się, że bejca z cokołów się nie wchłania tylko spływa zastygając w stróżkach...

Przykro mi chłopaki że tak to czasem wygląda, tym bardziej, że to byli drodzy, wielce certyfikowani fachowcy, no i co zrobić, żeby odróżnić prawdziwych, uczciwych fachowców, od tych malowanych??

Serio pytam, bo to kluczowa dla mnie sprawa - ekipę remontową miałam super solidną i myślałam, ze każdy fachowiec, a już na pewno taki z certyfikatami, będzie równie dobrze wykonywał swój zawód (320zł za m przy desce 12x100x180cm i to -ze względu na występujący biel-nawet nie klasy selekt, to chyba bardzo dobra cena...dla wykonawcy).

Po pierwsze nie wiem o co chodzi.

Po drugie to nie moja podłoga.

Po trzecie to nie jest biała podłoga tylko jasna.

Po czwarte podłoga biała to taka:

http://lh3.ggpht.com/_r-xrTWRU_SQ/SkJAfLGEq9I/AAAAAAAAC_A/IB1TfmO1pog/2768623514_24d9fe69d9.jpg

Po piąte ja szukam paneli.

Po szóste o deskach bielonych rozmawiacie z autorką wątku i ona nie ma na imię Monika.

Oj, oj, oj, się ktoś zagalopował…

To że ktoś pisze o swojej przygodzie z bieloną podłogą nie oznacza, że pisze o konkretnym wykonawcy, czy prosi go o przedstawianie stanowiska (to zazwyczaj jest znane), ale o to, by uczulić innych na możliwe problemy przy wykonywaniu bielonej podłogi w mieszkaniu (bielenie jest naprawdę trudne, bo chyba nie na każdej będą widoczne ślady puszki czy butów, a biel to uwypukla, zaś przetarty podczas miejscowych poprawek biały lakier wygląda nieładnie).

Trudy całego procesu kupna i odbioru podłogi, to już zupełnie inna historia i wymagałaby osobnego wątku, co dla dobra kupujący, ale i sprzedających mogłoby być cenną instrukcją... może kiedyś…

no ale gdyby podłogę u mnie robił np. Jarekkur czy Kornik pewnie marzenia by się spełniły :)

Jak już to prędzej Jarek, który opisał tu jedną z kilku metod wybielania za to profesjonalną.

Ja to zwykły partak jestem :)

Bielona może i ona jest ale biała za nic. Ja właśnie szukam białych paneli i też jest ciężko.

Sorry, Winnetou, ale ja fotografikiem nie jestem, a uwierz, że jest śnieżnobiała z lekko prześwitującym słojem, dokładnie tak, jak chciała klientka. Zdjęcie robione komórką.

Nie wiem po co popełniać wpisy, które jedynie szkodzą dobremu wizerunkowi autora, lepiej by mu służył ich brak. Wszelkie prowokacje, konfabulacje i inne ataki są bezcelowe, jeśli druga strona ma czyste sumienie i nie chce dać się wciągnąć w dziwne gierki.. Nie czas, nie miejsce, nie ta forma. Nie należy mylić Forum z wokandą, bo ono służy do wymiany opinii i doświadczeń jakie zdobyło się w trakcie budowy własnego domu i tego należy się trzymać. Rozmawiamy tu o podłodze i błędach wykonawczych, a nie o błędach konkretnych firm, chyba, że same uznają błędy za własne i chcą o tym dyskutować - ale to nie ze mną, proszę. Edytowane przez Ufność kosztuje ::

Tak się zastanawiam, jeśli ma to być produkt do pokoju dziecięcego to płytki ceramiczne bez ogrzewania to dość chłodna opcja, zwłaszcza dla raczkującego malca. Jeśli mówimy o drewnie to może produkt zamieszczony na zdjęciach poniżej będzie spełniał oczekiwania. Produkt jest barwiony na gorąco podczas produkcji co daje wytrzymalszą powierzchnię od malowania po ułożeniu. Deska o grubości 14mm, szerokość 90/200mm, długość 800/2400mm, wykończenie biały połysk (dane producenta).

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/297297_115672851872303_100002887654394_81011_721826276_n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/315579_115672875205634_100002887654394_81012_1757205078_n.jpg

Produkt luksusowy! Mam też inne propozycje, ale wszystko jest uzależnione od budżetu.

Producent zamieszczonych zdjęć ma wszystkie certyfikaty:

FSC, PEFC, CE, ISO, UNI EN 14342.

Edytowane przez Jursza C. Oskar

• 5 weeks później...

Witam i proszę o poradę. Jesteśmy w trakcie układania sosnowej podłogi na legarach. Robimy to sami, deski przycinamy na szerokości pokoi (ok 4,5 metra), potem chcemy je pomalować na kryjącą biel. Powoli rozglądamy się za farbami, ale nie jesteśmy w stanie podjąć decyzji.

- czy możemy zastosować farbę akrylową do drewna?

- czy zamiast akrylowej, opcjonalnie możemy użyć farby do betonu?

Jakie marki możecie polecić?

Dziękuję za pomoc.

Witam i proszę o poradę. Jesteśmy w trakcie układania sosnowej podłogi na legarach. Robimy to sami, deski przycinamy na szerokości pokoi (ok 4,5 metra), potem chcemy je pomalować na kryjącą biel. Powoli rozglądamy się za farbami, ale nie jesteśmy w stanie podjąć decyzji.

Dziękuję za pomoc.

up

Dziękuję za pomoc.

Czy żaden z ekspertów nie może nam pomóc? Będziemy wdzięczni...

• 2 weeks później...

Tak się zastanawiam, jeśli ma to być produkt do pokoju dziecięcego to płytki ceramiczne bez ogrzewania to dość chłodna opcja, zwłaszcza dla raczkującego malca. Jeśli mówimy o drewnie to może produkt zamieszczony na zdjęciach poniżej będzie spełniał oczekiwania. Produkt jest barwiony na gorąco podczas produkcji co daje wytrzymalszą powierzchnię od malowania po ułożeniu. Deska o grubości 14mm, szerokość 90/200mm, długość 800/2400mm, wykończenie biały połysk (dane producenta).

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/297297_115672851872303_100002887654394_81011_721826276_n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/315579_115672875205634_100002887654394_81012_1757205078_n.jpg

Produkt luksusowy! Mam też inne propozycje, ale wszystko jest uzależnione od budżetu.

Producent zamieszczonych zdjęć ma wszystkie certyfikaty:

FSC, PEFC, CE, ISO, UNI EN 14342.

Jakiej firmy to podloga??

na zdjeciach wyglada naprawde fajnie

Jarekkur, a czy mogę pomalować drewnianą podłogę farbą akrylową do drewna? Czy może lepsza będzie alkidowa/ftalowa?

dzięki za pomoc!

Obojętnie. Każda z nich musi być przeznaczona do malowania podłóg. W tych właśnie farbach znajdują się sykatywy poprawiające wytrzymałość na ścieranie zbyt szybkie zużycie w wyniku chodzenia po niej.