herakles 13.05.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Chciałbym zrobić mini piwniczkę wysokości 1m, do której wchodzi się z kuchni przez klapę w podłodze. Taka spiżarka. Normalnie robi się tak: chudziak/izolacja antywilgociowa/styropian/wylewka. Chciałbym pominąć izolację termiczną, czyli styropian, tyle że jak tak zrobię to na czym będzie podłoga pływać?Chodzi o to, żeby w piwniczce była temperatura gruntu. Strop nad piwniczką będzie maił 15cm styro izolacji.Dodatkowo będzie w niej drugie pomieszczenie, już porządnie wyłożone izolacją(10-15cm styro) na bojlery i bufory.Od górnego poziomu ławy do poziomu podłogi w kuchni ma być 1,5m strop 10cm styropian 15cm, wylewka 5cm więc od ław do stropu wychodzi 1,20. Jak to zrobić, żeby było dobrze? I kolejna sprawa, trochę boje się zalęgnięcia gryzoni, więc chciałbym, żeby koty miały tam dostęp, też nie mam pomysłu. Ma ktoś z was może takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.05.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 O matko ale pomysł. Jak duza ta piwniczka ma byc ? Nie wyobrażam soebie korzystania z pomieszczenia o wysokości 1-1.2 metra, jeszcze wchodzenie przez klape w podłodze. Co do posadzki bez problemu mozesz pominąć styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 13.05.2010 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Moja babcia taką miała, moi teściowie taką mają i jest spoko, to działa jak wieeelka szafa(lodówka) w kuchni, chcesz się dobrać do weków, otwierasz klapę i wchodzisz po stromej drabince(lub se wskakujesz), siadasz na stołeczku i wokół ciebie jest pełno półek. Do tego temperatura odpowiednia do składowania. Koszt takiej piwnicy jest minimalny w zasadzie to koszt izolacji i stropu na powierzchni 15m2, o do tego chcę tam wpakować bojlery i bufory(osobne pomieszczenie zaizolowane), będzie trochę miejsca na parterze więcej. Pomieszczenie ma być magazynem. Warunki gruntowe nie pozwalają na głębszą piwnicę. Fakt pomieszczenie na bojlery i bufory będzie trudno dostępne, ale przecież tam się chodzi raz na ruski rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 13.05.2010 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Dodam jeszcze to:http://www.domosfera.pl/wnetrza/51,93231,6200495.html?i=8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 29.12.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 no to podbijam - ktoś ma ochotę pochwalić się własną mini piwniczką ? Planuję dokładnie taki sam koncept jak herakles. U nas taka mini piwnica ma wylądować w nieogrzewanej spiżarni - schody prawdopodobnie w stylu rozwijanej drabinki (niektórzy dają takie na nieużytkowe poddasza). Wysokość ok. 1.45m (45cm - od poziomu gruntu do poziomu podłóg + 100cm - wysokość ław fundamentowych). Innymi słowy podłoga w tej piwniczce będzie dokładnie wylewką stanu "0" - na poziomie górnej krawędzi ław fundamentowych. Jeśli chodzi o wymiary o spiżarnia ma 1.3 szerokości na 1.90 długości. Po obu stronach będą półki (40cm), na wprost duża zamrażarka a po środku przejścia taki trap (właz) do piwniczki. http://www.cellar-creations.com.au/web_pics/ladder3.jpg Już widzę się buszującego w przetworach wszelakich Ciekawe pomysły (akurat tutaj do przechowywania wina) - http://www.spiralcellars.co.uk/showcase/ PS. Macie pomysły jak to dobrze zabezpieczyć przed podchodzeniem wilgoci / wody ? Teren mamy dość spoisty - trzyma wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.12.2011 00:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 najprościej i najtaniej papa na lepiku na to perlit albo od razu wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.