h-kloss 13.05.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Witam ! Jestem na etapie finalizacji kupna domu i w następnym kroku przymierzam się do położenia dachówki. Więźba oczywiście jest zrobiona. Dach dodatkowo jest odeskowany i pokryty papą. Czytając na kilku forach i zbierając opinie, doszedłem do wniosku, że papa nie jest najlepszym rozwiązaniem - chodzi mi o powtórna kondensację pary wodnej co prowadzi do zawilgocenia konstrukcji i ocieplenia ... Doszedłem więc do wniosku, że papę usunę i w to miejsce dam membranę dachową. W jednym ze sklepów zaproponowano mi membranę firmy MDM o nazwie AQUA TEC 108p (4 warstwowa). Pytania mam 2 : 1) czy rzeczywiście lepiej usunąć papę (pogodzę się z kosztami ) 2) czy membrana o której mowa (patrz również załącznik) jest dobra - chodzi mi o stosunek cena/jakość oraz porównanie z innymi membranami z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.05.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Pytasz o rzecz, która ma na tym forum zażartych zwolenników i zażartych wrogów, więc licz się z tym, że odpowiedzi mogą być skrajne.Ja tam nie chcę Cię namawiać do żadnej opcji, napisze tyle, że sam mam na deskowaniu membranę (Tyvek Pro) ponieważ uznałem, że takie rozwiązanie ma więcej zalet niż wad, w zasadzie jedyną istotną dla mnie wadą jest nowość tego rozwiązania i brak opinii długoletnich użytkowników. U Ciebie jednak warto zwrócić uwagę na istotną kwestię przemawiająca mocno za zostawieniem papy tak jak jest i co najwyżej zadbaniem o dobrą wentylację dachu, żeby wtórnej kondensacji zapobiegać: Ty już tam masz papę. I niemal na pewno masz w związku z tym deski bite na styk, bez szczelin wentylacyjnych. W tym momencie położenie tam membrany właściwie nie ma sensu, bo i co jej paroprzepuszczalność Ci da? Enigmatyczną możliwość dosychania desek od wierzchu? Musiałbyś albo przebijać te deski na sposób zgodny z zaleceniami producentów folii na deskowanie, albo wiercić w nich gęsto rozłożone otwory (ile i jakich - znajdziesz gdzieś na stronie Tyveka zalecenia, robota w każdym razie dość masakryczna). Tak więc moja rada dla Ciebie: jeśli masz już tam papę i jest z nią wszystko w porządku, nie musisz jej zrywać z innych przyczyn - miej ją dalej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
h-kloss 13.05.2010 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Dzięki za szybka odpowiedź. Dzisiaj rozmawiałem również z dekarzem, który obejrzał mój dach i to samo mi powiedział. Facet trochę dachów położył już w swoim życiu i chyba na robocie się zna. Tak wiec na dzień dzisiejszy papa raczej zostanie zobaczymy tylko jakie będę miał dalej nastroje. Twoje argumenty jednak są rzeczowe i przemawiają do mnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.05.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Należy zadbać jedynie o poprawną wentylację pod deskami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts